Kitaplar okuyucuyu etkilemez. Yazarın okuyucuyu etkilemesi, bakış açısı, inancı, anlatımı ve sıfır tavizsiz, saçma sapan tavrı okuyucuyu etkiliyor. Kötü bir şaka Khushwant Singh tarafından söylenmişse okuyucuları etkileyebilir ve iyi bir roman “……” tarafından yazılmışsa başarısızlıkla sonuçlanabilir.

Bazı kitaplar etkileyiciyken bazıları aynı yazara ait değil. Yani okuyucu ile yazar arasındaki ilişki karı-koca ilişkisi gibidir; ara sıra anlaşmazlıklar olur ama yine de bir noktada bağlantı kurarız ve birlikte seyahat etmeye devam ederiz. Kitapları bu yüzden “etkileyici” buluyorum

10 yaşına gelene kadar çizgi romanlar beni etkiledi. Daha sonra romanlar, çoğunlukla kadın yazarların yazdığı bir koleksiyon oldu. Bazı erkek yazarların kadın takma adları vardı, bu yüzden yazarları cinsiyetsiz tuttum. Erkek yazarlardan sosyoloji ve feminizmi, kadın yazarlardan ise romantizm ve ilişkileri öğrendim. Bu, yaşadığım gerçek dünyayı, etrafımdaki insanları görme ve onlara davranma biçimimi yansıtıyor.

Sınıf arkadaşlarım sayesinde uluslararası yazarlarla tanıştım. Bazı kuşbakışı görünümler, bazıları ise bir ciltleyici aracılığıyla karmaşık görünümlerdir; bunları ayırmak zordur. Ancak genel olarak içinde yaşadığımız dünyanın karmaşıklığına ilişkin radikal ve rasyonel bir bakış açısı sağladılar.

Bazı kitaplar sizi sonuna kadar kendine bağlar. Son sayfada ne yazdığını bilme merakı. 2. Bölüme geçmeden önce 1. Bölümü okuma merakı. Anlatım tarzını okuma hevesi. Bölümleri sonlara doğru açarken elde ettiğiniz odak.

Ben kurgu okumuyorum, yarı kurgu okuyorum. Benim için okumak fanteziyle değil, ihlalle ilgiliydi. Benim favorim maceralardı. Beni en derinden etkileyen, ruhuma giren ve dünyaya bakış açımı şekillendiren kitaplar okuduklarımdır

Eğlence ve bilgi dışında faydaları var mı? — Manevi faydalar, evet çok var.

Her kitap bir dünyadır; bütündür.

Okuyarak, birlikte yaşadığınız insanlar ve toplum hakkında, karşılaştığınız ilişkiler hakkında, kitaptaki her karaktere verilen yanıtların çeşitliliği ve çeşitliliği hakkında ve tek bir gerçek olandan çok daha fazla durum ve koşul hakkında bilgi edinirsiniz.  

Eğer gerçek hayat bulmacalarla dolu bir maceraysa, o zaman kitaplar, bazen başka bir bulmacayla bu bulmacaların kilidini açmanın anahtarını taşıyan bu tür maceralara yönelik bir rehberdir.

İNSANLARI KİTAP OKUMAYA İTEN ŞEY NEDİR?

EĞLENMENİN VE BİLGİ EDİNMENİN ÖTESİNDE FAYDALARI VAR MI?

Kitap okuyan 2 tür insan vardır: 1) gerçek dünyayla bağlantısını kesmek için okuyanlar ve 2) gerçek dünyayla bağlantılarını sürdürmek için okuyanlar. Ben 2. kategoriye aitim, bu yüzden önümdeki her şeyi alıp okumaya başlıyorum. Bu içgüdüsel olarak gerçekleşir. Hiçbir kısıtlama ve beklentiye sahip olmadığım için, her türden bir dizi yazara maruz kalıyorum, hatta aşırı maruz kalıyorum.

DÜNYANIN EN İYİ 10 KİTABI

[Nefret] Anneler Gecesi

[Başarı] Alex Ferguson - Otobiyografim

[Başarısızlık] Zor Şeylerin Zor Şeyi

[Umut] Harry Potter ve Ölüm Yadigarları

[Korku] 1984

[Hayat] Sisifos Efsanesi

[Ölüm] Gözlemlenen Bir Keder

[Gerçek] Meditasyonlar

[Yalan] Dorian Gray'in Portresi

Yirmi Birinci Yüzyılda [Zenginlik] Sermaye

[Yoksulluk] Gazap Üzümleri

[İnsan Kibri] - Kazuro Ishiguro'nun Beni Asla Bırakma.

Prerna
(Quora yazarı)
Gercekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)