Karnıyarık
Sıtkı kardeşim Muhabbetimin konusu patlıcana dair Özelde ise “imam bayıldı” Ama imambayıldıyı başka bir güne bırakalım Bugün sana karnıyarıktan bahsedeceğim.
Sıtkı Hocam
Karnıyarık patlıcandan yapılan en güzel yemektir Patlıcan ve kıymanın muhteşem birleşimi.
Anadolu mutfağının en karakteristik sebzesi patlıcansa En kült yemeği de karnıyarıktır.?
O tatlı mı tatlı, tonton ve babacan karnı, İçindeki kırmızı mor renkli kıyma, Üstündeki maydanoz ve biber. Bu nasıl bir uyumdur, Bu nasıl bir şaheserdir.?
Patlıcanın adeta bir paşa, Efendime söyliyim bir kont, Bir padişaha dönüştüğü Müstesna bir tattır karnıyarık.
Yeme de yanında yat yemeği. Kombinasyon, lezzet, koku, iştah kabartma, Ne ararsan var, yemeğidir, karnıyarık.
Yaklaşık 15 yaşına kadar Patlıcan içeren hiçbir yemeği Ağzına sürmemiş insanların O yıllarda bile dayanamayıp Sadece içindeki kıymayı Yedikleri yemektir, karnıyarık.
Annelerin en iyi yaptığı Çok beğenmelerine rağmen Artık genç kuşakların pek yapmadığı Eğer kız çocuğuysanız ve eğer karnıyarığı adamakıllı pişirebiliyorsanız, Evlenmeniz önünde hiçbir engelin kalmadığı Birçok kaynana için bitirme tezidir, karnıyarık.
Çok güzel yapıldığında, “bu ne layn” dedirten Aklına düşünce, eroinman gibi canının çektiği Günün her saatinde yenebilecek bir yemektir, karnıyarık.
Sıtkı Hocam Karnıyarığı herkes yapamaz. Herkesin yaptığı da yenmez. Karnıyarığı, başkası değil Mutlaka annen yapmalıdır. Patlıcan yine “balcan” olmalı İlla kemer patlıcandan yapılacaksa Mevsiminde yapılmalı, acısı alınmalı Patlıcanlarda zebra deseni Mümkün olduğunca ince bırakılmalı Görüntü uğruna aslında hiç de yenmeyecek Bir kabuğu bırakmak, Karnıyarığın baştan lezzetsiz olacağını Kabul etmek ve görüntüye önem vermektir. Duyduğum kadarıyla patlıcanları kızartmadan Karnıyarığı yapmaya çalışan insanlar varmış Patlıcanlar önce kızartılır. Kızartıldıktan sonra bir tepsiye dizilir. “kızartmadan yap, çok yağlı olur, ben yemem” Diyen insanlar olacaktır. Aldırma Ama yağını da süzmek için Karnıyarığın içini hazırlayana kadar Tepsiyi eğik tut, yağı biriksin Şimdi en önemli kısım Karnıyarığın içi; Önce soğanları suyu salmasın diye Küp küp doğra, tuzla ovala Pembeleşinceye kadar yağda kavur Koyun kıymasını ekle, kavurmaya devam et. Çatalla tane tane olacak şekilde iyice ezerek kavur Kıymanın piştiğine emin olduktan sonra Kabukları soyulmuş ve küçük küçük doğranmış Domatesleri harcın içine ekle Domatesler yok oluncaya kadar kapağı kapat “Domatesler madem yok olacak O zaman neden domates koyuyoruz” diyenler olacaktır. Böyle bir insanlarla bir daha arkadaşlık yapma Son olarak harcın içine salçayı da ekle Bir güzel karıştırdıktan sonra sıra baharatlara gelir. Bunlar isteğe göre değişebilir elbette Fakat karnıyarığın içinde karabiber, pul biber ve tuz Mutlaka olmalı Üstüne küçücük doğranmış maydanozlar serpilmeli Önceden fırını ısıtmaya başla Son kez karıştırıldıktan sonra, ateşten al. Tepsideki patlıcanların karınları abartılmadan yar. İçleri kıymalı karışımla doldur. Yarım karışık tostun içine 3 dilim sucuk koyan Cimri kantinciler gibi Bu işlem tatlı kaşığıyla “aman kıymaları patlıcanlardan taşırmayayım” Zihniyetiyle değil, gayet büyük bir kaşıkla Patlıcanın hiçbir yeri görünmeyecek şekilde Tıka basa doldur. Bütün patlıcanlar dolduktan ve doyduktan sonra, En üste dilimlenmiş domates ve acı sivri biber yerleştir ve fırına ver.
Sıtkı Hocam, Yanlış olmasın Karnıyarığın ekürileri vardır. Tek başına yenilmez, ağır olur
Kuru, pilav, turşu gibi Rakı, roka, balık gibi Çay, simit, peynir gibi Karpuz, peynir, ekmek Nohut, pilav, çoban salata İşkembe çorbası, limon, sirke Lahmacun, ayran, tekrar lahmacun Köpüklü bira, dumanı tüten sigara, karşında oturan sevdiceğin gibi
Karnıyarığın da üçlemesi vardır.
Tereyağlı, şehriyeli pirinç pilavı Dereotlu, zeytinyağlı cacıksız olmaz
Sıtkı Hocam Bu üçlü bozulmaz Pilav tereyağlı olacak Cacık dereotlu Başkası da olmaz.
Örneğin; karnıyarığı bulgur pilavı ile yemek Rakıya buz atmak, Balığa limon sıkmak gibi bir şey Yemin ederim, karnıyarığa yazık.
Karnıyarık, yağlı oluşu ile midene çöker Cacık, hafif haliyle seni soğutur, rahatlatır Karnıyarığı yedikten sonra karpuzla cila yapılmalıdır.
Sıcak yaz günlerinin hem serinleten Hem uyutan enfes yiyecektir.
İnanma Sıtkı Hocam Sana söylenenlere inanma
Lezzetli fakat ağır bir yemek, diyenlere Otuzdan sonra tüketilmemelidir, diyenlere Fazla yersen illa ki dokunur diyenlere Gece rahatsız etti, yatakta döndüm durdum, diyenlere Yedikten sonra mutlaka maden suyu içilmeli, diyenlere Patlıcanlar kızarırken mutfak mahvoldu, diyenlere İnanma
Karnıyarığı aşağılamak için Harakiri yapmış patlıcan. Sezeryanla doğum yapmış kadına benzetenlere İnanma.
Üstüne üstlük; En çok da “kıymasını yemek istiyorum ben patlıcanını değil” Diyenlerden nefret et.!
Onlar ki; seninle aynı masaya otururlar Hatta hatta yanı başında Tabağındaki o muhteşem karnıyarığa İğrenerek bakarlar Bir doktor, bir cerrah titizliğiyle O güzelim patlıcanın içinden Muhteşem kıymalı harcı çıkarmaya çalışırlar Sanki çok ince bir iş yapıyormuş edasıyla Çatal ve bıçak yardımıyla Patlıcana kurbanlık koyun muamelesi yaparak İçindeki tüm kıymayı çıkarmaya çalışırlar.
Elinin tersiyle suratına “şappp” diye koyasın gelir Bu insanlar yüzünden güzelim dünyadan soğur Hayattan nefret edersin. Ama aldırma Sen onlara aldırma.
Sıtkı kardeşim
Karnıyarık demek Patlıcanın en yakıştığı Patlıcanın en güzel hali Görüntüsünün bile muhteşem olduğu Yemeklerin şahı olan mükemmel patlıcan yemeği demektir.
Bundan sonra sırf bununla besleneceksin deseler, Sorgusuz sualsiz kabul edeceğin Her saat, her öğünde, her sıcaklıkta yenilebilen Asla hayır denmeyecek lezzette Her gün yesem doymayacağım Adını bile duyduğunda tüylerini diken diken eden Bir yemektir.
Bir kıymayla nirvanaya nasıl ulaşılır? Budizm nedir, şükür namazı neden kılınır? Gibi soruların cevabını bünyesinde bulunduran, Cennetin annenin ellerinin altında da olabileceğini bize ispatlayan Tanrı bu yemeği neden bir ağacın dalına kondurmadı Bu kadar özel bir yiyecek insan yapımı olmamalı. Dedirten bir yemektir karnıyarık.
Akşam evde Karnıyarık, pilav ve cacık yapan bir annenin Kocasına ve çocuklarına servis yaparken İçi coşkuyla dolu ağlamaklı halini, Yüzündeki mutluluğu, Abidin Dino görseydi Ne ak örtüde elmaları Ne de akvaryumda su kabarcıkları arasında kırmızı balığı arardı.
Çünkü Sıtkı Hocam, “Çok şükür, çok şükür bu günleri de gördüm”ün ifadesi Çocuklarına karnıyarık pişiren annenin yüzünde vardır. Nadir Avşaroğlu
Gercekedebiyat.com