
DEPREM ve AĞIR İNŞAAT MALZEMELERİ
Birinci derece deprem bölgesi olan Turkiye'de radikal değisikliklerin acilen uygulamaya konulaması gerekiyor. Yapı malzemelerinde devrim yapılmasına gereksinim var. Binalar üstlerindeki ağırlıkla sarsılıyor ve hasara uğruyor.
İnşaatlarımız ağır malzemelerden oluşuyor ve bu durum binaların kolonlarına aşırı yük bindiriyor.
Daha hafif alternatif malzemelerin kullanılması ne estetiği bozar ne de daha az izolasyon sağlar.
Yüksek binalarda, cok katlı apartmanlarda kullanılacak alternatif malzemeler gider hanesini şişirmez ve bina kolonlarına daha az yük binmesine olanak verir.
Oslo
NEMLİODA OLARAK NİTELENDİRİLEN BANYO, TUVALET ve MUTFAKLAR
Yüksek ve çok katlı apartmanlarda mutfak, banyo ve tuvalet haricinde oturma odalarının ve hatta dairelerin tamamının taban bolümünde granit, mermer ya da bango taş malzemelerin kullanıldığını görüyoruz. Bu uygulamanın üç kattan daha yüksek binalarda tamamen yasaklanması gerekiyor. Bu yüzeylerde pergo-parke ya da yapıştırma linolyum-vinil malzeme kullnılabilir.
Yukarıdaki fotograflara dikkatlice bakınız. Bu ön yuzeyi su yalıtımlı- parlak, preslenmiş bir cesit PDF- preslenmiş talaş- plastik malzemedir. Bu malzeme ve türevleri banyo ve mutfak duvarlarında fayansların yerini alıyor ve ağırlık olarak fayans malzemesine göre %15 civarında.
Suyun sıçrayacağı banyo ve mutfak duvarlarına, tuvaletlere bu malzemeler izolasyonlu tutkallarla yapıştırılmadan önce yüzeye "membran" maddesi uygulanıyor. Daha sonra isçilikten de tasarruf sağlayan banyo panelleri duvarlara yapıştırılıyor. Geçis çizgileri de üstten derzleniyor. İzolasyon olarak mükemmel bir malzeme ve ülkemizde rahat üretilebilecek kadar kolay ve sanıyorum üreticisi de var. Bu malzeme darbe aldığında değistirilmesi de kolay.
BALKON KORKULUKLARI
Birçok apartmanda balkon korkuluklarının kalın bir betondan yapıldığını gözlemliyoruz. Bir dairede üç balkon var desek, daire başı yaklaşık en az iki ton demir ve duvar malzemesine karşılık geliyor. Belki de daha fazla. Zaman zaman binanin değil, balkonların iskambil kağıdı gibi birbirinin üstüne devrildigini gözlemliyoruz, çünkü balkonlar ağır malzemeyle yapılıyor. Korkuluklar hafif metalden ya da başka alternatif malzemenden yapılmalı. Korkuluk betondan istinat duvarı gibi yapılmamalı. On dört katlı bir apartmanda kırk daire olduğunu düşünelim, balkonların toplam ağırlığı korkunç boyutlarda.
Hatay
LİNOLYUM TABAN
Linolyum batılı ülkelerde 50"li yıllardan beri kullanılan son derece sıhhi ve izolasyon sağlayan taban malzemesidir. Banyo ve mutfakların tabanlarında kullanıldıklarında yerin soğuk olmasına karşı da etkili bir önlemdir. Kış günlerinde tabanı linolyum kaplı bir banyoya girdiğinizde çıplak ayakla bile bassanız üşümezsiniz. Banyo tabanları önce sıvı membranla izole edildikten sonra linolyum maddesi ısıtılarak tabana yapıştırılıyor. Yapışkanında da izolasyon maddesi "sıka" bulunuyor. Bu şekilde ağırlığı yuzlerce kilo olan ağır taban fayanslarının kullanılmasının önüne geçiliyor. Görüntü ve izolasyon konusunda da oldukça kaliteli. Yaklaşık olarak kalın muşambayı andıran akıllı malzeme.
DAİRE İÇİNDE ODALAR ARASI DUVARLAR
Odaları birbirinde ayıran duvarlarda ağır beton-tuğla-kiremit yerine hafif alternatif malzeme kullanılmalı. Ağır briketlere alternatif olarak bu tip malzemeler üretiliyor. Daha sonra ses izolasyonu yapmak isteyener; tavandan aşağıya 7 cm derinlikte çıtalar akıp derinliğe izolasyon malzemesi monte edebilir. Üst yüzeye de köpük ya da panel çakılabilir. Panel boyanır, köpük duvar kağıdıyla süslenebilir. Kendinden desenli köpük paneller de var.
Kısaca toparlayalım. Kolonlar ve temel haricinde binalarda hafif malzemeye geçilmesi birinci derece deprem bölgesi olan Türkiye'de yeni bir çığır açıp depremlerin daha can alıcı ve yıkıcı olmasının önüne geçecektir.
Cem Güneş
Gerçekedebiyat.com
Turgay 7 ay önce
KORAY Ucar 7 ay önce