Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin önde gelen şairlerinden Tarancı'nın, 1733 yılında inşa edilen, Cami Kebir Mahallesi'ndeki doğup büyüdüğü ev, Diyarbakır'ın geleneksel sivil mimari örnekleri arasında bulunuyor.

Yapımında bazalt taşı kullanılan iki katlı, eyvanlı ve avlulu tarihi ev, yaz, kış, sonbahar ve ilkbahar bölümlerinden oluşuyor.

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde yer alan Cahit Sıtkı Tarancı Evi ve Etnografya Müzesi, kapsamlı bir restorasyon sürecinin ardından yeniden ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor.

Mevsimsel koşulların olumsuz etkilerini azaltacak şekilde tasarlanan bu tarihi yapı, kullanılan delikli bazalt taşlarla yazın serin, kışın ise sıcak bir ortam sunma özelliği taşıyor.

Şair Cahit Sıtkı Tarancı’nın 4 Ekim 1910 tarihinde doğduğu ve çocukluk yıllarını geçirdiği bu ev, 1973 yılında dönemin Kültür Bakanlığı tarafından kamulaştırılarak restore edildi. 1974’ten itibaren Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Müzesi olarak hizmet veren yapı, ihtiyaç üzerine 27 Eylül 2023’te yeniden kapsamlı bir restorasyon sürecine girdi.

Çalışmaların tamamlanmasıyla müze, 18 Mayıs Müzeler Günü'nde ziyarete açılacak. Restorasyonun ardından, yapıya çeşitli yenilikler eklenerek ziyaretçilere daha zengin bir deneyim sunulması hedeflendi. Teşhir ve düzenleme çalışmaları sırasında şairin kişisel eşyaları, aile soyağacı, şiir ve mektuplarından örnekler sergilendi.

Ayrıca, dijital teknolojinin kullanıldığı bir yenilikle, yapay zeka aracılığıyla Tarancı’nın portresi canlandırıldı ve bir video hazırlandı.

Ziyaretçiler, bu sayede şairin yapay zeka teknolojisiyle oluşturulan görüntüsünü görüp seslendirdiği şiirlerini dinleyerek etkileyici bir kültür yolculuğu yaşayabilecekler. Diyarbakır Müzesi Müdür Yardımcısı Mehmet Çelebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzenin uzun yıllardır hizmet verdiğini ve tamamlanan restorasyon sonrası yeni yüzüyle ziyaretçileri karşılamaya hazır olduğunu söyledi.

Çelebi, müzede şairin ailesi tarafından bağışlanan tarak, kol düğmesi, pasaport ve kalem gibi kişisel eşyalarının yer aldığını belirtti. Ayrıca müzede en son 1990’lı yıllarda küçük çaplı onarımlar yapıldığını ifade etti.

Ancak zamanla çatının, zeminin ve havuzun ciddi şekilde tahrip olduğunu; yapılan çalışmalarda bu bölümlerin yanı sıra diğer alanların da titizlikle restore edildiğini dile getirdi.

Çelebi, kapsamlı restorasyon ile yapının uzun yıllar boyunca tekrar onarıma ihtiyaç duymayacağını vurguladı. Ayrıca restorasyon kapsamında teşhir ve düzenlemenin yenilendiğini belirten Çelebi, dijital müzecilik uygulamalarıyla Cahit Sıtkı Tarancı’nın bazı şiirlerinin yapay zeka teknolojisiyle canlandırıldığını aktardı.

Sur ilçesinin birçok tarihi yapı, müze ve camiye ev sahipliği yaptığını hatırlatan Çelebi, müzenin konumu itibarıyla oldukça tercih edilen bir nokta olduğunu ifade etti. Restorasyon öncesinde bile Diyarbakır İçkale Müzesi Kompleksi kadar ziyaretçi çektiğini belirten Çelebi, yenilenen teşhir ve düzenlemeler sayesinde ziyaretçi sayısında artış beklendiğini sözlerine ekledi.

Gercekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)