Son Dakika



İlki 1991 yılında Nurettin Sözen'in Sosyal Demokrat Halkçı Parti‘den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilmesinden sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Kültür İşleri Daire Başkanlığı’na Hilmi Yavuz'u getirmesiyle başlayan Poesium İstanbul Uluslararası Şiir Forumu 32 yıl sonra yeniden yapılıyor.

İBB Kültür Dairesi Başkanlığı desteğiyle düzenlenecek “Poesium– İBB 2. Uluslararası Şiir Forumu”, dokuz ülkeden 30 şairi ağırlıyor. Festival 7-10 Aralık tarihleri arasında Metrohan‘da yapılacak.

Tanıtımında Cumhuriyetimizin 100. yılında yeniden' düzenlendiği açıklanan 'forum'u kimin düzenlediği, yöneticisinin, düzenleyicisinin kim olduğu tam açıklanmadığı gibi İBB'nin maalesef internet sitesinde de yok.

Dört gün boyunca sürecek forumda “Dünya Yoldayken Şiir Nereye”, “Cumhuriyetin 100 Yıllık Şiiri”, “2000 Sonrası Şiir, Fanzin, Yapay Zekâ, Şiirin Geleceği”, “Şiirde Feminist Dalga” ve “Şiirde Yeni Olanaklar” konularında oturumlar, şair söyleşileri ve şiir okumaları yapılacak. 
Poesium'un her oturumunda İngilizce-Türkçe, ilgili oturumlarında da İtalyanca simultane tercüme yapılacak ve foruma girişler ücretsiz olacak.
'Forum'u kimlerin düzenlediğinin açıklanmaması ve İBB'nin internet sitesinde bile bulunmayacak şekilde basın duyurusu/tanıtımının yapılmaması eleştirilere neden oldu.
Etkinlik programından anlaşıldığı kadarsa 'forum' 'Belediye şairleri' olarak anılan Haydar Ergülen ve Adnan Özer tarafından kotarılıyor.
Ayrıca 1991'deki '1. Forum'u düzenleyenlerden hayatta olan Hilmi Yavuz'a bolca yer verilirken diğer kuruculardan Özdemir İnce'nin bu etkinlikte olmaması yadırgandı.
Yaşayan onlarca değerli şairimizin de etkinlikte olmaması, yalnızca -sayabildiğimiz kadarıyla- 34 yerli yabancı şairle yetinilmesi gibi (En azından '100. yılda 100 şair' şiarıyla) bu ketumluk ve bilinçsizlik eleştirildi.
En büyük tartışma ve eleştiriyse İBB yetkililerinin metninde geçen ve 'Cumhuriyetimizin yeni yaşı' gibi çok garip biçimde nitelenen 2. Forum anlaşılan Cumhuriyetimizin 100. yılı nedeniyle canlandırılmış.

Sosyal medya facebook'tan aldığımız bilgiler şöyle:

"Cumhuriyetin yeni yaşı, farklı dillerden ve kuşaklardan şairler, Abdo Wazen, Adnan Özer, Ahmet Bozkurt, Ahmet Telli, Ataol Behramoğlu, Baki Ayhan T., Betül Dünder, Carolyn Forché, Cevat Çapan, Deniz Durukan, Enis Batur, Gonca Özmen, Gökçenur Ç., Gülce Başer, Gülseli İnal, Haydar Ergülen, Hayriye Ünal, Hemant Divate, Hilmi Yavuz, Lale Müldür, Mehmet Özkan Şüküran, Milo de Angelis, Murathan Mungan, Nilay Özer, Orhan Alkaya, Ömer Erdem, Pelin Özer, Phoebe Giannisi, Rosa Jamali, Seyyidhan Kömürcü, Tuğrul Tanyol, Vural Bahadır Bayrıl, Yolanda Castaño ile yeniden coşkuyla kutlanacak."
Oysa etkinlik takviminde AB fonlarıyla yapılan etkinlikleri aratmayacak  'Şiirde Çoğulculuk Kimlikler ve Aidiyet', 'Şiirde Feminist Dalga' gibi miadı dolmuş neoliberal ezber oturum başlıklarına karşın Cumhuriyetimizin 100. yılının bir oturumla 'Cumhuriyetin 100 Yıllık Şiiri' gibi yine garip başlıkla (Hangi cumhuriyetin baylar, 'Cumhuriyetimizin' demek ağırınıza mı gidiyor) kerhen yapılması büyük tartışma konusu oluyor.
ABD'den çağrılmış Prof. Carolyn Forché'yse ülkesinde ünlü. Ukrayna'ya desteği Rusya'ya protestosuyla daha da ünlenmiş! Bir nevi edebiyatın 'Angelina Jolie'si!
Oturumlarda neler konuşulacağıysa merakla bekleniyor.
Edebudsman

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)