Son Dakika



Dr. Mehmet Öz'ün önerileri şöyle:

MANTAR ve BROKOLİ

Mantar, mükoz membran ve tükürükte var olan, IgA adlı antikorun salgılanmasını arttırır. Brokoli ve brokoli filizleriyse bir diğer destektir. Sülfür bazlı bir besin olduğu için sülforafan içerir. Brokoli de toksinleri etkisiz hale getirir ve iltihaplanmayı azaltır. Mantar ve brokolinin güçlerini birleştirmek için az yağla yüksek ateşte karıştırarak, birlikte pişirmenizi tavsiye ederim.

BİR KÂSE YABANMERSİNİ

Yabanmersini, bağışıklık sisteminizi geliştiren antioksidanlarla doludur. 2011’de Kanada’da yapılan bir çalışmaya göre yabanmersini, enfekte olmuş hücreleri veya tümör hücrelerini ortadan kaldırmak için kritik önemde olan ‘doğal katil’ hücrelerin sayısını arttırıyor. Katil hücreler bağışıklık sisteminin ‘istilacılara karşı öğrenilmiş tepki’ geliştirmesine yardımcı oluyor. Kahvaltı için mükemmeller ya da sağlıklı bir atıştırmalık olarak...

ÇAY

Çayın bağırsak mikrobiyomuna iyi geldiği biliniyor. Hindistan’da yapılan bir araştırmaya göre yeşil veya siyah çay içen kişilerin bağırsaklarında daha fazla sağlıklı bakteri bulunuyor. Dengeli bir mikrobiyoma genel sağlık durumu için çok önemli. Her gün bir bardak çay içmeyi hedefleyin.

KURUYEMİŞ

Kuruyemiş zengin bir lif, protein ve yağ kaynağıdır. Favori bir kuruyemişiniz olsa bile ona her gün bir avuç badem, ceviz, fındık, kaju veya pikan cevizi eşlik etsin. Kabuklu yemişler Omega 3 içerir, diğerleri de bağırsak mikrobiyomunu besleyen sağlıklı lifler bakımından zengindir. Tuzsuz veya az tuzlu seçeneklere yönelin... Tuzluların 30 gramında 200 miligrama kadar, az tuzlulardaysa 45-95 miligram sodyum mevcuttur.

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER

Roka, lahana ve ıspanak gibi yapraklı yeşilliklerdeki nitrat, vücudunuzca doğal olarak üretilen ve kan akışının düzgün sağlanmasından sorumlu nitrik okside dönüşür. Ispanak yerken dilinizin mikrobiyomu topraktan gelen nitratı midenizin sindirebileceği bir forma dönüştürür. Sonrasında kan akışınıza karışır. Nitrik oksit seviyesini arttırmak kan basıncının düşmesine ve beyin fonksiyonlarının gelişmesine yardımcı olur. 

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)