Son Dakika



 

Anadolu Selçuklu Devleti'nde görev yapan devlet adamı ve baş mimar olan Sadettin Köpek, Birinci Alaeddin Keykubad ve İkinci Gıyaseddin Keyhüsrev dönemlerinde görev yapmıştır ve büyük söz sahibi olmuştur.

Sadettin Köpek'in gerçek adı Köpek bin Muhammed'dir. Sadeddin, lakabıdır.

Saadettin Köpek'in devlet adamlığının yanında aynı zamanda sanatkârdı. Ünlü tarihçi İbn-i Bibi'den öğrendiğimize göre hem nakkaş hem de yetenekli bir mimar. Alaaddin Keykubad'ın emriyle 1226'da başlayıp yaklaşık on yıl yapımı süren Kubadabad Saray Külliyesinin mimarının Saadettin Köpek olduğu kaynaklarda geçmekte. Üstelik bu saray günümüze ulaşabilmiş tek Selçuklu saray yapısı.

Hanedan üyesi olduğunu kanıtlamaya çalıştı ama kimseyi inandıramadı...

Saadettin Köpek hırsıyla kısa zamanda ikbal merdivenlerini tırmanmış ve vezirliğe kadar yükselmiş bir devlet adamıydı. Alaaddin Keykubad'ın ölümünden sonra, desteklediği 14 yaşındaki II. Gıyasettin Keyhüsrev'in tahta geçmesi kendisi için bir dönüm noktası olmuştu. Küçük yaştaki sultanı avucunun içine almayı başaran, bürokratik kadrolara kendi adamlarını getiren, devlet idaresini adeta şahsında toplayan Saadettin Köpek, artık sarayda tüm devlet erkânının korkulu rüyası olmuştu. Geldiği bu yüksek makam kısa sürede herkese onun gerçek yüzünü görme fırsatı da vermişti. Saadettin Köpek'in görevde kaldığı dönem, kendisine rakip olabilecek değerli ve tecrübeli ne kadar devlet adamı varsa hepsini ortadan kaldırmayı başardığı bir dönem olarak tarihe geçmişti. Kurbanları arasında boğularak öldürülenler olduğu gibi recm cezasına çarptırılanlar da vardı.

Saadettin Köpek'in, vezirliği boyunca ne siyasi ne de askeri anlamda çok fazla bir başarısı yoktu. Onun aklı fikri sadece iktidarda yani Selçuklu tahtındaydı. Sultan olabilmek için hanedan ailesinin bir ferdi olması gerektiğini gayet iyi bilen Köpek, hanedan mensubu olduğunu kanıtlamak için annesi Şehnaz Hatun'un Sultan I. Gıyaseddin Keyhusrev ile gayr-ı meşru ilişkisi olduğu ve bunun sonucu kendisinin doğduğu fikrini ortaya atacak kadar alçalmış, lakin buna kimseyi inandıramamıştı.


Devlet gücünü eline geçirmek için her yolu mubah gören Saadettin Köpek'in sadareti boyunca verdiği haksız kararlar kendisi ile ilgili şikâyetlerin artmasına neden oldu. Bir süre sonra durum daha da kontrol edilemez bir hal alınca artık Sultan II. Gıyaseddin Keyhusrev harekete geçmek zorunda kaldı ve bir plan yapıldı. Plana göre Saadettin Köpek, Kubadabad Sarayına ziyafete davet edilecek, burada sultanın en güvendiği isim olan Sivas Subaşısı 

 

SONU İBRET VERİCİ OLDU

Ziyafette zaaf hali kollanan Saadettin Köpek, def-i hacet için sultandan izin alıp dı­şarı çıktı. Kapının arkasında bekleyen Hüsamettin karaca, Sadettin Köpek kapıdan çıkarken onun kafasına vurdu. Ama sopa yüzünü sıyırıp omuzuna isabet etti. Darbenin et­kisiyle afalladığı gibi, yüzü de kan için kalan Sadettin Köpek, bir­den toparlanıp kaçmaya başladı. Kılıcını çeken Togan onun peşine düştü. Sadettin Köpek, can havliyle kendini mahzene attı. Burada kılıç, gürz ve bıçak darbeleriyle öldü­rüldü. Hüsamettin Karaca ve adamları Saadettin Köpek’i sıkıştığı yerde öldürdü. Sultan Gıyaseddin Keyhüsrev onun ce­sedini bir demir kafes içine koydurup yüksekçe bir yere astırdı. 

SADETTİN KÖPEK'İ OYNAYAN SANATÇI


Sadettin Köpek karakterini çok başarılı biçimde oynayan, adeta onu tarihin mezarından çıkarıp dirilten Murat Garipağaoğlu 1969 yılında Ankara'da doğmuştur. Eğitimini Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nde tamamlamıştır. 2002 yılında oyunculuğa adım atan Murat Garipağaoğlu, Sahra, Dicle, Bu Son Olsun, Suskunlar, Cinayet ve Diğer Yarım dizilerinde rol almıştır. TRT ekranlarında yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisinin kadrosunda yer almakta ve Sadettin Köpek'i canlandırmaktadır.
 

DERLEYEN: GERCEKEDEBİYAT

 

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)