Son Dakika



MEHMED AKİF ERSOY - HAYATI ve ESERLERİ / FEVZİYE ABDULLAH TANSEL

Biyografisinin pek çok satır başı olmakla birlikte Âkif, modernleşme tarihimizin önemli bir figürü olarak serdettiği görüşler ve bu görüşleri dillendirdiği şiirin natıka kudreti dışında bilhassa şahsi meziyetleriyle ön plana çıkan bir his adamıdır. Edebiyat tarihçiliğimizin büyük ve çalışkan siması ve Köprülü okulunun önemli bir mensubu Fevziye Abdullah Tansel’in araştırma-inceleme sahasında ilk telifi olarak 1945’te yayımlanan Mehmed Âkif Ersoy Hayatı ve Eserleri, istiklal şairimiz hakkında kaleme alınan öncü ve değerli monografiler arasında bu şahsiyetli his adamını layıkıyla ortaya koyan bir eser olarak hâlâ kıymetini korumaktadır. Uzun zamandır baskısı bulunmayan kitap, yazarının tabiriyle, o güne kadarki dağınık bilgilerin tertibini, Âkif’in, devrin hadiselerinin şekillendirdiği eserlerinden hareketle, kendisine bir mutaassıp veya mukaddes bir varlık muamelesi yapanlara karşı tarafsız gözle ortaya konulan örnek ve idealist bir insan portresi hâlinde belirmesini sağlamıştır. (Tanıtım metni)

mehmet akif ersoy

Yayına Hazırlayan: Abdullah Uçman
Sayfa Sayısı: 288
Basım Yeri: İstanbul
Baskı: 4
Basım Tarihi: Nisan 2021

 

TÜRKLERİN SOY KÜTÜĞÜ / PROF. DR. NECATİ DEMİR

Prof. Dr. Necati Demir’in hazırladığı Şecere-i Terâkime, Ebulgâzi Bahadır Han tarafından Çağatay Türkçesi ile 1664 yılından önce yazılmış ve esas konusunu Oğuz Türklerinin tarihi oluşturmaktadır.

Şecere-i Terâkime, Oğuzlar ve kurdukları Oğuz Yabgu Devleti’nin 750-1050 yılları arasındaki tarihi hakkında, rivayetlere dayalı olsa da bilgiler veren çok önemli bir eserdir. Bu eser, Türk tarihi açısından önemli olduğu kadar Türkçenin de önemli dil yadigârlarından birisidir. Ayrıca Türkçenin en önemli eserleri arasında yer alan Muinü’l-Mürid’in yazılışı hakkında bilgi içermesi eseri daha da önemli kılmaktadır.

Ebulgâzi Bahadır Han, diğer eseri olan Şecere-i Türk’ü bitiremeden 1664’te vefat etmiş, eksik kalmış bu eseri oğlu Anuşe Muhammed Bahadır Han 11 sayfa ekleyerek bitirmiştir. Şecere-i Terâkime ile ilgili ise böyle bir durum yoktur. Eseri bizzat kendisi 1664 yılından önce yazıp bitirmiştir.

Şecere-i Terâkime, yakın zamanlarda kaleme alınmış olsa da Türk tarihinin temel kaynakları arasında sayılmaktadır. (Tanıtım metni)

türklerin soykütüğü

Yayına Hazırlayan: Necati Demir
Sayfa Sayısı: 140
Basım Tarihi: Nisan 2021

Gerçekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)