Amerikalı ünlü heykeltraş öldü
Anıtsal yaşanabilir heykelleriyle uzay ve zaman algımızı çarpıtan sanatçı Richard Serra, 26 Mart Salı günü New York Long Island'daki evinde öldü.
Avukatı John Silberman'ın New York Times'a yaptığı açıklamada, Serra'nın 85 yaşında olduğunu ve ölüm nedeninin zatürre olduğunu söyledi. Serra, 1938'de San Francisco'da doğdu ve Yale Sanat ve Mimarlık Okulu'nda, özellikle Bauhaus mezunu Josef Albers'in danışmanlığında resim yapmaya başlamadan önce, Santa Barbara'daki Kaliforniya Üniversitesi'nden İngilizce diploması aldı. İki boyutlu bu temel eğitime rağmen Serra, heykelsi çalışmalarıyla, özellikle de endüstriyel soğuk haddelenmiş çelikten yapılmış, hafifçe eğilmiş veya zarif bir şekilde spiral şeklinde sarılmış devasa enstalasyonlarıyla övülmeye başlandı. İri ve heybetli, aynı zamanda mesafeli ve davetkar olan bu eserler, uzaktan görülmesi gereken bağımsız eserlerden ziyade keşfedilmeyi bekleyen yüce evrenleri çağrıştırıyor.
Richard Serra'nın Bilbao Guggenheim Müzesi'ndeki ‘Zamanın Meselesi’ tablosunun enstalasyon görünümü Sanatçı, Minimalizmin, coşkulu Soyut Dışavurumculuğa harika bir alternatif olarak ivme kazandığı 1960'ların ortasında New York City'ye yerleşti. Ancak çağdaşlarından farklı olarak Serra, kaygan ve kesin olan yerine, cesur ve süreç temelli olanı tercih etti. İşte bu dönemde “Büküm”, “buruşturma”, “döndürme” ve “uzatma” gibi 54 eylemi not alarak “Fiil Listesi” adını verdiği ve sanat materyallerini her birine tabi tutacağına söz verdiği dönemde üretti. Bugün, sosyal medyada "Richard Serra" için üstünkörü bir arama, sonsuz sayıda selfie ve video akışıyla sonuçlanıyor; bunların çoğu, sanatçının Torqued Ellipses (1996–2000) ve diğer çalışmalarının yer aldığı Dia Beacon'da çekilmiş. Ancak bu parçalar her zaman bu kadar iyi karşılanmadı. 12 feet yüksekliğinde ve 120 feet uzunluğunda, "Tilted Arc" (Eğik Yay) başlıklı paslı çelik levha, 1981 yılında Manhattan'ın Foley Federal Plaza'sında görücüye çıktığında dehşetten öfkeye kadar çeşitli tepkilerle karşılandı. Dokuz yıl ve sonrasında çekişmeli bir dava, sanat eseri, geri çekilmesi için dilekçe veren yüzlerce hükümet çalışanının rahatlaması için kaldırıldı, saklandı ve bir daha kamuoyuna gösterilmedi.
Richard Serra, “Tilted Arc” (1981), Aşağı Manhattan, New York'taki Federal Plaza'yı bölen 120 ft uzunluğunda bir heykel Eleştirmenler, Serra'nın ölçek kullanımı ile eserinin görsel etkisi arasındaki ilişkiyi övdüler. Eleştirmen David Carrier, Serra'nın 50 tonluk Dövme Mermilerini (2019) "milyarderlerin nihai sanatı" olarak nitelendirdi ve bunların "hantal ağırlıkları nedeniyle lüks olduklarını" ekledi. Bir örnekte, bu devasa parçalardan birinin devasa kütlesi (muhtemelen çekiciliğinin temeli) 1971'de Minneapolis, Minnesota'daki Walker Sanat Merkezi'nde bir işçinin ölümüyle sonuçlandı. (Sanatçı değil, imalatçılar, sonuçta sorumlu bulundu.)
Rrichard Serra Serra, çalışmaları boyunca kağıt üzerinde çalışmalar yaptı; çoğunlukla siyah yağ çubuğu ve pastel boya kullanarak çılgın, tek renkli işaretlemeler yaptı; bu, onun heykellerine hayran olan bazılarımızın hayal kırıklığına uğramasına ve kafası karışmasına neden oldu. Yine de sanatçı bu jestlerinin arkasında durdu ve zengin malzemeli eserler sanatçının asi ruhunun bir kanıtıdır. Belki de Serra'nın en az önemsenen çalışması, Carlota Fay Schoolman'la birlikte hazırlanan Television Delivers People (1973) adlı kısa videosudur. Asansör müziğinin esrarengiz bir film müziğine ayarlanmış bir kamu hizmeti duyurusu tarzında kitle iletişim araçlarının eleştirisi olan yedi dakikalık parça, ana akım kanalları altüst etmek ve rahatsız etmek için başarılı bir çalışma örneği. Hal Foster, 2019'da Hyperalerjik Genel Yayın Yönetmeni Hrag Vartanian ile yaptığı röportajda "Onun çalışmaları tam anlamıyla dünyaya yayılıyor" dedi. " Foster şöyle devam etti: "İşte bu noktada özerklik ile katılım arasındaki eski karşıtlığın çemberi oluşturmayı düşünüyorum. Bir bakıma soyutlamayı dünyaya geri döndürüyor ve böylece onu karmaşık hale getiriyor." Valentina Di LisciaRICHARD SERRA KİMDİR?
https://hyperallergic.com
Gercekedebiyat.com
YORUMLAR