Dostoyeyevski için herkesin yazacağı üç-beş kelime mutlaka vardır. Shakespeare, Cervantes, Daniel de Foe gibi. Yine Dostoyevski için herkesin yürüteceği bir akıl vardır Marks, Engels, Lenin, Kant, Hegel gibi.

Bu nedenle belki, Dostoyevski üzerine yazılan yazılar, kitaplar hem çok okuyucuya ulaşan hem de kaynağı bir türlü tükenmek bilmeyen bir pınar gibidir. Ne kadar yazarsanız yazın, yazarın beyninin kıvrımlarındaki son pırıltıya ulaşmak neredeyse olanaksızdır.

Zor ve çetrefilli bir yazar olduğu için, Dostoyevski üzerine yazılan yazılarda yanlışlık yapma olasılığı ne kadar zayıfsa, doğruları bulma olasılığı da aynı oranda zayıftır. Bir komedi oyununa benzer Dostoyevski üzerine yazı yazmak; bir yandan hatalarınızı örtme olanağını size sunarken, diğer yandan da güç bir rolü üstlendiğinizi sürekli size hatırlatan çatal uçlu bir şeytan mızrağını omzunuzda taşıyorsunuz demektir.

Her şeyden önce yalnızca 19. Yüzyılın değil, neredeyse tüm zamanların en tanınmış, ünlü ve güçlü yazarını ele almakla kalmıyor, bir yandan da onun insanın iç dünyasında dolaşan cümlelerini kaybolup gittiğini sandığınız yerden çıkarıp ortaya koymayı da üstleniyorsunuz demektir. Bu öyle, “ben yaptım oldu” mantığıyla ele alınabilecek bir konu da değildir.

Stefan Zweig gibi geçtiğimiz yüzyılın en büyük ve en onurlu yazarlarından birinin üzerinde kitap yazdığı, Henry Troyat’nın titizlikle biyografisi üzerinde çalıştığı, binlerce yazarın kendine örnek aldığı bir edebiyat devini sıradanlaştırmak da kolay değildir.

Oysa her ölümlü gibi, Dostoyevski de yazdığı kitapların dışına çıkıldığında “sıradanlaşan” bir hayatın parçasıdır. Üzüntüleriyle, zayıflıklarıyla, inatçılığıyla, kompleksleriyle ve belki de en önemlisi dünyaya bakışıyla aramızdan biridir.

Öyle insanı yerinden oynatacak, zıplatacak aykırılıkların mimarı olmamıştır. Hayatının en anlaşılmaz tarafı kumara olan düşkünlüğü ve bununla yaşamayı çevresine kabul ettirmiş olmasıdır. Ne hırçındır, ne korkaktır ne yürekli ne de kahraman...

Hiçbir kahramanına benzemez, ama kahramanlarının tümüdür.

Kimi zaman çala-kalem yazmıştır, kimi zaman nefretini kusarak. Kimi zaman aşkları onu yazar kılmıştır, kimi zaman o aşklarını sıradanlaştırmıştır. Ne yaptıysa, nasıl yaptıysa yapmış ve 19. Yüzyılın en büyüğü olmayı hak etmiştir. Bir dönüm noktasıdır. Kırılma noktasıdır. Kendisine kadar gelen roman sanatına öylesine sert ve allak bullak edici giriş yapmıştır ki, sesi yirminci yüzyılın ortalarında Sartre’ın, Camus’nün, Beavoir’in ağzında yankılanmıştır.

Böyle bir yazarı ele almak, onu “beş dakika” esprisi içinde anlatabilmek elbette kolay değil. Beş dakikalık bir zaman dilimine yazarın bütün yaşamını tıkıştırmak bir “anlatım” tekniği olarak ilginç olabilir, ama burada sıkıntı yaratan önemli konu, geri dönüşlerle yaşanan dönemin çakışmasında sıkı bir mantık zinciri oluşturmaktır.

ÖTEKİ DOSTOYEVSKİ

Öteki Dostoyevski kitabında Mümtaz İdil, her insanın bir de “ötekisi” olduğu esprisini de Dostoyevski’ye dayandırıyor aslında. Yazarın ilk romanlarından biri olan ve baremin 9. Derecesinde memur Golyatkin’i anlatan romanındaki “ikizler” temasından esinlenerek, “kendi” Dostoyevski’sini anlatma yolunu denemiş.

Kendi Dostoyevski’sini anlatmış, zira anlaşıldığı kadarıyla Dostoyevski’ye ait olmayan, ama ona ait olmasını yazdıklarından çıkardığı bir çok “metin” ekleyerek yazarın karmaşık beyin fonksiyonlarına girme cesaretini göstermiş.

Başarılı olmuş mu, bilinmez. Buna okur beğenisi veya eleştirisiyle cevap verecektir. Bu yazının amacı “beğeni” yaratmak da değildir zaten. Bir başka bakış açısından Dostoyevski’yi okumayı isteyenlere kitabın varlığını hatırlamaktır.

Tüm Rusya’nın en büyük yazarı olarak kabul edilen Aleksandr Puşkin’i anma yıl dönümünde yaptığı konuşmada Dostoyevski, tuhaf biçimde Nikolay Gogol’ü anmış ve “hepimiz onun Palto’sundan çıkmadık mı” diye sormuştu.

Yazar da kitabında sanki “hepimiz Dostoyevski’nin Yer Altından Notlar’ının bir kahramanı değil miyiz,” sorusunu sormak istemiş.

Kitap “Biyorgarfik Romanlar” dizisiyle önemli bir kültür hizmeti vermeye çalışan Etkin Yayınevi tarafından yayınlandı.

Etkin Yayınevi, Odatv Ankara Temsilcisi Mümtaz İdil’in editörlüğünde, Sovyet Bilim Akademisi tarafından Maksim Gorki’nin öncülüğünde başlatılan “Ünlü İnsanlar” dizisinden çevirileriyle Türkiye’deki biyografi açığını kapatmaya çalışan bir yayın evi.

Okumak isterseniz eğer buradan satın alabilirsiniz...

Odatv.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)