Hindistan — Yüz çerçeveden oluşan piramidal bir düzenleme, sanatçı Vikrant Bhise'nin Anant Sanat Galerisi'ndeki kişisel sergisinde uzun bir duvarı kaplıyor.

Devanagari yazısıyla yazılmış iki kelime ve sıçrayan panter motifi, resim serisinde tekrarlanarak anında dikkat çekiyor.

Bu Kara Panter Partisi'nden çevrilmiş bir materyal değildir; daha doğrusu, 1970'lerde Hindistan'da başlayan ve aynı devrimci ideolojiden ilham alan radikal bir kast karşıtı hareket olan Dalit Panterler'in arşivinden bir parça.

2023 serisi Arşivsel Tarihsellik/Dalit Panterler, sanatçının Mumbai'deki Dalit Panterlerin bir parçası olan ve Raja Dhale ve Bhai Sangare gibi liderlerle birlikte örgütlenen babası Vishvas Bhau Bhise'nin mirasından yararlanıyor.

 Her ne kadar sanatçının kendisi Panterler'in 1977'de dağılmasından sonra doğmuş olsa da, hareketin eşitlik ve adalet anlayışının içinde büyüdü.

Bhise'nin serisi, Dalit Panterleri tarafından kullanılan antetli kağıdın guaj, suluboya ve mürekkep röprodüksiyonları aracılığıyla liderleri, ikonografiyi kutsallaştırıyor ve Hindistan'daki kast karşıtı harekette kalan Panterleri etkiliyor.

Vikrant Bhise, Archival Historicity/Dalit Panthers (2023)

Doğrudan referanslardan yararlanan sanatçı, isyancı şiddetin tek boyutlu stereotiplerinin ötesine geçerek grubun canlı duygusal dokusunu örüyor.

Duyu ve Duyarlılıklar: Yansıtıcı Bir Gerçekleşme başlıklı sergi boyunca ortaya çıkan ortaya çıkan karmaşıklık, tarihi kendi yaşanmış deneyimlerinin bakış açısından anlatan sanatçıların platformunun öneminin bir kanıtıdır.

Küratör Y. S. Alone'un tarihsel bilgi birikimi ve katılımı, makaleleri ve izlenecek yollarıyla eserleri zengin küratöryel bağlamla daha da çerçeveliyor.

Sergi boyunca göze çarpan Dr. Bhimrao Ramji Ambedkar, İngilizlerden bağımsızlık mücadelesinin yanı sıra Dalitler ve diğer kast baskısı altındaki topluluklar için eşit haklar talep eden, kast karşıtı son dönem devrimci lider.

Çok yönlü avukat ve ekonomist, 1947'de Hindistan'ın ilk hukuk bakanı oldu ve kadınların, ezilen kastların, kabilelerin ve işçilerin haklarını korumak için anayasaya önemli hükümler ekledi.

Bhise, Ambedkar'ın kesişimsel katkılarını 10 metre genişliğindeki muhteşem 10 panelli “Adalet Arayışı” (2023) tablosunda tasvir ediyor. Burada Ambedkar, parmağıyla kastın ve diğer eşitsizlik yapılarının ortadan kaldırılmasına işaret ederek yolu gösteriyor.

B. R.'yi tasvir eden tablo. Ambedkar, Vikrant Bhise'nin Archivel Historyity/Dalit Panther (2022–23) dizisinde

Arkasında, José Clemente Orozco ve Diego Rivera gibi Meksikalı sosyalist muralistleri hatırlatan meydan okuyan bir üslupla ustaca iç içe geçmiş bedenler ve yükler var.

Bhise, Una, Gujarat'taki Dalit linçlerine karşı ajitasyonlar, Hindistan'ın Müslüman karşıtı vatandaşlık yasalarına muhalefet ve adil ekonomi politikaları için çiftçilerin protestoları da dahil olmak üzere, kökleri Ambedkar'ın öğretilerine dayanan bazı çağdaş hareketlere görsel referanslar içeriyor.

Bhise sıklıkla topluluk ritüellerinin ve bunların içindeki kişisel deneyimlerinin birleşiminden yararlanıyor. Bu anlatı tarzının göze çarpan bir örneği, onun yağlıboya resimdeki etkileyici ilerlemelerine işaret eden "Chaityabhumi: Büyük Varlığın Parinibban Meclisi" (2023)'dir. Yoğun nüfuslu tuval, Ambedkar'ın ölüm yıldönümünü anan ve milyonlarca kişinin katıldığı cemaatin manzarasını gösteriyor.

Vikrant Bhise, "Chaityabhumi: Yüce Varlığın Parinibban Meclisi"

Sanatçı, bu yıllık toplantının enerjisini ve önemini kanalize etmek için Ambedkar ve Buda'nın büyük kesitleri arasında konuşma yapan liderleri ve çeşitli dillerde yayın yapan çok sayıda bağımsız kitapçıyı resmederek, ufuk noktası tekniğini kullanarak sahnenin haritasını çıkarıyor.

Kastın hakim olduğu temsilin dar çerçevelerini altüst eden Bhise'nin çalışmaları, bunun yerine, kastın üzerine yükselmeye yönelik bitmek bilmeyen hareketi yakalayarak tabandan hareket ediyor.

Kast şiddetinin temel bir yönü, sudan eğitime kadar kaynakların reddedilmesidir ve Ambedkarite bir sanatçının bu büyüklükte bir gösterisini görmek özellikle canlandırıcıdır.

Vikrant Bhise, "Chaityabhumi: Yüce Varlığın Parinibban Meclisi"

Yalnızca yoğun sahneleri değil, aynı zamanda hareketlerin büyüdüğü sessiz, gündelik yolları da ön plana çıkaran Bhise, en marjinalleştirilmiş olanları merkeze almak için geleneksel tarih resminin seçkinciliğini yeniden kullanıyor.

 Böyle bir sahne olan “Jayanti” (2023), direniş olarak günlük sevinç eylemlerine işaret ediyor. Koyu mavi alacakaranlık gökyüzünün önünde, Ambedkar'ın doğum yıldönümünü kutlayan ışıklı bir geçit töreni caddeyi kaplıyor.

Vikrant Bhise, “İnsanlığın Putları”

Açık alanın genişletilmesine hak iddia eden ve onu özgürlük ruhuyla dolduran Bhise, herkes için özgürlüğü gerçekleştiren bir gelecek çiziyor.

Duyu ve Duyarlılıklar: Yansıtıcı Bir Oluşum, Anant Sanat Galerisi'nde (A-21, Vyapar Marg, Blok A, Sektör 5, Noida, Hindistan) 16 Mart'a kadar devam ediyor. Serginin küratörlüğünü Y. S. Alone yaptı.

Gercekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)