Son Dakika



'Hegeci' profesör Önay Sözer'den acı haber.

PROF. DR. ÖNAY SÖZER KİMDİR?

Önay Sözer, Alman ve Fransız üniversitelerinde Hegel diyalektiği ve fenomenoloji, ontoloji alanlarında dersler verdi. Sanat felsefesi ve psikanaliz ürün verdiği diğer konulardır. Uluslararası Hegel Derneği Yönetim Kurulu Üyesiydi.

Yazın yaşamına a dergisinde başlayan Önay Sözer, Öteki romanıyla 1981, Yazko Roman Ödülü almıştır. Jacques Derrida ile Birlikte Pera Peras Poros (1999, deneme), İsis’in Düğümü (2004, roman), Sonradan Yaşamak (2009, roman), Piri Reis’in Kayıp Adası (2014, roman), Sanat “Görünendeki Görünmeyen” (2019, deneme), Sarsılanlar (2020, roman), gibi pek çok eseri kültür hayatımıza kazandırmıştır.

29. Uluslararası Hegel Kongresi olmak üzere çeşitli uluslararası kongreler düzenledi. Felsefe yazılarının çoğu Almancadır. Adına hazırlanan Bir Arada adlı Festschrift’e (Armağan kitap) Giorgio Agamben, Bernard Waldenfels, Andreas Grosmann gibi dünya çapında felsefeciler katkıda bulundu.

PROF. DR. ÖNAY SÖZER KİMDİR? 

Prof. Dr. Önay Sözer 1936'da İstanbul'da doğdu. İstanbul Erkek Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1961 yılında aynı üniversitenin Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde asistan oldu. 1973 yılında doçent, 1992'den bu yana aynı yerde Sistematik Felsefe ve Mantık Anabilim Dalında profesörlük yaptı.

Sözer, Alman ve Fransız üniversitelerinde Hegel diyalektiği ve fenomenoloji, ontoloji alanlarında dersler verdi.

Sanat felsefesi ve psikanaliz ürün verdiği diğer konular oldu. Uluslararası Hegel Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan Sözer, kendi konularında, aralarında 29. Uluslararası Hegel Kongresi olmak üzere çeşitli uluslararası kongreler düzenledi. Felsefe yazılarının çoğu Almanca olan Sözer, adına hazırlanan ''Bir Arada'' adlı Festschrift’e (Armağan kitap) Giorgio Agamben, Bernard Waldenfels, Andreas Grosmann gibi dünya çapında felsefeciler katkıda bulundu. Çalışmalarını eşi, felsefeci Gabriella Baptist ile yaşadığı Roma’da sürdürüyordu.

PROF. DR. ÖNAY SÖZER'İN ESERLERİ

Almanca olarak kaleme aldığı çeşitli makaleler dışında başlıca yapıtları şunlardır:

Edmund Husserl'in Fenomenolojisi ve Nesnelerin Varlığı (1977)

Anlayan Tarih (1981)

Leere und Fülle - Ein Essay in phänomenologischer Semiotik (1988)

Kadın ve Benzeri (1993)

Öteki (ya da Meleğin Kitabı) - Roman

Çıplak Gülüş - Öykü

 

Önay Sözer, çalışmalarını eşi, felsefeci Gabriella Baptist ile yaşadığı Roma’da sürdürüyordu.

gercekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)