10 Eylül 2026
Son Dakika

İyi edebiyat okuru kimdir?

Masada ikinci bira söylenince, ne yapar ne eder sözü edebiyata getirir.

İyi edebiyat okuru kimdir?

1- Çantasında okuyacağı üç beş kitabı değil okuduğu o kitabı taşır.

2- Son okuduğu kitabı her önüne gelene önerir. Mutlaka soğuk karşılanır ve bu kez -cebinde para olmasa da- satın alır, armağan eder.

3- Yeni karşılaştığı yazarın kitabını almadan önce, kitapçıda ilk bir iki sayfasını okur; kendisini çekmez ve sürüklemezse almaz.  Zorlanmış kötü tümcelere, hele sonu "perest!"le biten aptalca -Farsça Arapça- bir sözcükle karşılaşırsa kitabı hemen geri bırakır.

4-  Masada ikinci bira söylenince, ne yapar ne eder sözü edebiyata getirir.

5- Dostoyevski,  Poe,  Camus ve "Varlık"ın bir sayısını mutlaka okumuştur.

6- Bazı iyi okurlar Murathan Mungan'ı şarkı sözü yazarı olarak görür.

7- Bütün iyi okurlar Gezi Parkı direnişçisidir.

8-  İçinde iyi tek bir yazı şiir olmadığına inandığı halde, jelatinle gizlenmiş kazık edebiyat dergisini satın alma tuzağına ayda bir de olsa mutlaka düşer.

9- Dost Kitabevi'nde, Mephisto'da haftada bir oyalanmasa bunalıma düşer.

10- İmge Kafe'de oturup, yeni aldığı kitabı seyretmeye bayılır.

11- Hiç bir yerli yazarı kolay beğenmez, ancak yine zaafının olduğu ve de karşısındakini hayal kırıklığına uğratacağını bildiği bir yazarı zart diye önerir. 

12- 'İyi okur' kadınlar, 'iyi okur' olmayan erkeği sevmez, ancak yine de kitap okumayan birine saplanır; 'iyi okur' erkek 'iyi okur' olan kadına düşkündür, ancak asla evlenmez.

13- 'Kitap ek(ler)i, yalnızca kitap kapakları ve yazar suretleri görmekten öteye bir anlam taşımaz.

14- İyi okur,  anne ve babasının maalesef pek sevmediği evlattır.

15- İyi okurun akrabaları yoktur.

16- İyi okur mutlaka kedi sever.

17- İyi okur, vapurda, otobüste, hastanede, tatilde, özellikle kahvaltıda mutlaka okur; klozetin yanında bir kitap her zaman durur.

18- İyi okur yolda yürürken kimseye toslamadan, düşmeden ortalama hacimli bir kitabı okuyup bitirebilir.

19- İyi okur, iyi okur olma yüceliğine, Teksas, Tommiks... Teks kutsal yoluyla Beyaz Diş'e yükselerek ulaşmıştır.

20- İyi erkek okur futbol maçını sever, iyi kadın okur tiyatroyu mutlaka sever.

21- İyi okur anne, bebek arabasının yanına bir kitap sokuşturur.

22- İyi okur büyükanne polisiye romanları sever.

23- İyi okur ezberinde şiir bilmez, bilse de olur olmaz yerde söylemez.

23- Ernest Hemingway'ı sever, Mario Vargas Llosa'yı sevmez.

24- Sahaflarda  kapağında "e yayınları" yazan her kitabı mutlaka alır.

25- Steve McQueen filmlerini en az Angelopoulos filmlerini sevdiği kadar sever.

26- İyi okur, yeteneksiz yayınevi yönetmenlerince abartılı tanıtımlarla dayatılanı değil, okuyacağı kitabı kendisi seçer. 

Ahmet Yıldız

Gerçekedebiyat.com

İlgili İçerikler