Son Dakika



BELLEĞİNİ YİTİREN KENT: ANKARA 
Selim Esen 
Barış Kitap, Ankara 
Mayıs 2024

 

‘Belleğini Yitiren Kent: Ankara’nın arka kapak yazıları şöyle: 

Ankara, hükûmet merkezidir ve sonsuza dek hükûmet merkezi kalacaktır. (Mustafa Kemal Atatürk) 

Hey gidi Ankara hey, beni de benzettin ya kendine. Astın suratımı, resmîleştirdin beni. (Bedirhan Gökçe) 

Sevgili milletimizin bütün bir düşmanlık dünyasına karşı, sonu zaferle başardığı Bağımsızlık Mücadelesi tarihinde Ankara ismi, en saygın bir yeri koruyacaktır. (Mustafa Kemal Atatürk) 

Ey insan arşı yayla! Ey bozkır! Ey Ankara! Seslen bana: Ben senden nasıl uzak yaşarım. (Behçet Kemal Çağlar) 

Ankara’nın taşına bak! Tut ki baktım: Uzar gider efkârım: Çayır ağlar, çimen ağlar, ben ağlarım. (Atilla İlhan) 

Hasretim, nazlıdır Ankara… Ustam yine sen bilirsin ama, hangi aralıkta bir şair ölmüşse, işte o, en netameli aydır bence. (Ahmed Arif) 

Açlıktan bahsediyorsun; demek ki sen komünistsin. Demek bütün binaları yakan sensin. İstanbul’dakileri sen, Ankara’dakileri sen… Sen ne domuzsun, sen. (Orhan Veli) 

Bize her yer Ankara değil. Çünkü her yer Ankara kadar güzel değ il. Şair arkadaş Bir derdin mi var, Bir şeyler çıkarmak mı istiyorsun derdinden? Ankara’ya gelmelisin. (Cemal Süreya) 

 Ankara: Benim şiirim, İstanbul: Herkesin şiiri. (Haydar Ergülen) 

Ölürsem senin toprağına gömülmek isterim Ankara. (Metin Altıok) 
“Yeni Ankara kendi hususiyetiyle teçhiz edeceği insanı, binalarının harcı kurumadan çıkaracaktır. Yeni caddelerinin, yeni meydanlarının, yeni abidelerinin arasında, yakın bir günde yeni insanının bir mal sahibi emniyet ile dolaştığını göreceğiz. Bu insan işte medeniyet camiasının içinde yaşayan medenî bir milletin medenî bir şehrindeşehrin medenî hayatını, yolda mektebe giderken öğreneceği için nefes alırken bile medenî bir insan olacak ve bu insana: Ankaralı diyeceklerdir.” (Burhan Asaf, “Ankara’ya Dair”, Hakimiyeti Milliye, 26 Kanunusani, 1929).  

Hiç şüphe etmemelidir ki, Anadolu ortasında hızla oluşturulacak yeni ve bayındır bir Ankara, yüzyıllarca ihmal edilen Türk vatanı için başlı başına bir uygarlık merkezi, Türk Devleti için pek önemli bir dayanak olacaktır. (Mustafa Kemal Atatürk)  

SELİM ESEN KİMDİR?

1943’te Ankara’da doğdu, kitle iletişimi üzerine lisansüstü eğitim yaptı. Gazeteciliğe Antalya’da İleri Gazetesi’nde muhabir olarak başladı. 1966’da TRT’ye girdi. Sırasıyla muhabir, müdür yardımcısı ve müdürlük görevlerini yürüttü. Gazeteci olarak “Kıbrıs Barış Harekatı’nı izledi. Gazi unvanı kazanarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Millî Mücadele Madalyası ile onurlandırıldı. Hazırladığı ve yayınladığı haber ve haber programlarının başarısı dolayısıyla takdirnameler aldı. Radyo Televizyon Yüksek Kurulu’nda haber denetçiliği yaparken 1992’de kendi isteği ile emekli oldu. Aynı yıl Anadolu Ajansı Görüntülü Haber Merkezi’ni kurdu ve daire başkanlığı görevini yürüttü. 2004-2008 yılları arasında, “Kuşadası Öykü ve Şiir Günleri” ni düzenledi. Bu etkinliğin notlarını her yıl kitaplaştırdı. Birçok ödülün yanı sıra TGC 2016 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülünün de sahibi olan Esen, Basın Konseyi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Muharip Gaziler Derneği ve PEN Yazarlar Derneği üyesi. Çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları yayımlanıyor. Kitapları: Avrupa Yayın Birliği (EBU), TRT Haber Merkezi Yayınları, 1974. Avrupa’da TV Haberleri, TRT TV Haberleri Müdürlüğü, 1974. 25. Yılda EBU ve Haber Yayınlarında Gelişmeler, TRT TV Haberleri, 1975. Kitle İletişim Araçları ve Kırsal Kooperatifçilik, AİTİA, 1978. Televizyon Haberciliği ve TV Yapım Tekniği, TRT TV Haberleri, 1984. Yayıncılık Eğitim Rehberi, TRT Eğitim Dairesi Yayınları, 1986. ABD’de TV Yayınları, Kuruluş-Sistem-Denetim, Radyo-TV Yüksek Kurulu,1990. Kuşadası’nda Öykü ve Şiir’e Yolculuk 1, (Der.) Kuşadası Bld. Yay. 2004. Kuşadası’nda Öykü ve Şiir’e Yolculuk 2, (Der.) Kuşadası Bld. Yay. 2005. Kuşadası’nda Öykü ve Şiir’e Yolculuk-3, (Der.) Kuşadası Bld. Yay. 2006. Kuşadası’nda Öykü ve Şiir’e Yolculuk-4, (Der.) Kuşadası Bld. Yay. 2007. Kuşadası’nda Öykü ve Şiir’e Yolculuk-5, (Der.) Kuşadası Bld. Yay. 2008. Kendileri, Evrensel Basım Yayın, 2007. Açık Çekmece, Evrensel Basım Yayın, 2010. Olayların İçinden, Bir TRT Tarihi Denemesi, Kanguru Yayınları, 2013. Ajans Haberleri, Olaylar Sarmalında Yazıl(a)mayanlar, Ürün Yayınları, 2016 Radyo Yazıları (1927-1967), Barış Kitap, 2023 Geçmişin İzinde, Barış Kitap, 2024 

Gercekedebiyat.com 

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)