NİSA LEYLA'dan HAYAL DİVAN

Geleneksel ve modern anlamda bir şairin ustalığa adımıdır DİVAN. Nisa Leyla da hem geleneksel hem de modern anlamda bu açıdan yola çıkıp HAYAL DİVAN’la ustalığa ilk adım olarak nitelendirilen bir çalışma yapmış, Enver Gökçe Şiir Ödülü’yle de karşılığını almıştır.

İlk şiirlerinden itibaren varoluş kaygısını ve insanın siyasi kimliğini aşkla şiirsellendirir.

HAYAL DİVAN’da varlığın diline biraz daha yaklaşır ve ilk kitapları Dar Paçalı Dizeler, Yokoluş Bir Sözcükse’den daha üst bir dile ulaşır. Hayalleri kişileştirerek hayallerden kompozisyonlar kurar:

“Hayallerin Soyunduğudur” adlı ilk bölümde “güneşim yaptım seni/ ölümlü kıldın hayal gövdemi/ başlıksızdır acılarım şimdi” ile giriş yapacak, acılarını başlıksız kılarak sınırsızlaştıracak ve bir tanım koymaktan kaçınacaktır. Bu ilk bölümde şiirlerini başlıksız kılarak şeklen de şiirinde bunu gösterecektir.

Soyunan hayaller Nietsche’nin “yazar çağının köpeğidir” söyleminden hareketle, “köpekleşiyorum” da şair köpekleşecek ve insanın derinliği köpekle kıyaslaştırarak tanım bulacaktır: “köpekleşiyorum/ gerçeğin közünde/ tezler hazırlayıp dünyaya dair”  ya da “yazayım o zaman/ başka türlü evcilleşmez/ dünya” diyecektir.

Üçüncü bölümde hayaller kırılır sitemler yer alır “gelecekte beni anlayacaksın” denir ama kırılan hayallerin yanında sitem dolu sözler hala devam eder: “sana kanmayayım da/ paramparça dünyaya mı kanayım?”

“Hayallerin sakinleşmesidir” de “kalbimizi çapalamak için gelmedik/ dünyaya sakin ol. dostuz” denir ve hayaller sakinleşmeye çağrılır. “ses çıkaran kalp değil ses vermeyen/ toplumlar için varız” diyerek toplumsal duyguların kendi duygularından önemli olduğunu belirtir. Ve son dizeyle derdini belirtir: “hamiş: aslında benim sakin olmayan”

Hayaller artık yokluğa oynamaktadır: “hayallerin yokluğudur” bölümünde. Gözler kapalıdır hem aşka hem gerçekliğe hem de günümüzde olan biten her şeye.

“insan başkalaşır tükenir/ sevgiler azalır maddeleşir/ sözcükler yeni anneler arar/ yeni babalar, kemikleşirken kötülük/ yüzyıl yeniden derlenir/ gözlerimiz kapalıdır”

Hayaller döngüdedir: “dönüşüyoruz sevgilim/ ben yaprak sen poyraza”

Ve hayaller de yalnızlaşabilir: “hayallerin yalnızlığıdır” bölümünde yalnızlığın aşktan olduğunu ve en son bölümde de hayaller s’onsuzluktadır yani hem aşksızlık hem de sonsuzlukta “iyiyim ölüyorum” şiiriyle kitap sona erecektir.

Şair bu hayatı hayallerle hafifletmeye ona biçim vermeye çalışmış ve “hayaller hayatın özrüdür” diyerek, dünyanın verdiği acı ve zorlukların yanında hayallerin umudun bir parçası olduğunu belirtmiştir.

 

(TANITIM METNİ)

Kitabı edinmek için...


 


Öteki Yayınları, Şiir, Kasım 2018, 1. Baskı, İstanbul

Kapak Fotoğrafı: Tuğba Dinçmen

Kapak ve İç mizanpaj: Özgür Yurttaş

GERCEKEDEBİYAT.COM

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)