Son Dakika



Bilim adamları, sigara içmenin akciğer kanserine yol açan DNA hasarına neden olduğunu on yıllardır biliyorlar. Şimdi, ilk kez, UNC Tıp Fakültesi bilim adamları, genom boyunca yüksek çözünürlükte bu DNA hasarını etkili bir şekilde haritalamak için bir yöntem geliştirdiler.

Yenilik, UNC Tıp Fakültesi'nde Biyokimya ve Biyofizik Profesörü Sarah Graham Kenan, Nobel ödüllü MD, Ph.D. Aziz Sancar'ın laboratuvarından geliyor.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan bir çalışmada, Sancar ve ekibi, yaygın bir DNA hasarı tipinin ardından onarım geçiren genomdaki bölgelerin haritalanması için kullanışlı bir teknik geliştirdi. Daha sonra bu tekniği, ana kimyasal kanserojen olan benzo[?]pirenin neden olduğu tüm hasarı haritalamak için kullandılar.

Aynı zamanda UNC Lineberger Kapsamlı Kanser üyesi olan Sancar, "Bu, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kanser ölümlerinin yaklaşık yüzde 30'unu oluşturan bir kanserojen ve neden olduğu hasarın genom çapında bir haritasına sahibiz" dedi.

Bu gibi haritalar, bilim insanlarının sigara kaynaklı kanserlerin nasıl ortaya çıktığını, neden bazı insanların kansere karşı daha savunmasız veya dirençli olduğunu ve bu kanserlerin nasıl önlenebileceğini daha iyi anlamalarına yardımcı olacaktır. Sancar ayrıca, hücresel düzeyde sigara içmenin zararlarına ilişkin bu kadar kesin ve spesifik kanıtlar sağlamanın, bazı sigara içenleri bu alışkanlığı bırakmaya teşvik edebileceğini umuyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 40 milyon ve dünya çapında bir milyar sigara içicisi var.

“Bu, sigara içmenin ne kadar zararlı olabileceği konusunda farkındalığı artırmaya yardımcı olursa iyi olur” dedi. "DNA hasarının tüm genom boyunca nasıl onarıldığını tam olarak bilseydik, ilaç geliştiriciler için de yararlı olurdu."

BAP: DÜNYANIN EN İYİ KİMYASAL KANSEROJENİ?

Benzo[?]piren (BaP), uzayda bile oluşabilen basit, dayanıklı, karbonca zengin hidrokarbonlar –polisiklik aromatik hidrokarbonlar– ailesinin bir üyesidir. Bilim adamları, bu moleküllerin Dünya'da ve diğer gezegenlerde karbon temelli basit yaşam tohumları ekmiş olabileceğini düşünüyor. Ancak daha gelişmiş ve karmaşık DNA temelli yaşam formları için –örneğin insanlar için– BaP ciddi bir çevresel tehlike oluşturur.

Tütün bitkileri gibi yanan organik bileşiklerin bir yan ürünüdür.

Orman yangınlarından dizel motorlara ve barbekü ızgaralarına kadar günlük yanma biçimleri havamıza, toprağımıza ve gıdalarımıza çok miktarda BaP koyar. Ama içilmediği, solunmadığı sürece  hayatta hiçbir şey onu insan dokusuna sokamaz.

KAYNAK: news.unchealthcare.org

Gerçekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)