Kendisi de orman yangınlarının en çok görüldüğü ve çam ağaçlarının bol olduğu Çanakkaleli olan Prof. Dr. Osman Demircan, Türkiye'nin ciğerini yakan Marmaris orman yangınlarından sonra 2021 yılında bu alanlara zeytin ağacı dikelim önerisi yapmıştı. 
Demircan, “1950’lerde ABD’nin başlattığı Marshall yardımı bir anlaşma sonucuydu. Köy enstitüleri de uçak ve demiryolu fabrikaları da bu anlaşmayla kapatıldı. Zeytinyağlı yiyemem aman türküsü de bu anlaşmayla sipariş edildi. Mesela Ege ve Akdeniz bölgelerimizdeki milyonlarca zeytin ağacımız kökünden sökülerek gemilerle Avrupa’ya götürüldü. ABD bize bu ağaçların yerine milyonlarca kavak ve çam fidanı verdi. Kavak ağacı memlekette alerjik hastalıklar başlattı. Çam ağacı ise bildiğimiz yağlı çıra idi. Dağlarımıza, ovalarımıza her yere diktik. Hiçbir işe yaramayan bu ağaç, ülkemizin dağına, bayırına dikilen saatli bomba oldular. Onun için çam dikmeyin zeytin dikin!” demişti.
Aradan aslında uzun süre geçmemesine karşın ilgililerin bu öneriyi dikkate alıp almadığı bilinmiyor. Ancak bazı okur yorumlarında çam ve meşenin Anadolunun asli ağacı olduğu, ayrıca zeytin ağacı ormanında ekosistemin var olamayacağını, ormanın içindeki canlılarla bir bütün olduğu, bahçeyle ormanın karıştırılmaması gerektiği belirtildi.

PROF. DR. OSMAN DEMİRCAN KİMDİR

1949’da doğdu. 1971’de İzmir Yüksek Öğretmen Okulu’ndan ve Ege Üniversitesi’nden fizik,  matematik ve astronomi sertifikalarıyla mezun oldu. 1978’de Manchester Üniversitesi’nden astrofizik alanında yüksek lisans ve doktora dereceleri aldı. 1999’a kadar Benghazi Üniversitesi Fizik Bölümü’nde, ODTÜ Fizik Bölümü’nde, ve Ankara Üniversitesi, Astronomi Bölümü’nde çalıştı. Daha sonra Çanakkale Üniversitesi’ne geçerek bilimsel araştırmaları yanında Gözlemevi ve bölüm kuruculuğu, rektör yardımcılığı/danışmanlığı, Fen & Edebiyat ve Güzel Sanatlar Fakülteleri Dekanlıkları dahil birçok idari görev üstlendi. Bilim tarihi, kültürel ve sanatsal değerler, çevre sorunları ve yenilenebilir enerji kaynakları alanlarında etkinlikler düzenledi. Köyler, köy okulları, tarihi mekanlar, doğa ve sualtı konularında İstanbul’da ve Çanakkale’de 10 kadar kişisel sergiler açtı. Astrofizik ve uzay bilimleri alanında (indekslere giren dergilerde) 150 makale, 20 kitap (biri Cambridge yayınları arasında basılan ders kitabı), 200 toplantı tebliği, ve farklı alanlarda 200 kadar da popüler yazı yayınladı. TÜBİTAK’tan, Prof Dr M. Parlar Vakfı’ndan, ve Türk Hava Kurumu’ndan bilim teşvik ödülleri aldı. Otuz kadar bilimsel toplantı düzenledi, kitaplarını bastırdı. 20 kadar  lisansüstü tezi yönetti. Birçok araştırma projesinde (~10 TUBITAK, 2 NATO, 1 UNESCO ve 1 DPT) yürütücü/araştırıcı olarak çalıştı. Değişik yerlerde hakemlik, editörlük ve jüri üyeliklerinde bulundu. Ulusal Astronomi Derneği, Uluslar arası Astronomi Birliği, Dünya İnnovasyon Vakfı, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Çanakkale Şubesi ve Çanakkale Sosyo-Ekonomik Koordinasyon ve Güçbirliği Derneği üyesidir. Evli ve üç çocuk babasıdır. 
Gerçekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)