Türk hayalet savaş uçağının prototipi ilk kez havalandı.

Türkiye'nin sonraki nesil savaş uçağı KAAN'ın prototipi başarılı biçimde kalktı, uçtu ve indi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) tarafından geliştirilen KAAN, Türkiye'nin savunma kabiliyetlerini güçlendirmeyi ve küresel sahnede stratejik konumunu artırmayı amaçlayan en iddialı teknolojik girişimini temsil ediyor.

Bir Türk Hava Kuvvetleri F-16D Fighting Falcon eşliğinde, KAAN, 21 Şubat 2024 Çarşamba gününün erken saatlerinde ilk kez uçtu.

KAAN Baş Mühendisi Emre Yaban,  "KAAN, bu topraklarda yetişmiş mühendisler olarak bizim için bir gurur fotoğrafı. 100 yıllık havacılık tarihinde, artık o içimize sindiremediğimiz geri kalmış dediğimiz şeyi yakaladığımızın bir fotoğrafı. Dünyadaki tüm benzerlerine baktığımızda, artık dördüncü ülke olarak Havacılığın Şampiyonlar Ligi’ne girdik, onu gösterdik bugün.” dedi.

Yaban, “ Bu uçağa, TUSAŞ‘ın bir ürünü olarak bırakılmaması gerekir. Türk mühendislerinin çalıştığı şirketlerimiz var. Onların yaptığı ekipmanlarla bugün bu uçuşu yaptık. Yine kendi Türk mühendislerimizin geliştirdiği yazılım sistemlerini kullandık. O da ilk defa havaya kalktı bugün. Bu fotoğrafın, bu kapakların arkasında çok büyük bir mühendislik var. İnşallah bundan sonra bu uçağı, sadece bu topraklarda yapıldı diye değil rakiplerinden de daha iyi özelliklere sahip olduğu için tüm dünyaya satacağız. Onlar almak isteyecekler ama bu parayla satın alınamayacak bir ürün olacak. Biz istersek vereceğiz onlara. İnşallah bunu çok yakın zamanda göreceğiz tüm ekibimiz de bunu yapmaya çalışıyoruz." diyerek uçakla ilgili gerçekleri açıkladı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, envanterindeki eskiyen F-16 uçaklarını değiştirmeyi hedefliyor.  Aşamalı olarak 2030'larda başlayacak uygulama planları bulunuyor.

 2016'da başlatılan beşinci nesil uçak KAAN projesi, Türkiye'nin savunma altyapısını modernize etme ve gelecekteki zorluklara karşı hazırlıklı olma taahhüdünü vurguluyor.

KAAN, muazzam bilimsel yetenekleri ve teknolojik yenilikleriyle tümüyle genç Türk mühendislerinin ürünü. Türk bilim adamlarını ve mühendislerini özgüven kazanma yolunda daha nice kilometre taşları bekliyor! KAAN projesini taslaktan gerçeğe dönüştüren tüm test pilotlarını, mühendisleri ve tasarımcılarına tebrik yağıyor.

 

EMEKLİ PİLOTLAR KAAN İÇİN NE DEDİ

Emekli Orgeneral İsmail Hakkı Pekin, uçağın yetenekleri hakkında bilgiler vererek, KAAN'ın seri üretiminin on yıl süreceğini belirtti.

Operasyonel hale geldiğinde, Türk Hava Kuvvetleri'nin bölgede güçlü bir hava gücü olarak ortaya çıkacağını söyleyerek KAAN'ın filo kompozisyonundaki merkezi rolüne vurgu yaptı.

Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş da KAAN'ın Türkiye'nin hava savunma yeteneklerine dönüştürücü etkisini vurgulayarak, F-35 jetlerine göre mühimmat kapasitesindeki üstünlüğüne dikkat çekti.

Emekli pilot albay Osman Başıbüyük de sosyal medya hesabı X’te duygulu bir mesaj paylaştı.

 

Tümünün üretimi 2040'ta tamamlandığında, Türkiye, gökyüzündeki hakimiyetini sağlamlaştıracak güçlü bir 300 uçak filosuna sahip olacak.

KAAN MI KAGAN MI?

Ancak uçağın adına ünlü bir tarih profesöründen itiraz geldi. Prof. Dr. Erhan Afyoncu X hesabından “Kızılelma'dan sonra Kaan da göklerde. Yolun Bumin Kağan'ın, İlteriş Kağan'ın, Bilge Kağan'ın yolu olsun. Milli muharip uçağımızla gurur duyuyoruz.” diyerek adına itiraz etti.  “Ancak Kaan isminin Kağan olması lazım. Türkçe kullanımı Kagan (Kağan)'dır. Kaan Moğolcasıdır.” diye yazdı.

Gercekedebiyat.com

 

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)