(1) Türkiye'nin çok ilerisinde bir zihindi. Yurttaşlık yükümlülüklerini ve sorumluluklarını kabul etmek istemeyen küçük hesapçı ve ilkel bakışlı ahali kesimlerinin ve emperyalistlere işbirlikçilik yapanların ona karşı olmaları şaşırtıcı değildir. Keza siyasi İslam'ın da laiklik ilkesini benimsemesi beklenemez. Bunlara karşı mücadele bitmez.

(2) Dünyanın hiçbir ülkesinde devlet kurucusuna karşı bu denli bir saygısızlık mümkün değildir. Mustafa Kemal her lider gibi eleştiriye tabidir ama saygısızlık yapmak bir nevi sosyal zehirlenme olup, başka hastalıkların kesin göstergesidir. Bunun süregelmesi, ahalinin bir kesiminin yurttaş olmak istememesinin sonucudur.

(3) Mustafa Kemal'in adı bu ülkenin dağlarına taşlarına, denizlerine ovalarına kazınmıştır. Bin yıl geçse de kazınamaz. Mustafa Kemal'in mücadelesiyle bir olan vatan sevgisi her zaman rehber olacaktır.

(4) Siyasette ne kadar farklı arayış olursa olsun, Mustafa Kemal'in ana ilkeleri dışında bir çözümün mümkün olmayacağı görülecektir. Ana ilkeler istiklal-i tam, hukuk ve laikliktir.

(5) Mustafa Kemal'in partisinin, ona karşı olanlarca ele geçirilmiş olması tarihimizin acı bir olayıdır. Aynı zamanda, Mustafa Kemalci olduğunu iddia edenlerin gaflet, dalalet (yoldan çıkma) ve çürümüşlük içinde olduklarını gösterir. Öyle olmasaydı, ordu içinden oyulmaz, Cumhuriyet bu hallere uğramazdı.

(6) Türklük, mücadeleyi hayat biçimi olarak, kıvançla kabul etmektir. Bu mücadele, dünya var oldukça sürecektir.

Mehmet Tanju Akad
Gerçek Edebiyat

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)