Almanya'da da büyük takımlar hegemonyası var mı? Örneğin Bayern Münih'in Freiburglu taraftarı olur mu? 

Almanya’da büyük takım egemenliği sosyoekonomik nedenlerden dolayı var(). Almanya’nın en zengin eyaleti olan Bayern bölgesindeki meşhur araba markalarının desteğiyle Bayern Münih yıllardır Alman Liginin şüphesiz tek takımıydı. Ancak bu kadar edindiği tüm başarılarına karşın sınıfsal farklılığın sonucu da Almanya’nın sevilmeyen, nefret edilen tek takımıydı. Son yıllarda bu görüntü biraz silinir gibi de olsa değişen pek fazla bir şey olmadı. Bayern bölgesinde Freiburglu bir taraftar bulmanız okyanusta iğine aramak gibi bir şey… Bayern Eyaletinin yüzde doksan dokuzu Bayern München taraftarıdır! 

Hakem hataları oluyor mu?  

Olmaz mı? Her hafta onlarca hakem hatası yaşanıyor. Bundesliga'da giderek daha ciddi hatalar ve hakemlerin kötü performanslarını görebiliyorsunuz. Ancak Almanya’da da yeterli hakem olmadığı için hakemler en büyük hataları yapsalar da ne kadar bariz ve kendi kendilerinin yarattığı bir oyun ellerinden kayıp gitse de kötü performanslarını bazen dikkate değer bir kibirle görmezden gelseler de ertesi hafta yine göreve döneceklerini biliyorlar.

 

Dortmunt geçen yıl hakemin de sonradan hak verdiği iki penaltısının verilmediği maçla şampiyonluğu kaybetmiş ama başkanı ortalığı yatıştırmıştı

Hakem Sascha Stegemann, geçen yıl oynanan VfL Bochum ile Borussia Dortmund arasındaki (1-1) biten maçta, Dortmund’un bariz iki penaltısını vermediği Bundesliga maçından sonra yaptığı açıklamada, "Son derece sinirlendim, kendimi bok gibi hissediyorum. Çok çok kısa bir geceydi, bu konuda kendimi pek iyi hissetmiyorum" demesinin ardından kendisinin ve ailesinin "çok özel olarak tehdit edildiği”ni söyleyerek suç duyurusunda bulunmuştu. Olayın duyulması üzerine BVB patronu Watzke, şampiyonluk yolunda kaybedilen çok önemli iki puan sonrasında kulübün internet sitesinde, tüm hayal kırıklığına rağmen "her türlü düşmanlığın" "uzaktan bile olsa" tolere edilemeyeceğini söylemiş hararetli tartışmayı yatıştırmak için "İçgörüyü kabul ediyoruz olay bizim için kapanmıştır…” diyerek hakem konusunu kapatmıştı. 

Alman liginde bugüne kadar yaşanan en büyük hata 2013 yılında olmuş Bayer Leverkusen'in 2-1 kazandığı mücadelenin hakemi Felix Brych auta giden topta gol kararı vererek maça damga vuran isim oldu. 

Almanya’da Hakemler maç başı 5 Bin Euro ödeme yapılıyor. Beş yıllık bir hakemin senelik kazancı 70 Bin euro. Eğer FİFA hakemiyse bu kazanç 80 Bin Euro’ya yükseliyor.  

Dr. Köln Üniversitesi Akademik Konsey Üyesi, Bundesliga Hokeyi hakemi ve Uluslararası Hokey Birliği'nin Dünya Kupaları ve Olimpiyat Oyunları da dahil olmak üzere her düzeyde görev alan Christian Deckenbrock’un bu konuda yaptığı açıklamayı konunun anlaşılması nedeniyle paylaşmak istiyorum:  

Hakemlerin verdiği hatalı kararlar ister fiili bir karar olsun ister kural ihlali olsun, oyunun tekrarına yönelik itiraz yoluyla geriye dönük olarak incelenemez. Bunlar, oyun yeniden başlatılana kadar yalnızca oyun sırasında hakemler tarafından değiştirilebilir. Video kanıtları bu konuda önemli bir yardımcı olabilir. Spor müsabakalarının cazibesi ve çekiciliği, maçların yeşil masada değil sahada kararlaştırılmasına bağlıdır. 

Video deliller sayesinde bariz yanlış kararların azaldığı inkar edilemez. DFB'ye göre, son Bundesliga sezonunda video asistanının yardımıyla bu tür 64 yanlış kararın önüne geçildi. Ancak “Videolu delil” tabiri, her zaman verilemeyen bir objektifliği akla getirmektedir. “Yorumlayıcı kararlarda”, teknolojinin yardımıyla bile insan hatalarından tamamen kaçınılamaz, özellikle de karar verme aşamasında ciddi bir zaman baskısı söz konusu olduğundan. Gelecekte hâlâ hata yapma özgürlüğü olmayacak ve bazen yanlış kararlar yalnızca video kanıtlarına dayanarak verilecek. Bu nedenle daha fazla adalet, nihai sonucun mutlaka “adil” olduğu anlamına gelmez. En sık karşılaşılan durum video asistanının hakemin yanlış kararını pekiştirmesidir. En azından daha önceki zamanlarda video olmasaydı bu yanlış kararın alınacağı söylenebilir. Bununla birlikte, video kanıtları için en kötü durum senaryosu, video asistanının, saha hakeminin başlangıçta doğru olan kararının düzeltilmesine yol açan kararları veya karar tavsiyeleridir. Burada tartışma ihtiyacı doğal olarak özellikle yüksektir.

 

Video kanıtlarının, taç atışı veya orta sahadaki basit faul dahil olmak üzere her olay için aynı sıklıkta kullanılamayacağı doğrudur. Oyunun akışı sürdürülmeli ve inceleme, sonuç üzerinde potansiyel olarak özellikle büyük bir etkiye sahip olan yanlış kararları açıklığa kavuşturacak şekilde sınırlandırılmalıdır. Elbette bu kısıtlama, görünüşte küçük hakem hatalarının bile maçı kazandıran golle sonuçlanabileceği gerçeğini gölgelememelidir. Bu açıdan da: Sporda %100 “adillik” olamaz…” 

Hakem hatalarını değerlendiren bizdeki gibi saatlerce süren programlar var mı?  

Hayır. Hafta sonunda Cumartesi günü maçlar bitince Almanya’nın devlet kanalı olan ARD televizyonunda maçların özetleri veriliyor. Kısa yorumlar veriliyor o kadar. Türkiye’deki gibi her gün saatlerce yayın yapan yorum programları yok. Olması da imkansız zaten çünkü o programları seyredecek ve etkilenecek seyirci kitlesi yok.  

Doğu Alman futbol takımları ne oldu? 

Batının ekonomik gücüyle başa çıkamadılar. Doğu'nun kayıp futbol cennetinden Union Berlin ve ve RB Leipzig dışında Doğu Almanya kulübü kalmadı. Ekonomik sorunların altından kalkamadılar çoğu iflas etti. Duvar'ın yıkılmasından sonra Piyasa ekonomisinin öğrenilmesi tamamen yabancı bir alan haline geldi. Kulüpler bir günden diğerine kayıtlı dernekler olarak kendilerini finanse etmek zorunda kaldılar. Alt düzeydeki spor topluluklarından oluşan bir havuzdan yetenek bulma uygulaması gibi ayrıcalıklar ortadan kalktı. Ancak hepsinden önemlisi Doğu Almanya gençlik merkezlerinin kapatılması futbolun Doğu'da geri kalmasına neden oldu. Daha önce derneklere destek veren şirketler ya iflas etti ya da ödeme yapmayı bıraktı. Batıdan paralı askerler ve yağmacılar geldi; mucizevi şeyler yapacaklarına söz verdiler. Batılı kulüpler en iyi oyuncuları satın aldı. Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sadece bir hafta sonra Calmund, cüzdanında milyonlarla doğuya taşınmıştı. Andreas Thom ilk oldu; meşgul yönetici onu 2,6 milyon mark karşılığında Leverkusen'e götürdü. Bir pazarlık. Matthias Sammer Dresden'den Stuttgart'a, Thomas Doll ise BFC Dynamo'dan Hamburger SV'ye taşındı. Ulf Kirsten de Leverkusen'e indi daha sonra Jena'dan Bernd Schneider geldi. Bunlar sadece en ünlüleri. Yeniden birleşmeden sonraki ilk yıllarda yaklaşık 150 Doğu Almanyalı futbolcu Doğu'dan Batı'ya taşındı. Batı'da sığınacak yer bulamayanlar kaldı. Michael Ballack, Jens Jeremies ve Carsten Jancker gibi Doğu Almanya'nın son başarılı futbolcuları tarih oldu. Doğu kulüpleri bugüne kadar akan kanın etkisinden kurtulamadılar. Doğu Almanya derbileri artık 3. ligde oynanıyor. 

Almanya'daki futbol eleştirisi nasıldır? 

Futbol, şüphesiz Almanya'daki en popüler spordur ve derin kültürel ve sosyal köklere sahiptir. Bu oyuna olan ilgi, futbol tarihi, kulüplerin ve liglerin rolü, milli takımın önemi ve futbolun Alman toplumu üzerindeki sosyal ve kültürel etkisi gibi çeşitli faktörlere bağlanabilir. Futbolun Almanya'da derin bir sosyal ve kültürel önemi vardır. Farklı sosyal gruplar arasında bir bağlantı ve farklı geçmişlere sahip insanların değişimi ve entegrasyonu için bir platform görevi görüyor. Futbol kulüpleri çocuklara, gençlere ve yetişkinlere yönelik sosyal ağlar ve aktiviteler sağlayarak toplum içinde uyumu teşvik ediyor. 

Taraftar kültürü, Alman futbolunun popülaritesinin merkezi bir parçasıdır. Hayranlar coşkuları, sadakatleri ve yaratıcılıklarıyla tanınırlar. Stadyumlarda etkileyici koreografiler, şarkılar ve bayraklar sergilenerek eşsiz bir atmosfer yaratılıyor. Taraftar kültürü, yorulmak bilmez destekleri ve ara sıra yaşanan tartışmalarla tanınan Ultralardan, maçlara birlikte katılan ve futbol deneyiminden keyif alan ailelere kadar çok çeşitlidir. 

Futbolun Almanya için ekonomik önemi de büyüktür. Sektör yılda milyarlarca avro üretiyor ve spor yönetimi, medya, pazarlama, gastronomi ve altyapı alanlarında çok sayıda istihdam yaratıyor. Bundesliga kulüpleri, bilet satışları, sponsorluk, satış ve televizyon yayın haklarından yatırım ve gelir elde ederek, şehirleri ve bölgeleri için önemli ekonomik itici güçlerdir. Futbol, Alman popüler kültüründe sağlam bir yere sahiptir ve çok sayıda filme, kitaba, şarkıya ve sanat eserine konu olmuştur. 

Almanya’da tek eleştirilen kurum Alman Futbol Federasyonundur. 

Futbol ünlüleri çocuk maçlarında sonuç ve sıralamaların kaldırılmasını eleştiriyor. Kadın hakemler eleştiriliyor, milli takım teknik direktörü Hansi Flick ve milli futbol takımına oynattığı futbol eleştiriliyor buna benzer eleştiriler devamlı olabiliyor ama eleştiri kültürü içinde. 

Teşekkür ederim 

Ben teşekkür ederim.(Konuşan: Ahmet Yıldız)

 

Erdem Buyrukçu 
Gercekedebiyat.com
 

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)