Tarihi elektrik fabrikası kütüphane olsun!
İzmir Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, satışa çıkarılan tarihi Alsancak Elektrik Fabrikası’nın "restore" edilerek bir Milli Kütüphane olarak kente kazandırılması çağrısı yaptı.
Başkan Pekdaş, yaptığı açıklamada “İzmir’de tarihi Elektrik Fabrikası’nın satışı gündeme geldiğinde konuyu arkadaşlarımızla ele aldık. Tüm dünya, artık her şeyin kar olmadığını fark etti. İnsanın önemi ortaya çıktı. Kitap okunan, şarkı söylenip, dans edilen mekanlar yaratmamız gerekiyor. Kısacası kamusal mekanlara ihtiyacımız var ve bunu çözmemiz gerekiyor. Alsancak’taki tarihi Elektrik Fabrikası da bu işlevi gören, kamuya ait bir yer.
O zaman bu alandan faydalananlar da kamu olmak zorundadır” dedi.
Pekdaş, “Burası için en uygun tanımın Milli Kütüphane olacağını düşündük. Çünkü Milli Kütüphane İzmir’in simge yapılarından biri… Cumhuriyet öncesinden bu yana ulus olmanın temeli olan Milli Kütüphane ne yazık ki İzmir’deki ihtiyaca yetmiyor. Bütün şehirlerde Milli Kütüphane binaları yenilendi ve büyüdü ama İzmir’deki bir türlü yenilenmedi. İzmir’de sürekli bir yer tartışması vardı. Elektrik Fabrikası için en iyi kültürel fonksiyonlardan biri Milli Kütüphane… Türkiye’de yayınlanmış bütün eserleri bünyesinde barındıran bir kütüphane… Milli Kütüphaneye bu kadar acil bir yer aranıyorken ve elimizde kamuya ait bir mülk de varken, bu ihtiyacı buradan karşılayabiliriz, diyerek bu öneride bulunuyoruz. Kentin merkezindeki bu simgesel bir yapıyı, doğru bir kültür fonksiyonu ile tanımlanmış olacağız. Bu yer restore edilerek Milli Kütüphane için tahsis edilmelidir” dedi.
Daha ince de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarılan tarihi Elektrik Fabrikası’nın restorasyonu için iki kez yazılı talepte bulunmuş, ancak bu taleplerine herhangi bir yanıt verilmediği ortaya çıkmıştı. Sanayileşme sürecinde İzmir'in sembol yapılarından biri olan tarihi Havagazı Fabrikası'nı 2008 yılında restore ederek kentin en önemli cazibe merkezlerinden biri haline getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Havagazı Fabrikası'nın yanında, atıl vaziyette bulunan Elektrik Fabrikası'nın da restore edilerek korunması ve önemli miras olarak gelecek kuşaklara aktarılmasını istiyordu.
FABRİKA NE ZAMAN KURULDU
1928 yılında inşa edilen ve deniz suyu kullanılarak kömürden elektrik üretimi yapılan Elektrik Fabrikası’nın yönetimi 1944 yılında İzmir Belediyesi'ne geçti; 1971'de de Türkiye Elektrik Kurumu'na devredildi.
Faaliyetlerine 1989 yılına kadar devam eden yapının mülkiyeti sırasıyla TEK, TEAŞ, Gediz A.Ş ve son olarak da TTA Gayrimenkul A.Ş'ye geçti. İzmir'in endüstri sürecindeki ilk yapılarından biri olan fabrika, üretim faaliyetine son verildikten sonraki süreç içinde kullanılmadı. Atıl vaziyette kalan yapı büyük ölçüde tahrip olarak yıkımın eşiğine kadar geldi.
GERCEKEDEBİYAT.COM
YORUMLAR