EDEBİYATTAN SİNEMAYA

Sinema ve edebiyat eserleri, farklı yapıları olmasına karşın, kurgusal nitelikleri ve içerdikleri anlatı teknikleri açısından paralellikler sergilerler. Sinema ortaya çıktığı andan itibaren gerek öykü gerekse çeşitli anlatım olanaklarını kullanması açısından edebiyattan beslenmiştir. Zaman içinde edebiyatın kullandığı teknikleri geliştiren, kendi dilini oluşturan sinema, edebiyatı etkilemeye başlamıştır. Edebiyattan sinemaya aktarılan farklı türlerdeki uyarlamaların ele alınacağı bu seminerde roman ve filmlerin anlatı yapıları karşılaştırmalı olarak incelenecek ve romanların senaryolaştırma süreçleri tartışılacaktır. Seçilen yapıtların seminerlerden önce katılımcılar tarafından okunması beklenmektedir. Filmler, seminerler sırasında izlenecek; roman ve filmlerin yakın okuması yapılacaktır.

Programda Vurun Kahpeye, Anayurt Oteli, Mem û Zin, Ağır Roman ve Gölgesizler uyarlamaları ele alınacaktır.

Program
Eğitmenler

Tarih ve saat: 30 Kasım 2013 – 4 Ocak 2014

Cumartesi, 10.30-13.30 (6 hafta, 3’er saat)

Ücret: 400 TL

İndirimli ücret: 300 TL (Sabancı Üniversitesi öğrencilerine, mezunlarına ve çalışanlarına; tüm öğrenci ve öğretmenlere)

Eğitim yeri: Minerva Palas, Bankalar Caddesi No:2, Karaköy, İstanbul

Kayıt için tıklayınız.

İletişim :
rtutumlu@sabanciuniv.edu
rukenalp@sabanciuniv.edu
engin@sabanciuniv.edu

 

Program

EDEBİYATTAN SİNEMAYA

30 Kasım – Giriş: Temel Kavramlar
Edebiyat-sinema ilişkisi, uyarlama türleri, roman ve filmin anlatı yapısı anlatılarak çeşitli uyarlamalardan örnek bölümler izlenip tartışılacak. (Reyhan Tutumlu)

7 Aralık – Vurun Kahpeye
Vurun Kahpeye filmi birlikte izlenerek romanla filmin karşılaştırması yapılacak. Üç farklı uyarlaması olan bu romandan yola çıkılarak roman uyarlamalarındaki ideolojik farklılıklar tartışılacaktır. (Engin Kılıç)

14 Aralık – Anayurt Oteli
Anayurt Oteli filmi birlikte izlenerek romanla filmin karşılaştırması yapılacak. Film dili, romanın anlatı teknikleri, modernist roman konuları ele alınacak. (Reyhan Tutumlu)

21 Aralık – Mem û Zin
Mem û Zin filmi birlikte izlenerek anlatıyla filmin karşılaştırması yapılacak. Anlatı yapısı ile kimlik algısı ele alınacaktır. (Rûken Alp)

28 Aralık – Ağır Roman
Ağır Roman filmi birlikte izlenerek romanla filmin karşılaştırması yapılacak. Yeraltı edebiyatı ile roman ve filmde “öteki”nin nasıl temsil edildiği tartışılacaktır. (Rûken Alp)

4 Ocak – Gölgesizler
Gölgesizler filmi birlikte izlenerek romanla filmin karşılaştırması yapılacak. Roman ve sinemada post-modernizm tartışılacaktır. (Reyhan Tutumlu)

 

EĞİTMENLER

Rûken Alp: Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Yüksek lisans ve doktora derecelerini Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’nden aldı. Sabancı Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

Engin Kılıç: Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü, İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel Çalışmalar Yüksek Lisans Programı’nı bitirdi. Leiden Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Bölümü’nde doktora tezini yazıyor ve Sabancı Üniversitesi’nde Türkçe dersleri öğretim görevlisi olarak çalışıyor.

Reyhan Tutumlu: 1998 yılında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon-Sinema Bölümü’nden mezun oldu. “Anlatı Bilimi Açısından Roman-Sinema Etkileşimi ve Bir Uygulama: Anayurt Oteli” başlıklı teziyle 2002 yılında Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’nden yüksek lisans derecesi aldı. 2007 yılında aynı bölümde doktorasını tamamladı. Doktora teziyle 2007 Memet Fuat Eleştiri Ödülü’nü kazandı ve bu tezi Yaşamasız Yazabilmek adıyla Metis Yayınları tarafından yayımlandı. 2009 yılından bu yana Sabancı Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)