Sinema ve tiyatro oyuncusu yönetmen, senarist ve seslendirme sanatçısı Tuncel Kurtiz, 77 yaşında hayatını kaybetti. Kurtiz'in bu sabah sporundan döndükten sonra evinden düşerek öldüğü öğrenildi. Tuncel Kurtiz'in ölüm haberi üzerine ünlü isimler evine gelmeye başladı. 
 
 
TUNCEL KURTİZ KİMDİR?
( Kendi sesinden dinlemek için: http://www.youtube.com/watch?v=U5ADzQfRl3w )
 
77 yaşında yaşama gözlerini yuman Otobüs filminin unutulmaz yıldızı Tuncel Kurtiz gerçek biredebiyat dostuydu.
 
Hemen hemen tüm yazar ve şairlerle dostluğunun yanında o mükemmel sesiyle okuduğu şiirler, -"Şeyh Bedreddin Destanı"- metinler edebiyatı geniş kesimlere tanıtmıştı.
 
Tuncel Kurtiz 1 Şubat 1936 tarihinde İzmit'de dünyaya geldi.
 
Babası Selanik doğumlu bir Türk bürokratı, annesi ise Boşnaktır.
 
Üniversitede kısa bir süre hukuk fakültesinde, daha sonra ise filoloji, felsefe, psikoloji ve sanat tarihi bölümlerinde okudu; ancak hiçbirinden mezun olmadı. İlk kez 1959 yılında Dormen Tiyatrosu'nda oyunculuğa başlamış olan sanatçı, sinema filmlerinde rol aldı. Sürü filmiyle zirveye çıkan sanatçı, doğayla içiçe yaşamayı severdi.
 
Kurtiz, oynadığı 70 filmle çok sayıda "En İyi Yardımcı Oyuncu" ödülü aldı. Yılmaz Güney'in Umut, Sürü, Duvar gibi unutulmaz filmlerinde vazgeçemediği oyuncu olan Kurtiz, oynadığı karakterle bütünleşerek gerçekçilik hissini en güçlü yansıtan sanatçılardan birisi.
 
 
YILMAZ GÜNEY'İN DOSTU
 
Marksist kimliğiyle bilinen ve "Komünizmden başka yol varmı?" diyen Kurtiz'in, siyasi fikirleri, üniversite yıllarında netleşti. Hayata hep toplumcu ve paylaşımcı pencereden bakan Tuncel Kurtiz, iş hayatına İETT'de elektrik bölümünde çalışarak başladı. 1959 Sinemaya üniversite yıllarında tanıştığı Yılmaz Güney'in teşvikiyle girdi. Yeşilçam'ın altın dönemini yaşadığı 60'lı yıllarda peş peşe onlarca filmde oynayan Kurtiz, 70'li yıllarda, sosyal içerikli filmlerde rol aldı. Adını her andığında, gözlerinin dolmasına neden olan yakın dostu Yılmaz Güney ile hep yan yanaydı.
 
Orhan Kemal'in eserinden senaryolaştırdığı ve yapımcısı olduğu "Bereketli Topraklar Üzerinde" filmi yasak nedeniyle kaçırıldığı yurtdışından 28 yıl sonra getirilip gösterime girebildi.
 
12 Eylül 1980 darbesi sonrasında Yılmaz Güney'in ölümüyle memleketine küsüp yurtdışında yaşamaya başladı. İsveç, ABD ve Almanya'da tiyatro kariyerini başarıyla sürdüren, yabancı tiyatro ve sinema projelerinde yer alarak yeteneğini ispatlayan sanatçı Türkiye'ye 90'larda tekrar döndü. 
 
Yeşilçam'ın eski solcusu olarak bilinen yapımcı, yönetmen ve oyuncularıyla ilişkilerini sürdürdü. 
 
 
ŞEHİRDEN KÖYE GÖÇTÜ
 
Şehir hayatını bırakıp kendine memleket bellediği Kaz Dağları eteklerindeki Çamlıbel Köyü'ne yerleşen aktör, burada ayrı bir sanat çekim merkezi oluşturdu. Mirza adlı bir oğlu olan Tuncel Kurtiz, Menend Kurtiz ile evli ve çekimlerden kalan tüm zamanını köyünde yeni kuracağı tiyatro ve sinema stüdyosuyla ilgilenerek geçiriyor.
 
DOĞUM TARİHİ VE YERİ: 1 Şubat 1936 
 
DOĞUM YERİ: Bilecik 
 
EĞİTİMİ: Haydarpaşa Lisesi, İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı
 
İLK SİNEMA FİLMİ: Şeytanın Uşakları (1964)
 
FİLMLERİ: Otobüs, Sürü, Umut, Nehir, Bereketli Topraklar Üzerinde, Çirkin Kral, Ağrı'ya Dönüş, Tabutta Rövaşata, Işıklar Sönmesin, Hoşçakal Yarın, Şellale, İnat Hikayeleri, Yaşamın Kıyısında, Güz Sancısı
 
DİZİLERİ: Alacakaranlık, Hacı, Kara Duvak, Asi, Ezel, Muhteşem Yüzyıl
 
ÖDÜLLERİ: 15. Altın Koza Film Festivali (2008) Usta Oyunucu Ödülü, İtalya Taormina Film Festivali (2008) Sanat Ödülü, Yeşilçam Ödülleri (2008) Yaşamın Kıyısında filmi ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Berlin Film Festivali (1986) Gümüş Ayı ödülü, Altın Portakal Festivali (1994) Bir Aşk Uğruna filmi ile en iyi yardımcı erkek oyuncu, Sadri Alışık Ödülleri (2002) Şellale filmiyle en iyi yardımcı erkek oyuncu... 
 
YURTDIŞINDA OYNADIĞI TİYATROLAR: Göteborg, Stockholm, İsveç Devlet, Berlin Schaubühne, Frankfurt, Peter Brook C.I.T.T., Shakespeare Kraliyet Tiyatrosu, Hamburg Şehir Tiyatrosu.
 
RAMİZ DAYI'DAN BAZI REPLİKLER:
 
Hesap görmek hesap etmekten zordur.
 
Değişmek zordur yeğen ama bazen aynı adam olmak daha zordur, hayat öyle yüklenir ki üstüne durduğun yerde çatırdarsın.
 
Ölüm gibidir sadakat. Bir kere çizgiyi geçtin mi, geri dönüş yoktur.
 
Ben her şeyi olan ve kaybedeceği hiçbir şey olmayan insanım.
 
Sadakat sevdiğinin kalbini avucunda tutmaktır ama sadakat gerektiğinde o yüreği fırlatıp yere atmaktır.
 
Eğer birisi seni aldatmışsa bu onun suçudur. Eğer o kişi seni pek çok kere aldatmışsa bu senin suçundur. (GazeteA24.com)
 
 
Tuncel Kurtiz'in sesinden hayatı, okuduğu şiirler ve bazı edebiyat metinleri:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gerçekedebiyat.com

 

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)