Son Dakika



Kelebeklerin ömürlerinin bir gün olduğuna dair yaygın inanç, toplum içinde zamanla şehir efsanesine dönüştü. Pek çok farklı mecradan yayılan bu şüpheli bilgi bazen şiirlere bazen de dizilere ve filmlere konu oldu.

Kelebeklerin yaşam döngüleri vardır. Bu döngü yumurta, larva, koza ve yetişkin evre olarak adlandırılır. Kelebeklerin dünyaya gelmesi dişi bir kelebeğin yumurtasını bitkilerin yapraklarına ve gövdelerine bırakmasıyla başlar ve bu küçük yumurtaların içinde tırtıllar büyür.

Tırtıl yeterli büyüklüğe ulaştığında yumurtasından dışarı çıkar ve dışarı çıktıkları yumurtalarını yemeye başlar. Bu aşamada tırtıllar dört ya da beş kez deri değiştirir. Tamamen büyüyen tırtıllar kendilerini koza hâline getirir.

Tırtılların koza aşaması birkaç haftadan birkaç aya kadar değişkenlik gösterebilir. Tırtıl kozasını yırtıcı hayvanlar ve sert hava koşullarından korumak amacıyla sert bir kılıf oluşturur. Tırtıllar kozasında konaklarken organları, uzuvları ve dokuları oluşur.

Artık bir kelebeğe dönüşen tırtıllar kozalarından dışarı çıkmaya hazır olduklarında kozanın etrafındaki kılıfı yırtar ve kozasından dışarı çıkar.

Kozasından çıkan kelebek uçmaya başlamak için kanatlarının kurumasını bekler ve kanatlarının güçlü olması için hemolenf içeren bir sıvıyı kanatlarının içine pompalar.

Uçmaya hazır hâle gelen kelebekler beslenmek ve başka kelebekler ile çiftleşmek için uçmaya başlar. 

KELEBEKLERİN GERÇEK YAŞAMI

Uzun emeklerle dünyaya gelen kelebeklerin yaşam süreleri birçok farklı etkene bağlıdır. Kelebeğin boyutu, türü, nerede yaşadığı ve yılın hangi zamanında yetişkin olduğu yaşam sürelerini etkileyen faktörler arasındadır. 

Dünyada yaklaşık olarak 17 binden fazla kelebek türü bulunuyor. Ortalama yaşam süreleri 20 ila 40 gün olarak belirlenmiş olsada Kral ((Monarch) Kelebeği’nin 6 ila 8 ay yaşam süresi olduğu biliniyor. Kral Kelebekler dünyada üzerine en çok araştırma yapılan kelebeklerden biri.

Mevsimlik göçler ile tanınan Kral Kelebekler, her sonbahar soğuk hava dalgaları yaklaştıkça Kanada ve Amerika’yı terk eder ve Güney Kaliforniya ve Meksika’ya uçarlar. Bir diğer uzun ömürlü kelebek ise Kükürt Kelebeği olarak biliniyor.

Özellikle Kuzey İngiltere’de bulunan Kükürt Kelebeği kış ayları boyunca kış uykusuna yatar ve sert hava koşullarından kendini koruyarak bir yıldan daha fazla yaşar.

Yaşam süreleri daha kısa olan Bakır ve Küçük Mavi Kelebekler ise daha küçük kelebekler oldukları için ortalama 1 hafta yaşarlar. 

KRAL KELEBEK

Kelebeklerin bir günlük ömrü olduğuna ilişkin yaygın söylenti Mayıs sineğinden geliyor.

Birgün sineği olarak da bilinen Mayıs sineği ömrünün %99’unu larvada geçirir ve larvalarından çıktıktan birkaç saat ya da en fazla bir gün içinde ölürler. Nadir olsa da bir günden fazla yaşayan Mayıs sinekleri de bulunuyor.

Mayıs sineklerinin hayattaki tek amacı çiftleşmek. Hayattaki tek amacı çiftleşmek olan bazı Mayıs sineği türleri, Dolania Americana gibi, yaşam süreleri çok kısa olduğu için üreyemeden ölürler. 

Kelebeklerin yaşam süreleri birçok farklı etkene bağlı. Kelebeklerin ortalama 20-40 gün yaşam süreleri olduğu bilinirken Kral Kelebeği gibi türlerin 6 ila 8 ay yaşam süresi olduğu biliniyor.

Derleyen: Gerçekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)