Son Dakika



Zabıtalarımız sağ olsunlar zaman zaman aşka gelip Arapça harflerle yazılmış tabelaları indirir yerine Türkçe tabela asılmasını isterler. Cümledeki bozukluk bizden değil yapılan işten geliyor. Hazretler yabancı dilde tabela derken yabancı harfte tabelayı anlıyorlar. Olan zavallı Arap göçmen kardeşlerimize oluyor.  

Geçen gün Suriyeli kardeşlerimizin yoğun olarak yaşadığı İstanbul Esenyurt'ta zabıta Arapça tabelaları söktü. Birkaç yıl önce de Hatay belediyesi aşka gelmişti.

Bilindiği gibi 29 Mart 2018 tarihinde TSE Türk Standartları Enstitüsü tabela standartlarını belirleyen kurallar standardı yayınladı.  Artık bütün tabelalar Türkçe olacak. Yabancı dilde bir ifade varsa Türkçe ismin dörtte biri ebadında ancak olacak.

 

Daha önce de 17 Ağustos 2017'de Türk Dili Kurultay'ında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk dilinin daha fazla yaygınlaşması gerektiği"ne vurgu yapmış, ülke genelinde çok kullanılan ve yaygınlaşan yabancı kelimelere karşı da eleştirilerde bulunmuştu. Bu eleştirilerden sonra Zeytinburnu Belediyesi harekete geçmiş sonra unutulmuştu.

Tabela kirliliği, kentlerimizin en büyük çirkinliklerinden biri. Binalara yarışırcasına karınca gibi tabelalar asılabiliyor. Görsel kirlilik had safhada.

Bununla mücadele etmemiz gerekirken daha önümüzde yabancı dilde yazılan tabela garabeti var.

Arapça harfli tabela evet kaldırılsın ama ya İngilizce Fransızca tabelalar? Özellikle Amerikan kaynaklı yiyecek firmaları "menü"lerini bile ısrarla keandi dillerinde dayatıyorlar. Gençlerimiz ne alacağını söyleyemiyor. Adamlar satışlarını engellediğini bile bile kendi dillerinden vaz geçmiyor. Gençlerimiz "Starbucks'da manitaya rezil olmamak için tavsiyeler" videosu bile yayınlamış.

 

SAMSUN YAZARLAR DERNEĞİ'NDEN ONURLU DAVRANIŞ

29 Nisan 2015 tarihinde 2015 Samsun Yazarlar Derneği "Samsun müstemleke şehri değildir" sloganıyla bir yürüyüş düzenlemiş ve yabancı dilde tabelaları Samsun Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet Seven "Kültür emperyalizminin bir oyunu" olarak nitelemişti.

Türkiye'de biz yazar ve şairlerin yazar ve şair örgütlerinin bu konuya duyarsızlığı ise ayrı bir yazı konusu.

Bir an önce İngilizce Fransızca vs. tabelalara da müdahale edilmeli ve TSE'nin standardı harfiyyen uygulanmalı.

Ayrıca tüm Avrupa ülkelerinde olduğu gibi acil bir "Türk Dilini koruma kanunu" çıkarılmalı.

 

EDEBUDSMAN

 

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)