Son Dakika



Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (Massachusetts Institute of TechnologyMIT sinir bilimcileri, beynin ödüllendirici deneyimlere duyarlılığının (motivasyon ve dikkatte kritik bir faktör) sosyoekonomik koşullar tarafından şekillendirilebileceğini buldu.

Sosyoekonomik statüleri (SES) büyük ölçüde farklılık gösteren 12 ila 14 yaşındaki çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmada araştırmacılar, daha düşük SES geçmişine sahip çocukların, daha varlıklı geçmişlere sahip olanlara göre ödüle karşı daha az duyarlılık gösterdiğini buldu.

Araştırma ekibi, işlevsel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) kullanarak, çocukların her doğru tahmin için ekstra para kazandıkları bir tahmin oyunu oynarken beyin aktivitesini ölçtü. Yüksek SES kökenli katılımcılar doğru tahminde bulunduğunda, beynin ödülle bağlantılı olan striatum adı verilen kısmı, daha düşük SES kökenli çocuklara göre çok daha fazla aydınlandı.

Beyin görüntüleme sonuçları aynı zamanda alt ve üst SES kökenli katılımcıların doğru tahminlere nasıl tepki verdiklerine ilişkin davranışsal farklılıklarla da örtüşüyor. Bulgular, düşük SES koşullarının, düşük SES ortamlarında genellikle daha az olan ödüllere tepkisini azaltarak beyni çevreye uyum sağlamaya teşvik edebileceğini öne sürüyor.

"Kaynakların yüksek olduğu ve birçok ödülün mevcut olduğu bir ortamdaysanız beyniniz belirli bir şekilde ayarlanır. Eğer ödüllerin daha az olduğu bir ortamdaysanız beyniniz yaşadığınız çevreye uyum sağlar. Ödüllere aşırı tepki vermek yerine, bu beyinler ortalama olarak daha az tepki veriyor gibi görünüyor, çünkü muhtemelen çevreleri ödüllerin mevcudiyeti konusunda daha az tutarlıydı," diyor, beyin ve bilişsel bilimler profesörü ve MIT'nin McGovern Beyin Araştırmaları Enstitüsü üyesi Grover Hermann ve Sağlık Bilimleri  Teknolojisi Profesörü John Gabrieli.

Gabrieli ve eski bir MIT doktora sonrası araştırmacısı olan ve şu anda Maryland Üniversitesi İnsan Gelişimi ve Kantitatif Metodoloji Bölümü'nde yardımcı doçent olan Rachel Romeo, çalışmanın kıdemli yazarlarıdır. MIT doktora sonrası araştırmacısı Alexandra Decker, bugün Journal of Neuroscience'da yer alan makalenin başyazarıdır.

ÖDÜL YANITI

Önceki araştırmalar, düşük SES kökenli çocukların dikkat ve hafıza testlerinde daha kötü performans gösterme eğiliminde olduklarını ve depresyon ve anksiyete yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğunu göstermişti. Ancak şimdiye kadar SES ile ödül duyarlılığı arasındaki olası ilişkiye bakan çok az çalışma vardı.

Yeni çalışmada araştırmacılar, ödül tepkisi ve karar vermede önemli bir rol oynayan, beynin striatum adı verilen kısmına odaklandılar. İnsanlar ve hayvan modelleri üzerinde yapılan çalışmalar, ödüllendirici deneyimler sırasında bu bölgenin oldukça aktif hale geldiğini göstermiştir.

Ödül duyarlılığı, striatum ve sosyoekonomik durum arasındaki potansiyel bağlantıları araştırmak için araştırmacılar, hane halkı geliri ve ebeveynlerinin ne kadar eğitim aldığına göre ölçülen, çeşitli SES kökenlerinden 100'den fazla ergeni işe aldı.

 

Katılımcıların her birine bir tahmin oyunu oynarken fMRI taraması yapıldı. Katılımcılara 1'den 9'a kadar bir dizi sayı gösterildi ve her denemeden önce bir sonraki sayının 5'ten büyük mü yoksa küçük mü olacağını tahmin etmeleri istendi. Her doğru tahmin için ekstra bir puan kazanacakları söylendi. dolar ve her yanlış tahmin için 50 sent kaybedeceklerdi.

Katılımcıların haberi olmadan oyun, tahminin doğru mu yanlış mı olacağını kontrol etmek için kuruldu. Bu, araştırmacıların her katılımcının, bol ödül veya az ödül dönemleri içeren benzer bir deneyime sahip olmasını sağlamalarına olanak tanıdı. Sonunda herkes aynı miktarda parayı kazanıyor (her katılımcının araştırmaya katıldığı için aldığı bursun yanı sıra).

Önceki çalışmalar, beynin mevcut ödüllerin oranını takip ettiğini göstermişti. Ödüller bol olduğunda insanlar veya hayvanlar daha hızlı tepki verme eğilimindedir çünkü mevcut pek çok ödülü kaçırmak istemezler. Araştırmacılar bu çalışmada da şunu gördüler: Katılımcılar yanıtlarının çoğunun doğru olduğu bir dönemde olduklarında daha hızlı yanıt verme eğilimindeydiler.

“Beyniniz size bu ortamda bir ödül alma ihtimalinizin gerçekten yüksek olduğunu söylüyorsa, bu sizi ödülleri toplamaya motive edecektir, çünkü harekete geçmezsen çok şey kaçırıyorsun demektir. ödüller," diyor Decker.

Beyin taramaları, striatumdaki aktivasyon derecesinin zaman içindeki ödül oranındaki dalgalanmaları takip ettiğini gösterdi; araştırmacılar bunun, toplanacak çok sayıda ödül olduğuna dair motivasyonel bir sinyal olarak hareket edebileceğini düşünüyor. Striatum, ödüllerin bol olduğu dönemlerde daha fazla, ödüllerin az olduğu dönemlerde ise daha az aydınlandı. Ancak bu etki alt SES kökenli çocuklarda daha az belirgindi; bu da onların beyinlerinin daha az gelişmiş olduğunu gösteriyor.

(Amerika Birleşik Devletleri'nin yükselen sanayileşmesinin etkisiyle 1861'de kurulan MIT, bir Avrupa politeknik üniversite modelini benimsedi; uygulamalı bilim ve mühendislikte ilerlemek için laboratuvarlı eğitimine çok önem verdi.)

)(https://www.lifescience.net/news)
Gercekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)