Çizgi roman kapaklarının ustası bu dünyadan göçtü
Zagor’dan Mister No’ya, Mandrake’den Kızılmaske’ye, Gordon’dan Judas’a kadar Türkiye’nin en sevilen çizgi romanlarının kapaklarına imza atmış bir isim olan Aslan Şükür hayatını kaybetti.
Tay Yayınları başta olmak üzere bir çok çizgi roman serisinin kapak resimlerini çizen Şükür, Türkiye’nin en başarılı kapak ressamları arasında yer alıyordu. 10 Şubat 1945 tarihinde Bafra, Samsun’da doğan Aslan Şükür, küçük yaşındayken ailesinin taşınmasından dolayı İstanbul’da yaşamaya başlamıştır. Pendik Lisesi’ndeki eğitimini yarım bırakarak turistik objelere resimler çizerek yeteneği doğrultusunda ilk çalışmalarını gerçekleştirmiştir Gerçekedebiyat.comASLAN ŞÜKÜR KİMDİR?
Aslan Şükür, 1960’lı yılların başında karikatürist Nehar Tüblek yönetimindeki Akşam Gazetesi’nin ilavesinde ve Hayat dergisinde çeşitli vinyet ve illüstrasyonlar hazırlamıştır. Babıali’de faaliyet gösteren bazı yayınevlerine kitap kapakları çizmiş, o dönemde Tay Yayınları’ndan çıkan çizgi romanların kapaklarını çizen Yücel Koksal’ın önerisiyle Sezen Yalçıner’le tanışmıştır.
Yirmi beş yıldan fazla sürecek bir dostluk ve iş temposu 1970 yılında çizdiği bir Tom Braks kapağıyla beraber ivme kazanmıştır. Yoğun talep üzerine periyodik çizgi roman dergilerinin kapak illüstrasyonlarını çizmeyi sürdürürken diğer işlerini zamanla bırakma durumuna gelmiştir. Şükür, Tay Yayınları logosuyla okuyucuya ulaşan hemen tüm dergilerin kapak çizimlerini sonraki yıllarda tek başına hazırlamıştır. Zagor, Mister No, Tom Braks, Apo, Mini Ringo, Atlantis/Martin Mystere, Alaska/Ken Parker, Jeriko, Jil, Judas, Kızılmaske, Mandrake, Karaoğlan, Teksas, Tommiks, Flash Gordon ve benzeri pek çok kahraman onun canlı renkleri ve kompozisyonlanyla sunulmuş ve bu sayede çizgi roman severlerin kalbinde kendisine karşı her zaman özel bir sevgisi olmuştur.
YORUMLAR