Yeniçeri Kanunu'na göre, devşirme sistemine kabul edilmeme sebeplerinden bazıları.

-Çok uzun boylular. Sebep: Ahmaklık.

-Çok kısa boylular. Sebep: Fitnelik.

-Kel olanlar. Sebep: Gevezelik.

-Aceleci olanlar. Sebep: Kıskançlık ve inatçılık.

-Sanat ehli olanlar. Sebep: Sanat ehli maaş için bela çekmez.

-Köse olanlar. Sebep: Fitnelik ve düşman gözüne ufak görünme.

-Sığırtmaç ve çoban oğlu olanlar. Sebep: Dağda büyüdükleri için edepsizdirler.

YENİÇERİ OCAĞI

Osmanlı İmparatorluğu'nda padişaha bağlı Kapıkulu'nun büyük birimi olan, Avrupa'nın ilk modern daimi askeri ordusudur. Kesin kuruluş tarihi bilinmese de, on dördüncü yüzyılın son yarısında I. Murad (1362-1389) döneminde kurulduğu kabul edilir.

Yeniçeri Ocağı başlangıçta Ahilik temelinde kurulmasına rağmen daha sonra Bektaşîliğe yöneldi. Hanefî Mezhebi'ne mensup olan Yeniçerilerin taşıdığı İmâm-ı Â'zam bayrağı ocağın en büyük bayrağıydı. Ocağa asker alımı pençik adı verilen yöntemle, savaşlarda ele geçirilen her beş erkek esirden birinin kısa bir eğitim görmesi ve ardından yeniçeri yapılmasıyla gerçekleşti. Bunun yanında devşirme denen yöntem ile devletin hüküm sürdüğü topraklardaki Hristiyan çocuklar Müslüman yapılarak ocağa alındılar. Yeniçerilerin evlenmelerine müsaade edilmesiyle birlikte erkek çocukları da "kuloğlu" adı altında ocağa kaydedilmeye başlandı. Yeniçeri Ocağında "cemâat", "ağa bölükleri", "sekban bölüğü" ve bunlara bağlı toplam 196 adet bölük/orta mevcuttu.

17. yüzyılın ortalarına doğru Anadolu'dan özellikle Müslüman ve Türklerden ocağa adam alınmasıyla birlikte devşirme sistemi kademeli olarak uygulamadan çıkmaya başladı. 

Yeniçeri Ocağı 17 Haziran 1826 tarihinde Sultan Ahmed Camii'nde öğle namazından sonra Mehmet Esad Efendi tarafından okunan padişah fermanıyla birlikte resmen kaldırıldı.

Gerçekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)