Okul kantinlerinde devrim gibi karar
Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala, kantin hazırlıkları tamamlandı. Okul kantinlerinden yıllardır şikayet edilen zararlı ürünler kaldırılıyor. Kola ve şekerli, gazlı içecekler yasaklandı.
Yaklaşık 18 milyon öğrenciye hitap edecek olan "Okul Gıdası Logosu" uygulaması, 14 Eylül'de yürürlüğe giriyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın öncülüğünde, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları ile birlikte yürütülen bu uygulama sayesinde birçok zararlı ürünün satışına izin verilmeyecek. Ayrıca kantinlerde uygulanacak tavan fiyat tarifesi de belirlendi.
Yeni eğitim dönemi ile birlikte okul kantinlerinde hem satılabilecek ürünler hem de fiyatlarla ilgili yeni bir dönem başlıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın işbirliğiyle hazırlanan "Okul Gıdası Logosu" uygulaması 14 Eylül'de uygulanmaya başlanacak.
Bu düzenlemeyle öğrencilerin tükettikleri ambalajlı ürünlerin, belirlenen beslenme kriterlerine uygun olup olmadığı daha kolay anlaşılacak.
Şeker, tuz ve yağ oranı sınırların üzerinde olan ürünlerin okul kantinlerinde satışına izin verilmeyecek.
Bu uygulamayla öğrencilerin daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanması hedefleniyor. Düzenleme kapsamında, sağlıklı beslenmeyi olumsuz etkileyebilecek ürünlerin satışına okul kantinlerinde izin verilmeyecek.
Yasaklanan ürünler arasında enerji içecekleri, gazlı ve kolalı içecekler, aromalı içecekler, kızartmalar, cipsler, çikolata ve şekerlemeler bulunuyor.
Ayrıca kremalı veya çikolata dolgulu kek ve bisküviler, hamur işleri, şerbetli tatlılar, çiğ köfte, tatlandırıcı içeren yiyecek ve içecekler ile tuzlu krakerler de kantin raflarında yer almayacak.
Yeni sistemle birlikte belirlenen kriterlere uygun ürünlerin öğrencilerin erişimine sunulması amaçlanıyor.
Kantinlerde mevsimine uygun taze meyve ve çiğ sebzelerin yanı sıra en fazla 30 gramlık porsiyonlarda kuru meyve ve tuzsuz kuruyemiş satılabilecek.
Süt, yoğurt, ayran, peynir çeşitleri, yumurta, tam buğday ekmeği, içme suyu, doğal mineralli su ve şekersiz sakız satışına izin verilen ürünler arasında yer alıyor.
Taze sıkılmış meyve ve sebze sularında ise 250 mililitre sınırı uygulanacak.
Yeni uygulamayla birlikte öğrencilerin okul saatleri içerisinde daha sağlıklı gıdalara yönlendirilmesi ve beslenme açısından uygun olmayan ürünlere erişimin sınırlandırılması hedefleniyor.
Kantin fiyatlarına gelince, yeni eğitim öğretim döneminde fiyatlar da güncellenmiş durumda. Türkiye Kantin İşletmecileri Federasyonu Başkanı Vahap Osmanoğlu, öğrencilerin beslenmesini dikkate alarak zam oranını sınırlı tuttuklarını ifade etti. Açıklamasında, 2026-2027 yılının ilk sezonunda fiyatlara yüzde 6,2 oranında zam yapıldığını belirtti. Çocukların iyi beslenmesi amacıyla bu kararın alındığını vurguladı.
Gercekedebiyat.com
Yorumlar
Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.