Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremleri 10 ilimizde Türkiye’nin en önemli tarihi sit alanlarında yaşandı.

Ancak 20. yüz yılda yapılan ama kağıt gibi yıkılan binaların aksine onların çoğunda sevindirici haber var. Nemrut, Zeugma, Göbeklitepe iki depremi hasarsız atlattı.

NEMRUT BUNU DA ATLATTI

Deprem sonrası ekipler, Adıyaman’ın Kahta ilçesindeki Kommagene Krallığı’na ait görkemli anıtların bulunduğu Nemrut Dağı’na ulaşmak için yoğun bir çaba sarf etti. Karla kaplı alanda yapılan ilk incelemede heykellerde bir hasar tespit edilmedi.

GÖBEKLİTEPE DE HASARSIZ

Dünyada keşfedilen en eski tapınak alanı Göbeklitepe, Şanlıurfa’yı da sarsan iki büyük depreme rağmen herhangi bir hasar görmedi. Uzmanların MÖ 9600–9500 yıllarında inşa edildiğini öngördüğü ve UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Göbeklitepe’nin dikilitaşları yerli yerinde duruyor.

ZEUGMA’DAN İYİ HABER

Bakanlık açıklamasına göre Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır, Adana müzeleri zarar görmedi. Gaziantep’in Nizip ilçesi yakınlarındaki ZEUGMA antik kenti de depremi hasarsız atlattı.

KÖTÜ HABER

Hatay Arkeoloji Müzesi kısmen hasar gördü. Tarihi Hatay Meclis Binası ve Anadolu’daki ilk cami olan Habib-i Neccar Camisiyse maalesef yıkıldı.

Kentin sembol yapılarından biri olan Hatay Meclis Binası da korkunç depreme dayanamadı.

Fransız mimar Leon Benju tarafından 1927 yılında Sinema salonu olarak inşa edilen bina, Hatay Devleti’nin kurulduğu ve Türkiye’ye katılma kararının alındığı yapı olarak tarih sayfalarında yerini almıştı.

ANADOLU’DAKİ EN ESKİ CAMİYDİ: HABİB-İ NECCAR ÇÖKTÜ

Kahramanmaraş merkezli iki Deprem, Anadolu topraklarında inşa edilen ilk camiyi de yerle bir etti.

Antakya’nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilen Habib-i Neccar Camisi, Kurtuluş Caddesi’nde yer alıyordu.

Tarihi alandaki birçok yapıyla birlikte bu tarihi eser de büyük hasar gördü.

TARİHİ MAHALLE ARTIK YOK

Zaten Habib-i Neccar Camisi’nin bulunduğu Şeyhali Mahallesi’ndeki çok az sayıda yapı ayakta kalabildi. Buradaki eski köşkler, tarihi yapılar yerle bir oldu. Kubbesi, minaresi ve bazı duvarları yıkılan tarihi cami, Hz. İsa’nın havarilerine ilk inanan ve bu uğurda canını veren bir Antakyalının adını taşıyor. 

gerçekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)