Son Dakika



Bilindiği gibi Onat Kutlar, PKK gibi dünyanın en büyük terör örgütünün, Hizbullah/İBDA/C gibi dünyanın en kanlı İslamcı örgütlerinin Türkiye’de durmadan cinayet işlediği orda burda bombalar patlattığı yıllarda (1995) öldürüldü.

Yaşanan katliamda Onat Kutlar hedef değildi. Hedef Taksim’in göbeğinde büyük bir otelin ünlü pastanesiydi.

Amaç ülkede terör havasının desibelini bir üst düzeye çıkarma amaçlıydı, ama yöntem olarak da alçakçaydı: Cepleri bomba dolu paltoyu vestiyere bırakıp kaçmak!

(Dikkat edilirse tüm büyük terör eylemleri yılın ilk ayında yapılmıştır; küresel karanlık güçler bizim gibi nanemolla ülke hükümetlerine, daha yılın başında, dediğimizi yapmazsanız başınıza bunlar şunlar gelir diye selam çakarlar!)

Serseri bomba, camın kenarındaki masada oturan Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük sinemacılardan öykü yazarı, kültür insanı değerli aydınımız Onat Kutlar’ı cam kırıklarıyla ağır yaraladı. Yasemin Cebenoyan adlı mühendis kızımızı da parçaladı.

Olay gazetelerce önce 'PKK yaptı sanılıyor' diye doğru biçimde haberleştirildi. Çünkü PKK o yıllarda her yerde şiddetli bir terör estiriyordu ve terör konusunda 1 numaraydı.

Ancak yine o günlerde yılbaşı kutlamalarını, oruç tutmayanları tehdit etmesiyle gündemde olan İBDA-C, olayı üstlendi. Hizbullah kaynaklı terörün her gün can aldığı o yıllarda bu inandırıcı bulundu. (Sonraki yıllarda İBDA-C ve Kürt Hizbullah'ı PKK'ya katıldıklarını açıklayarak kendilerini feshettiler.)

Ancak kısa sürede polis gerçek katillerin PKK’li olduğunu ortaya çıkardı. Bombayı koyan kişi itiraf etti ve 9.5 yıl yatarak çıktı. (Kimse milyarlar verseniz suçsuz olduğu halde itirafta bulunup 10 yıla yakın Türk hapishanelerinde yatmaz!)

Ancak bizim basın yayın organlarımız ve nedense aydınlarımız, yazar şairlerimiz, ‘Onat’ı sevenler’, bir türlü katili beğenmediler; PKK’nin yaptığını yazmaya dilleri elleri bir türlü gitmiyordu. Mutlaka devlet yapmıştı; onun işbirliği yaptığı İslamcı terör örgütü yapmıştı!

Önce sayfalar dolusu İBDA-C tehdidi yazıp haberin son paragrafına PKK’nin yaptığını yazmak dünyada yalnızca Türk basınının mahareti olarak tarihe geçti!

ahmet yıldız

Bu durum çok eleştirildi. Artık sürmez derken bu kez 2022 yılında bile (PKK’li katil yatıp çıkıp çoluk çocuğa karıştı!) Onat Kutlar ve Cebenoyan’ın katilleriyle ilgili tek sözcük etmemek durumuyla karşılaştık.

Cumhuriyet yazarlarından Eren Aysan'ın, 29 Ocak 2022’de köşesinde yazdığı  ‘Karlı günler… Onat Kutlar ve Cüneyt Cebenoyan…’ gibi tumturaklı başlıklı yazısında katillere hiç değinmemesi ‘pes’ dedirtti! (Bomba 30 Aralık 1994’te patlamış, Onat Kutlar 11 Ocak 1995 gününe kadar can çekişmişti)

Eren Aysan’ın tüm yazıları gerçi bir ağlama duvarı: öldük bittik, zulüm, yoksulluk, devlet kötü… Yalnızca magnezyum eksikliğiyle açıklanacak bir karamsar zihin değil.... Babası Behçet Aysan’ın katledilmesi düşünülünce anlaşılabilir durum.

Ancak sağ kulağını sol eliyle tutma gibi cambazlıklarla Aydınlar Dilekçesi’nden parçalarla vs. geçiştirip bin bir türlü duygu sömürüsü yapıp Onat Kutlar’ı kimlerin öldürdüğünden tek kelime söz etmemek gerçekten ayıp.

Öldürenlerin adını bile söylememek, açıkça kınamamak, üstelik cinayeti bilinmez devlet güçleri işlemiş gibi yan argümanlarla yazı yazmak, düpedüz katilleri saklamak, Cumhuriyet okurlarını yanlış yönlendirmek ve Onat Kutlar'ın anısına büyük saygısızlık yapmaktır.

Onat Kutlar ve Yasemin Cebenoyan'ın katli hakkında bir yazıda bu alçakça cinayeti işleyen PKK'den söz etmemek (lanetlemeyli bırakalım haber anlamında bile adını anmamak) Onat Kutlar'ın katillerini alenen gizlemek demektir!

Timsah gözyaşları arasında Onat Kutlar bir kez daha katlediliyor!

Edebudsman

ONAT KUTLAR'IN HAYATI ONAT KUTLAR KİMDİR?

25 Ocak 1936 tarihinde Antalya'nın Alanya ilçesinde dünyaya geldi. Tam adı Mehmet Arif Onat Kutlar olan şair aslen Gazianteplidir. Babası Ali Rıza Kutlar'ın hakimlik mesleği nedeniyle çocukluğu Malatya, İzmir ve Gaziantep'te geçti.

İlk ve orta öğrenimini Gaziantep'te okudu. 1954 yılında mezun olduğu Gaziantep Lisesi'nde çıkardığı 'İlke' dergisinde ilk öykülerini yayımladı.

Felsefe okumak için İstanbul'a gitti fakat İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) Mimarlık bölümüne girdi. 1 yıl orada okuduktan sonra ayrılıp İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde kaydoldu. Son dersinin sınavına girmeyerek buradan ayrıldı ve felsefe okumak üzere 1961 yılında Paris'e gitti. 2 yıl sonra döndüğünde bir süre 'Doğan Kardeş Dergisi'nde çalıştı.

İstanbul Hukuk Fakültesi ilk sınıfında okurken arkadaşları Erdal Öz, Kemal Özer, Adnan Özyalçıner, Hilmi Yavuz, Doğan Hızlan, Konur Ertop'la birlikte 'A Dergisi'ni çıkardı.

TDK ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ

1952 yılında çeşitli dergilerde çıkan şiir ve hikayeleriyle tanınmaya başlayan Onat Kutlar, edebiyattaki yerini 'İshak' adlı öykü kitabıyla aldı.

1959 yılında yayınlanan 'İshak' eseriyle 1960 yılında Türk Dil Kurumu (TDK) ödülünü kazandı. Fethi Naci'ye göre 'İshak', dünya edebiyatında büyülü gerçekçilik akımının ilk örneklerinden biri olarak değerlendirilmeli.

1965 yılında 'Yeni Sinema' dergisini kurdu. 1965-1976 yılları arasında, Türkiye'ye dünya sinemasının kapılarını açan Türk Sinematek Derneği'ni yönetti. 'Yusuf ile Kenan', 'Hazal', 'Bir Mevsim' sinema filmlerinin senaryosunu yazdı. Bu filmler yurt içi ve yurt dışı festivallerde çeşitli ödüllere layık görüldü.

1985 yılında Berlin Film Festivali'nde jüri üyeliği yaptı. İstanbul Film Festivali Düzenleme Kurulu'nda ve İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı İcra Kurulu'nda görev yaptı. 1994 yılında Fransız hükümetince verilen L'Ordre des Arts et des Lettres ödülüyle onurlandırıldı.

ONAT KUTLAR'IN ÖLÜMÜ

30 Aralık 1994 tarihinde İstanbul Beyoğlu'ndaki The Marmara'ya bırakılan bombanın patlaması sonucu ağır yaralandı. Onat Kutlar, 11 Ocak 1995'te 59 yaşında hayatını kaybetti. Cenazesi Aşiyan Mezarlığı'na defnedildi. Olay, İBDA-C tarafından üstlenilse de faillerin yakalanmasıyla PKK tarafından düzenlendiği ortaya çıktı.

Filiz Kutlar ile evlenen Onat Kutlar'ın, 'Gazel' ve 'Mazlum' adlarında iki oğlu vardı.

ONAT KUTLAR'IN ESERLERİ

1959 - İshak (Öykü)
1984 - Sinema Bir Şenliktir (Deneme)
1985 - Yeter ki Kararmasın (Deneme)
1986 - Bahar İsyancıdır (Deneme)
1981 - Peralı Bir Aşk İçin Divan (Şiir)
1986 - Unutulmuş Kent (Şiir)
2020 - Kül (Günlük, Anı)

ONAT KUTLAR'IN SENARYOLARI

1983 - Hakkari'de Bir Mevsim (Ferit Edgü ile birlikte)
1979 - Hazal
1979 - Yusuf ile Kenan

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)