Son Dakika



Avrupa Kültür’ün yeni sayısında ilginç “bağlam”
Ölen bir demokraside NSU katliamları normal midir?
 
Eğer zengin Batı’da demokrasi ölüyorsa, göçmenleri hedefleyen ve yıllara yayılan bir cinayetler dizisini tuhaf karşılamak mümkün olur mu? Olursa nasıl olur? Tuhaf kaçmaz mı? Almanya’da hazırlanan ve sadece internette yayımlanan kültür dergisi “Avrupa Kültür”, yeni sayısında ölen bir demokrasideki NSU cinayetlerini işledi.



Derginin yaz sayısında, neonazi bir çetenin ürünü olarak “pazarlanan”, daha doğrusu “pazarlanmaya çalışılan” NSU cinayetlerinin perde arkasına, gazeteci ve yazar Işın Toymaz başarılı bir polisiye roman üzerinden eğildi. Bir seri cinayetin ve canilerin, hangi derin odakların desteğiyle nasıl güncel bir polisiyenin aktörlerine dönüştüğünü, Wolfgang Schorlau’nun ses getiren yeni polisiye romanı “Die schützende Hand” (Koruyucu El) üzerinden masaya yatıran Işın Toymaz, başarılı bir polisiyenin hem tarihsel hem de güncel birçok derin bilmecenin üzerindeki örtüyü kaldırabileceğine dikkat çekti. Toymaz, gizli saklı söylenen bir sürü gerçeği bir anda halkın gündemine oturtan bu kitabın en kısa sürede Türkçeleştirilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Avrupa ve onun “lider ülkesi” konumundaki Federal Almanya’dan örneklerle demokrasinin tarihe karıştığı tezini işleyen Alman yazar Wolfgang J. Koschnick’in “Eine Demokratie haben wir schon lange nicht mehr” (Çoktandır Bir Demokrasiye Sahip Değiliz) başlıklı kitabı, derginin tartışmaya açtığı çalışmalar arasında yer aldı. Koschnick’in, zenginler demokrasisindeki çürüme ve iflas mekanizmalarını örneklerle işlemesini mercek altına alan Osman Çutsay, köktenci bir iddiası bulunmayan ama neoliberal çılgınlığın Avrupa demokrasisinin sonu olmasından da korkan Koschnick’in tezlerini tanıttığı ve tartıştığı yazısında, kuvvetler ayrılığının bile çoktan tasfiye edildiği “Batı demokrasisinde” hangi zor günlerin kapıda olabileceğine dair ipuçları sundu.

Avrupa Kültür’ün yeni sayısında Ömer Yaprakkıran, Avusturya’nın kısa bir süre önce ölen haşarı ve dahi mizahçılarından, karikatürist Manfred Deix üzerine kaleme aldığı geniş bir yazısıyla yer aldı. Yaprakkıran bu çalıyşmasının yanı sıra, Avrupa’nın çağdaş sanat müzeleri arasında önemli bir yere sahip Schirn’deki son “Çizgi Roman” sergisinden de izlenimlerini  aktardı, bir tarihsel döküm çıkardı.

Avrupa Kültür’ün yeni sayısında Ruhsar Gümüşdal aydınlanmanın önemli isimlerinden Gotthold Ephraim Lessing’in ünlü “Bilge Nathan” oyunu ve onun günümüzdeki sahnelenme biçimlerine yönelik eleştirileriyle yer alırken, geçen yıl gerek Alman gerekse Türk kamuoyunu, cesur yüreği ve trajik sonuyla hüzne boğan genç Türk kızı Tuğçe de işlendi. Tuğçe’nin öyküsünü kitaplaştıran gazeteci İsmail Erel, bir dramın arka planı ve kitabıyla ilgili soruları yanıtladı.

www.avrupa-kultur.eu adresinden ulaşılabilen dergide daha başka sürprizler de yer aldı. 

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)