Geleneklerin kavşağında Etiyopya sanatı
Baltimore'daki Walters Sanat Müzesi'ndeki yeni bir sergi, Doğu Afrika'nın zengin sanatsal geleneklerinde geçmiş ile bugün arasındaki süreklilikleri ortaya çıkarıyor.
Kara gözlü azizler ve havariler, kırmızı, sarı, yeşil ve mavi cüppeler içinde, uzun dikişli keçi derisinin üzerinde geçit töreni yapıyor. Bu kutsal figürler, parşömeni üç boyuta çıkaran akordeon kıvrımları arasında sohbet ederken eşleşiyor ve diyaloglarının sayfayı aştığını ima ediyor. 15. yüzyıldan kalma bu boyalı el yazması, ahşap tahtalar arasında saklanmadığında, nesiller boyu ibadet edenlerin ayin alayına yönlendirdiği dairesel bir yelpazeye dönüştürülüyordu.
Theo Eshetu, "Cesur Yeni Dünya II" (1999), multimedya ve video enstalasyonu Yakınlardaki yerel bir Etiyopya Ortodoks Aziz Arsema Bayramı kutlamasının sesleri ve mest olmuş ziyaretçilerin mırıltıları, Etiyopya'nın kadim hazinelerinin bir araya gelmeye devam ettiğini yaşayan topluluklara kanıtlıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde türünün tek örneği olan bu boyalı yelpaze, Walters Sanat Müzesi'ndeki Kavşakta Etiyopya temalarını özetliyor. Neredeyse iki bin yıla yayılan 220'den fazla eserin derlendiği sergi, Doğu Afrika'nın zengin sanatsal geleneklerinde geçmiş ile günümüz arasındaki süreklilikleri gözler önüne seriyor. Etiyopya'nın ilk el yazmalarındaki yeşil, sarı ve kırmızı, aynı zamanda modern bayrağın renkleri, gösteriyi bağlamsal, kültürel olarak bağlantılı ve çağdaş bölümlere ayırıyor. Bu çeşitli bölgenin karmaşık tarihi hakkında tanıtıcı tabelaların seyrek olması, tarih ötesi organizasyon ve genel kamu eğitiminin yetersizliği göz önüne alındığında, bazı ziyaretçiler başlangıçta kendilerini yönlendirmede zorluk yaşayabilir. Ancak dünyanın Etiyopya dışında en büyük bölgesi olan DMV bölgesindeki Etiyopyalı/Eritreli topluluğun üyelerinin kısa video tanıklıkları, sergideki sanat eserleri ve eserlerde yer alan hikayelerin çeşitliliğini aktarıyor.
Kimliği belirsiz sanatçı, Etiyopya (Däbrä ?ana Qirqos), “ Yelpaze Şeklinde Katlanır Alay İkonu” (15. yüzyılın sonları), parşömen ve pamuk ipliği üzerine mürekkep ve boya DC merkezli sanatçı Tsedaye Makonnen'in konuğu, Faith Ringgold'un karma medya heykeli “Lucy: 3,5 Milyon Yıllık Kadın” (1977) gibi sergiyi modern perspektiflerle vurgulayan çağdaş sanatın küratörlüğünü yapıyor. Çalışma, sanatçının bir moda tasarımcısı olan annesinin anılarını, Pan-Afrika bayrağının yeşil, kırmızı ve siyah renkleriyle çevrelenmiş kumaş bir platform üzerinde siyah bir heykeli kucaklayan bir tabutta birleştiriyor. Minyatür tabutun arkasında, bir sunak parçası gibi, Ringgold'un kıtaya yaptığı yolculuğun yanı sıra uygulanan kumaş sanatlarına geri dönüşünü teşvik eden Etiyopya'daki Hadar'da 1974 yılında dişi Australopithecus afarensis kalıntılarının keşfine ilişkin haberlerin yazılı olduğu Afrika'nın kumaştan bir kesiti var. Ringgold'un giriş yazısı, tüm sergiyi evrensel kökenlere ortak eve dönüş anlatısı çerçevesinde çerçeveliyor. Gösterinin en zengin bölümleri Etiyopya'nın tarihsel çoğulculuğunu ve Afrika içindeki ve dışındaki diğer kültürlerle ilişkilerini araştırıyor. Axum'un anıtsal stellerinin fotoğraf fonunda sergilenen Aksum İmparatorluğunun (MS 3. ila 7. yüzyıllar) paraları, Roma imparatorluğuna rakip olma ekümenik hırslarını gösteriyor. Bir dizi dini metin, resim ve donanım, Doğu Afrika'nın İbrahimi dinlerin ilk kuluçka merkezi ve değişim için devam eden bir kavşak olarak rolünü göstermektedir. Kuzey Amerika koleksiyonundaki (14. yüzyılın başları, T?gray) en eski Etiyopya el yazması da dahil olmak üzere Ortodoks Hıristiyan ikonları ve İnciller, tezhipçilerin Kıpti, Bizans ve Ermeni ikonografisiyle uluslararası ilişkilerini vurguluyor. Bakire ve Çocuk ile Aziz George'un Rönesans dönemi panel resimlerinin sergilenmesi, Etiyopya ile Avrupa arasındaki karşılıklı dönüştürücü konuşmalar için ikna edici bir örnek teşkil ediyor.
Walters Sanat Müzesi'ndeki Kavşakta Etiyopya'nın enstalasyon görünümü. Resim: Modern duvar resminin önünde 20. yüzyıldan kalma Etiyopya sepetleri (fotoğraf Lauren Cook/Hiperalerjik) Etiyopya'nın Müslüman ve Yahudi toplulukları da iyi temsil ediliyor. Her iki gelenekten modern öncesi eserlerle yan yana dizilmiş olanlar, Kuran yazma alıştırması yapmak için kullanılan 19. yüzyıldan kalma ahşap bir tahta ve hahamlara, öğrencilere ve din adamlarına nakış yapan Yederesal Abuhay'ın (c. 1990–2012) taklidi yastık da dahil olmak üzere sürekliliklerinin kanıtıdır. Tehdit altındaki Betäsra?el Yahudi cemaatini desteklemek için parlak akrilik iplikten yapılmış sinagog. Yol Ayrımındaki Etiyopya, baştan sona hem nesneleri hem de gözlemcileri deneysel bağlamlara dahil ediyor. Günümüzün dini alaylarının ve el dokuması sepetlerle donatılmış oturma odalarının fotoğrafları, deri İncil keselerinden kadın komisyon üyelerinin boylarına uygun şifa parşömenlerine kadar pek çok eşyanın müzede sergilemek için değil, günlük kullanım için tasarlandığını ortaya koyuyor. Günlük, berber ve parşömen kokularını yansıtmak için Dijital Arkeoloji Enstitüsü ile birlikte geliştirilen "Kazı ve kokla" kartları G???z alfabesine daha birçok kılavuz, bu nesnelerin yaşayan topluluklar içinde anlam kazandığına ilişkin duyusal hatırlatmalar ekliyor. Galeri görevlisi Robert Cloud, İmparator Haile Selassie'nin kadife pelerini ve Theo Eshetu'nun kaleydoskopik video enstalasyonu “Cesur Yeni Dünya II”ye verilen tepkilerin keyfini çıkarmak için düzenli olarak son odaya yerleşiyor. Cloud bize "İnsanlar Walters'ın dışarıdan küçük göründüğünü düşünüyor" dedi, "ama içeriye girdiğinizde çok büyük olduğunu görüyorsunuz." Aynı şey, farklı sanatı, nesneleri ve nadiren diyaloga giren izleyicileri bir araya getiren ve Tsedaye Makonnen'in üçüncü kattaki “Senait & Nahom” ışık enstalasyonunda somutlaştığı gibi şifa ve umut, Siyah diaspora ve silinme temalarını kristalize eden Yol Ayrımındaki Etiyopya için de geçerli.
Tsedaye Makonnen, “Senait ve Nahom | ???? :: ?? :: ??? | Barışçıl ve Yorgan” (2019), akrilik ayna, LED ampuller, tel örgü, MDF, aydınlatma kabloları (fotoğraf Nandini Pandey/Hiperalerjik)
Walters Sanat Müzesi'ndeki Kavşakta Etiyopya'nın kurulum görünümü. Sergilenen vitrinde: İmparator Haile Selassie'nin kraliyet pelerini (20. yüzyılın başı), pamuklu kadife, krep, altın iplik, payetler, boncuklar (fotoğraf Nandini Pandey/Hiperalerjik)
Walters Sanat Müzesi'ndeki Kavşakta Etiyopya'nın kurulum görünümü. Resimde: 16. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar Etiyopya panel resimlerinin sergilenmesi (fotoğraf Mrigaanka Sharma)
Walters Sanat Müzesi'ndeki Kavşakta Etiyopya'nın enstalasyon görünümü. Resimde: Roma ve Ermeni gelenekleriyle bağlantılı, 17. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar mürekkep ve boyadan yapılmış parşömen şifa parşömenleri (fotoğraf Nandini Pandey/Hiperalerjik). Yol Ayrımında Etiyopya, 3 Mart'a kadar Walters Sanat Müzesi'nde (600 N. Charles St., Baltimore, Maryland) devam ediyor. Serginin küratörlüğünü Christine Sciacca, akademik ve toplumsal danışma panellerinin katkılarıyla gerçekleştirdi. Sergi Peabody Essex Müzesi'ne (13 Nisan-7 Temmuz) ve Toledo Sanat Müzesi'ne (17 Ağustos-10 Kasım) gidecek. Nandini Pandey
hyperallergic.com
Gercekedebiyat.com
YORUMLAR