Son Dakika



7 Aralık Aralık 2018 günü Cengiz Aytmatov'un anıtı Moskova'da açıldı. Anıtın açılışına Türkiye Cumhuriyeti'nin büyükelçisinin de katılmasını çok isterdik. Ayrıca Ankara Kızılay'ın göbeğindeki lale ucubesi kaldırıldı boş duruyor. Cengiz Aytmatov'un dev bir heykelinin yapılıp oraya konulması tek dileğimizdir. 


Anıt, Pavlovskaya Caddesi ve Podolskoye Otoyolu'nun kesiştiği noktada Cengiz Aytmatov'un adını taşıyan parkta yer alıyor. Açılış törenine Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sooronbay Jeenbekov, Rusya Federasyonu Uluslararası Kültürel İşbirliği Federasyonu Mikhail Shvydkoi Özel Temsilcisi ve diğer kültür ve devlet görevlileri de etkinliğe katıldı.

Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin açılışta, “Bugün büyük bir gün. Cengiz Aytmatov'u tüm Sovyet halkı okuyordu. Bir nesil onu okudu." dedi.

Rusya Federasyonu Kültür Bakanı Vladimir Medinsky de Aytmatov'un Kırgız ve Rus edebiyatının bir klasiği olduğunu vurguladı. “Aytmatov klasik gerçekçilik çerçevesinde, mistisizmle, halk kültürünün en derin bilgisiyle, etnik kültür ve efsanelerle özdeşleşmiş ayrı bir türün yaratıcısıydı. 20. yüzyılda böyle bir ikinci yazar yoktu.” dedi. 

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Jeenbekov, Rusların yazarın belleğini sürdürdüğü için teşekkür etti. "Kırgız halkının tamamı adına, bu projenin uygulamasına katılan herkese şükranlarımı sunmak istiyorum. Aytmatov, sadece Kırgızların değil, aynı zamanda Rus edebiyatının da bir klasik olduğunu, her zaman iki dilin Kırgız ve Rus'un iki kanadı olduğunu söyledi. Sadece seçkin bir yazar değil, aynı zamanda küresel ölçekte bir adamdı" dedi. 


Büyükelçi Bolot Otunbayev, Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Jeenbekov, Rusya Federasyonu Kültür Bakanı Vladimir Medinsky, Kırgızistan Kültür Bakanı Azamat Zhamankulov ve Rusya Uluslararası Kültürel İşbirliği Federasyonu Rusya Federasyonu Özel Temsilcisi Mikhail Shvydkoy

Cengiz Aytmatov, Aralık 1928'de Kırgızistan'ın Talas bölgesinde doğdu. 1958'de "Cemile" adlı romanı yayımlandı ve dünyada ses getirdi.

UNESCO'ya göre, Aytmatov, modern zamanların en çok okunan yazarlarından biridir. Yaşamı boyunca bir edebiyat klasiği olarak adlandırıldı. Aytmatov'un romanları 176'dan fazla dile çevrildi ve 100 ülkede 100 milyondan fazla kopya ile 128 ülkede yayınlandı. Yazar 2008 yılında, sekseninci doğum gününden altı ay önce öldü.

(Kaynak TASS  Çeviri: google çeviri)

GERCEKEDEBİYAT.COM

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)