
Edebiyatımızda ve denizcilikte iz bırakan bakış açılarını barındıran eser, şimdiden en çok aranan ve ilgi gören denizcilik kitaplar arasında yerini aldı.
Deniz kültürünü yaygınlaştırmayı kendine amaç edinen Naviga Yayınları’nın bu yeni kitabı, 32 yazarın 66 denizcilik şaheseri hakkında kaleme aldığı incelemelerle deniz yazınsallığının temel yapıtlarını içeriyor.
360 sayfalık kitap, her denizcinin ve edebiyat tutkununun kütüphanesinde bulunması gereken önemli bir rehber niteliği taşıyor.
Birbirinden değerli akademisyenlerin, yazarların, amatör denizcilerin yazdığı makale ve incelemeleri içeren eserin sayfalarında, Sait Faik’in sadeliğini, Sadun Boro’nun maceraperest ruhunu, Barbaros Hayrettin Paşa’nın cesaretini hissedebiliyor, bu değerli yazarların kelime deryasında kendinizden bir parça bulabiliyorsunuz.
Bu seçkide denizcilik bilinci edinebilmek için okunması gereken önemli kitaplar yer alıyor. Sunuş bölümünde seçkideki eserleri okumanın önemi şu sözlerle anlatılıyor: “Sözün özü; denizciliği sevip de bir yelkenlisi olup da bu güzelim eserleri okumamış olanlara üzülmek gerek. Denizciliğin inceliklerine ve gerçek derinliğine erişmek ancak ve ancak bu türden şaheserleri okumakla olur. Bu eserleri okumadan denize sevdalananların hikâyesi ise bir balığınkinden pek az farklı olur.”
Naviga Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Tuba Noyan ise kitabın önsözünde şu ifadelere yer veriyor: “İyi bir denizci aynı zamanda iyi bir okurdur da.
"Denizcilerin kendi ‘literatüründe’ yer alan ‘denizi okumak’ sadece tepesindeki bulutu ya da denizin üzerindeki çırpıntıyı gözlemlemek değildir.
"Doğanın tüm verilerini toplamak, bir yazarın satır aralarında ne dediğini anlamakla aynı çabadır.
"Edebiyatta Denizcilik, Denizcilikte Edebiyat sayfalarında bir araya gelen yazarların ve edebi türlerin çok çeşitli olması, su ile ilgili yazı yazmakla fikren seyahat etmenin derin bir yakınlık içinde olduğunu gösterir. Bu kitap uzun bir edebi eserler listesinin ilk bölümü olarak düşünülmelidir. Şüphesiz ki; ele alınması gereken en az bir bu kadar daha klasik, seyahatname, kısa hikaye, şiir kütüphanemizin raflarında bizleri beklemektedir.”
ARKA KAPAK YAZISI
Hikmet Temel Akarsu ve Emre Karacaoğlu’nun hazırladığı bu kitap birbirinden değerli akademisyenlerin, yazarların, amatör denizcilerin kaleme aldığı makale ve incelemelerle dünya ve Türk edebiyatı eserlerine taze bakış açıları getiriyor.
Hepsinin ortak noktası deniz olan destanlar, efsaneler, klasik romanlar, denemeler, şiirler, seyahatnameler arasında okuru farklı ‘düşünce’ limanları arasında seyre çıkarırken, aynı zamanda medeniyetler arasındaki en büyük bağın edebiyat ve deniz üzerinden kurulduğunu da gözler önüne seriyor.
Bu eserin sayfaları arasında Sait Faik’in sadeliğini, Sadun Boro’nun maceraperest ruhunu, Barbaros Hayrettin Paşa’nın cesaretini, Azra Erhat’ın ve Halikarnas Balıkçısı’nın doğayla insan aşkını, Thomas More’un zamanın ötesindeki yenilikçilik anlayışını, Jules Verne’in bilim kurgu dünyasındaki gerçekçiliğini görecek ve daha nice yazarın kelime deryasında mutlaka kendinize ait bir liman bulacaksınız.
Edebiyatta Denizcilik, Denizcilikte Edebiyat’ın bu ilk seçkisi, Naviga Yayınları tarafından ülkemizde deniz kültürünü oluşturmak ve yaymak adına sunulan en önemli eserlerden biridir.
Bu üç yeni kitaba bayilerden ya da www.denizkutuphanesi.com üzerinden ulaşabilirsiniz.
NAVİGA YAYINLARI HAKKINDA
Yayın hayatına Türk denizcilik kültürüne katkıda bulunmak hedefiyle başlayan Naviga, bugüne kadar bu konuda pek çok adım attı. Bunlardan biri de kitap yayıncılığı oldu.
Naviga Yayınları, Osman Atasoy’un Uzaklar adlı eseriyle başladığı deniz kitapları serisinde uzun sayılmayacak bir sürede; ülkemizin ve dünyanın önemli yazarlarının eserlerini Türk okurlarına kazandırmayı başardı. Bunlar arasında; yelkenle dünya turunun piri kabul edilen Joshua Slocum’un İlk Defa Tek Başına adlı eseri ile Fransız yelkenciliğinin en büyük ustası Bernard Moitessier’nin Uzun Yol, Steven Callahan’ın Başıboş, ünlü kadın yelkenci Ellen MacArthur’un Avucumdaki Dünya, Derek Lundy’nin Tanrı’nın Terk Ettiği Deniz gibi baş yapıtları sayabiliriz.
Naviga Yayınları; Turgay Noyan, Meriç Köyatası, Yücel Köyağasıoğlu, Çetin Kent, Cem Kozlu, Aksona Mehmet, Tahsin Ceylan gibi Türk amatör denizciliğinin ünlü yazarlarının eserlerinin de yayıncısı oldu. Osman Atasoy’dan sonra dünya gezgini Türk denizcileri Hülya Leigh, Alim Sür ve Hakan Öge’nin mükemmel eserleri de yine Naviga imzasıyla Türk denizcilerinin kitaplıklarını süsledi. Naviga Yayınları “Edebiyatta Denizcilik, Denizcilikte Edebiyat” Deniz Kitapları Serisi’nin 34. eseri olarak kütüphanelerde yerini aldı.
HİKMET TEMEL AKARSU KİMDİR?
Romancı, öykücü, hiciv ve oyun yazarı Hikmet Temel Akarsu, 1960 yılında Gümüşhane'de doğdu.
Dokuz yaşında ailesi ile birlikte İstanbul'a yerleşti.
İTÜ Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi. Roman, öykü, deneme, makale, eleştiri, oyun ve senaryo yazarlığı da dâhil olmak üzere edebiyatın hemen tüm alanlarında ürün verdi. Sadece seri romanları değil, hiciv ve eleştiri yazıları da toplumda yankı buldu.
Kayıp Kuşak, İstanbul Dörtlüsü ve Ölümsüz Antikite gibi roman serileri saygın yayınevlerince kitaplaştırıldı. Yazıları Varlık, Gösteri, Notos, Radikal Kitap, Cumhuriyet Kitap, Birgün Kitap, Yasak Meyve, Sıcak Nal, Roman Kahramanları gibi dergilerce yayınlandı. Bir dönem köşe yazarlığı yaptı.
Öyküleri Babalar ve Kızları adıyla 2005 yılında İnkılap Yayınları, Dekadans Geceleri adıyla 2008 yılında Varlık Yayınları, Şairlerin Barbar Sofraları adıyla 2014 yılında Doğan Kitap tarafından yayımlandı. İlk gençlik kitabı Can Yayınları’nca 2006 yılında Güzelçamlı'nın Kayıp Panteri adıyla yayınlandı.
Taşhan adlı radyo oyunu 2006 Temmuz ayında, Yurtdışı Sevdası adlı radyo oyunu ise 2008 Mart ayında sekizer bölüm halinde TRT Radyo 1’de tefrika edildi.
Ömer Seyfettin'in Asilzadeler adlı öyküsünden uyarladığı oyun 2008-2009 sezonunda Antalya Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelendi. Özgürlerin Kaderi adlı tarihi romanı 2008’de Nefti Yayıncılık’tan, Nihilist (2010) ve Konstantinopolis Kapılarında (2012) adlı romanları ise Doğan Kitap’tan çıktı. Bir dönem Roman Kahramanları dergisinin yayın koordinatörlüğünü yürüttü. Mimar romansları olarak betimlediği naif novellaları ise 1984 Yayınevi tarafından yayınlanmakta.
Uluslararası Pen, Türkiye Yazarlar Sendikası, Besam ve Mimarlar Odası üyesidir.
EMRE KARACAOĞLU KİMDİR?
1983 yılında İstanbul’da doğdu. Baba mesleği olan gemi inşaat mühendisliği yapmaya karar verip İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mühendislik diplomasını aldı.
Varlık, Cumhuriyet Kitap, Radikal Kitap, Cinemascope, Akşamlık, Gösteri, Gerekli Şeyler, HolySin, BirGün Kitap, Aydınlık Kitap, Sarnıç Öykü, Roman Kahramanları, Yüxexes ve Bant gibi mecralarda müzik, sinema ve edebiyata dair yazılar yazdı.
Yüxexes dergisinde yayımlanan makalelerinin kitaplaştırılmış hali Müzikte Yabancılaşma ve Noir ismi altında İmleç Yayınları tarafından Haziran 2011 tarihinde basıldı.
Türkçeden İngilizceye düzyazı ve şiir çevirileriyle meşguldür. Mimarinin, sinema ve edebiyat ile ilişkisini ele alan makaleleri Edebiyatta Mimarlık (2016), Sinemada Mimarlık (2020), Çağdaş Türk Edebiyatında Mimarlık (2021) ve Çağdaş Dünya Edebiyatında Mimarlık (2021) seçkilerine dahil oldu. Açık Radyo’da Edebiyatta Mimarlık ve Perdede Notalar programlarını yaptı.
Hikmet Temel Akarsu ve Yavuz Angınbaş’la birlikte hazırladıkları, sinemada müzisyen ve yönetmen iş birliklerini inceleyen Perdede Notalar adlı eseri 2021 Yılında Verita Yayıncılık tarafından kitaplaştırıldı. Halihazırda Paslanmaz Kalem’de müzikle alakalı videolar çekmekte, yazılar yazmakta ve sahip olduğu denizcilik firmasını yönetmektedir.
Edebiyatta Denizcilik Denizcilikte Edebiyat
İÇİNDEKİLER
KUTSAL METİNLER-DESTANLAR-EFSANELER
Tekvin-Eski Ahit
Gılgamış Destanı
Odysseia-Homeros
İlyada/Odysseus-Homeros
Satyricon-Petronius
Argonautica-Rodoslu Apollonios
Gemici Sindbad’ın Maceraları-Binbir Gece Masalları
TARİHİ YAPITLAR
Barbaros Hayreddin Paşa’nın Hatıraları-Seyyid Murâdî Reis
Kitâb-ı Bahriye-Pîrî Reis
Mir’âtü’l-Memâlik-Seydî Ali Reis
Tuhfetü’l-Kibâr fî Esfâri’l-Bihâr-Katip Çelebi
İstanbul ve Boğaz Kıyılarına Pitoresk Seyahat-Antoine Ignace Melling, Pierre-Louis de Lacratelle
Mezzomorto-Dimitri Kantemir
SEYAHATNAMELER-SERÜVENLER-ÜTOPYALAR-BİYOGRAFİLER
Ütopya-Thomas More
Yeni Atlantis-Francis Bacon
Güneş Ülkesi (Civitas Solis)-Tommaso Campanella
Seyahatname-Evliya Çelebi
Tournefort Seyahatnamesi-Joseph De Tournefort
Macellan-Stefan Zweig
Amerigo: Denizciliğe Dair Büyük Bir Yanılsamanın Öyküsü
Pupa Yelken-Sadun Boro
Uzaklar-Osman Atasoy
Okyanusta Bir Türk Kızı-Hülya Leigh
Denizden Gelen Adam, Denizden Gelen Kadın,
Zor Anlar-Turgay Noyan
ROMANLAR (DÜNYA EDEBİYATI)
Moby Dick-Herman Melville
Karanlığın Yüreği-Joseph Conrad
Yavaşlığın Keşfi-Sten Nadolny
Ölüm Seferi-Joseph Conrad
Martin Eden-Jack London
Akdeniz-Panait İstrati 179
Siddhartha-Hermann Hesse
İzlanda Balıkçısı-Pierre Loti
Jules Verne Eserleri
Bir Kayıp Denizci-Gabriel García Márquez
İskenderiye Dörtlüsü-Lawrence Durrell
Kayığım Rosinha-José Mauro de Vasconcelos
Huckleberry Finn’in Maceraları/Tom Sawyer’ın Maceraları-Mark Twain
Robinson Crusoe-Daniel Defoe/Güliver’in Gezileri-Jonathan Swift
Deniz-John Banville
Buz-Tristan Jones
Kon-Tiki-Thor Heyerdahl
Yengeç Konserveleme Gemisi-Takici Kobayaşi
Nostromo-Joseph Conrad
ROMANLAR (TÜRK EDEBİYATI)
Hasan Mellah Yahut Sır İçinde Esrar-Ahmet Mithat
Amat-İhsan Oktay Anar
Mavi Sürgün-Halikarnas Balıkçısı
Deniz Küstü-Yaşar Kemal
Efsane “Bir Barbaros Romanı”-İskender Pala
Büyük Orfoz-Yaman Koray
Kabuk Adam-Aslı Erdoğan
Pasifik Günleri-Nazlı Eray
Yıldız Karayel-Rıfat Ilgaz
Mühtedi-Osman Necmi Gürmen
Denize Dair Hikâyat (1)-Sarıkasnak-Vecdi Çıracıoğlu
Denize Dair Hikâyat (2-3)-Ruhisar/Oltacı-Vecdi Çıracıoğlu
ÖYKÜ-ŞİİR-TİYATRO-DENEME
Othello ve Venedik Taciri-Shakespeare
Sayyadâne Bir Cevelân-Ahmet Mithat
Yaşlı Gemici-Samuel Taylor Coleridge
Boğaziçi Mehtapları-Abdülhak Şinasi Hisar
Yaşlı Adam ve Deniz-Ernest Hemingway
Sait Faik
Boğaziçi Şıngır Mıngır-Salah Birsel
Kolları Bağlı Odysseus-Melih Cevdet Anday
Koca Denizde İki Nokta-Zeyyat Selimoğlu
Mavi Yolculuk-Azra Erhat
Gerçekedebiyat.com