Düşünce gücümüzü geliştirmeden yetersiz bilgiyle kurulan hayat, yaşadıkça olumsuzlukları yığıyor önümüze.

Çevresindeki nice olgunun hiçbir zaman farkına varmadan geçip gidenler, kitapsızlığın sığlığında yaşarlar. Okuyan ile okumayanın diyaloğu çoğu zaman tatsızdır, ortak konuları azdır. Okumayanın eleştirel yetisi gelişmediği gibi, kendini ifade etmekte de zorlanır. Tartışmalarda geride kalmanın hırçınlığını sergiler, hakaret ve küfüre başvurabilir. Birikimini duyumlarla sağladığı için, bilgili olduğuna inanır; çoğaldıklarında ülke karanlığa gömülür.  “Ot gibi olmak” deyimi boşuna söylenmemiştir. Okumayanlar her şeye sadece bakarlar, fikir üretemezler. Okuyanları anlayamadıkları için de pek sevmezler.

Okumaktan sıkıldığını söyleyenler için de uygun bir kitap mutlaka vardır.  Yararsız sayılan kitaplar da okuma alışkanlığı yaratır ve kişi zamanla iyi kitap seçmeyi öğrenir.

Ülkemizde insanların % 70’i okumuyor.  Gençlerin ancak % 10’u düzenli okuyor. Gazete köşe yazısı okuyanlar ancak % 4. Korsan dışı yasal yayın alanlar da % 5… Halkın % 43’ü magazin okuyor.  Okumayanlar ‘tembel öğrenci mazereti’ ile yaşıyor.  Okumayı “tiryakiliğe” dönüştürenler, az parayla ikinci el kitap edinebiliyor. 

Zamanımız bilgiye dayanan bir hayatı öngörüyor. Ancak toplumumuzun çok büyük bir bölümü okumadığından ülkemiz bilgisizliğin sığlığında boğulmaktadır.

      - Ülkemizde 100 kişiden 4 veya 5 kişi düzenli okuyor.

     - Japonya’da yılda 4 milyar kopya kitap basılırken, bizde ancak 23 milyon basılıyor.

     - Bizde yılda ortalama 24 kişi bir kitap okurken, Japonya’da bir kişi 25 kitap okuyor.

     - Nüfusu bizden az ülkelerde bile kütüphane sayısı bizden kart kat fazla.

     - 60 Bin kişiye bir kütüphanemiz var.  Son yıllarda kapatılanlara da tanık oluyoruz.

     - Kitabın suç aleti gibi sergilendiği ülkemizde durum korkutucu düzeydedir. 

Oynamak, koşmak ve yürümek bedenle yapılan egzersizse;  okumak da beyinle yapılandır.  Bilmeliyiz ki hiçbir savaşı kaybetmeyen Mustafa Kemal Paşa cephede bile kitaplarıyla birlikte olmuş,  yaşamının en büyük bölümünü okumaya ayırmış, beş bine yakın kitaptan aldığı aydınlanma gücüyle tarihsel başarıya ulaşmıştır.

Mehmet Büyükçelik
Gerçekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)