Yazar Serdar Turgut, Habertürk'teki köşesinde ilginç bir yazı yazdı. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını kutladığımız bu günlerde Cumhuriyetimizin ikinci yüz yılında Türk sanatçıların çağdaş sanatta büyük atılım yapacaklarını öne süren bir yazı yazdı.

Serdar Turgut, eğer Türkiye, cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında bireyler korkmadan, beyinlerine oto sansür uygulamadan, kendilerini çok daha özgür ifade edebilmelerine imkan tanırsa, "...çok değil, birkaç yıl içinde ülkemizde çağdaş sanatta müthiş bir patlama yaşanacağına ve Türk sanatçılarının dünya çağdaş sanatında yeni bir ekol, yeni bir okul oluşturacak kadar büyük işler yapmaya başlayacaklarına inanıyorum." diye yazdı.

Modern sanata pek sıcak bakmayan Serdar Turgut'un bu sonuca nasıl ve neden vardığını Raffi Portakal'ın ona okuması için önerdiği Will Gompertz’in Pardon Neye Bakmıştınız? adlı kitabına bağlıyor.

"Eğer siz de benim gibi modern sanatı biraz anlamaya başlamak istiyorsanız bu çalışmayı hemen okumalısınız." diye yazan Turgut, "Gompertz bahsetmiş olduğum kitabının 148'inci sayfasında şöyle diyor" diyerek şu alıntıyı yaparak yazısını bir değerlendirmeyle bitiriyor:

"'Felaket doğuran ayaklanmalar ve zemin kaydıran olayların da büyük sanat eserlerinin doğumunu hızlandırma eğilimleri vardır. Modern sanatın devrimle ve savaşla hemhal olmuş bir ülkeden, Fransa'dan, doğmuş olması rastlantı değildir. Aynı zamanda gelenekten bir sonraki kopuşun (yani temsili sanatın terkinin S.T) benzer şekilde isyankar liderlerin alevlendirdiği iç huzursuzlukların ortasında kalmış avangard entelijensiyaya (aydınlar topluluğu) sahip bir ülkede (Burada yazar Sovyetler Birliği olmak yolunda olan Rusya’yı kast ediyor. S.T ) gerçekleşmesi de rastlantı değildir.'

"Tabii Türkiye’mizde çok şükür büyük bir savaş ve ayaklanma yaşamadık. Ama son yıllarda Atatürk’ün kurduğu büyük cumhuriyetimizde zemin kaymalarının yaşanmış olduğu da kesindir. Bu ortam, ülkede dünya ölçeğinde önemli olacak bir modern sanat patlaması yaratacak düzeydedir. Dediğim gibi yaklaşan seçimde umduğum olursa ve bizler çok daha özgür çok daha demokratik bir gelecek olacağını görebilirsek ikinci yüzyılımızda Türkiye’nin dünya sanatına damgasını vuracağını göreceğiz, ben buna eminim."

Gerçekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)