52 yaşındaki Resulof'un son filmi Kutsal İncir Tohumu (The Seed of the Sacred Fig) prömiyerini bu hafta Cannes Film Festivali'nde yapacak. 

Filmin dağıtımcı şirketleri Films Boutique ve Parallel45'in CEO'su Jean-Christophe Simon, pazartesi yaptığı açıklamada Resulof'un Avrupa'ya kaçtığını doğruladı: 

Muhammed'in tehlikeli bir yolculuğun ardından sağ salim Avrupa'ya varmasından dolayı çok mutluyuz ve rahatladık. Cannes'daki prömiyere katılabilmesini umuyoruz. 

Pazartesi Guardian’ın eki Variety'de açıklaması yayımlanan Resulof “Uzun ve karmaşık bir yolculuğun ardından birkaç gün önce Avrupa'ya ulaştım. Karar verecek çok zamanım yoktu. İran'ı terk etmek ve hapis arasında seçim yapmalıydım. Çok üzülerek sürgünü seçtim. İslam Cumhuriyeti Eylül 2017'de pasaportuma el koyduğu için İran'ı gizlice terk etmek zorundaydım." demişti. 

Ülkedeki baskı ortamını sert bir dille eleştiren Resulof, idam cezalarıyla aktivistlerin hedef alındığını söyledi. 33 yaşındaki İranlı rapçi Tumac Salihi'nin Mahsa Emini'nin ölümü sonrasında başlayan protestolara katılıp idama mahkum edildiğini hatırlattı.  

İran'da filmleri yasaklanan Resulof, yurtdışında pek çok ödül almış bir sanatçı. Kutsal İncir Tohumu'nın Cannes'daki resmi yarışma bölümünde yer alacağının açıklanması üzerine İranlı yetkililer filmin çekilmesi için hem yönetmeni hem de festivali baskı altına almıştı.  

Geçen hafta yönetmenin avukatı Babak Paknia, İran İslam Devrimi Mahkemesi'nin Resulof'a 8 yıl hapis, kırbaç, malvarlığına el koyma ve para cezaları verdiğini açıklamıştı. Bu cezaların gerekçesi, "ülke güvenliğine karşı suç işleme niyetiyle komplo kurmak." 

Daha önce defalarca hapis yatan yönetmen hakkındaki en ağır hüküm, geçen hafta açıklanan oldu. 

Resulof'un İran'dan nasıl kaçtığı belli değil. Birleşik Krallık'ın Guardian gazetesi, yönetmenin İran dağlarından Türkiye'ye geçmiş olabileceği tahmininde bulundu. 

Resulof, 2022'de Şeytan Yoktur (There Is No Evil) filmiyle Berlin Film Festivali'nin en büyük ödülü olan Altın Ayı'yı kazanmıştı. Türkiye'de de ses getiren yapım, İran'daki idam cezasını eleştiriyor.  

Kaynak: Independent Türkçe, Guardian, Variety 

Gercekedebiyat.com 

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)