Son Dakika



Şair Ahmet Telli'nin, Bilim, Sanat ve Edebiyat Derneği'nin katkılarıyla yapılan "Politika ve Poetika" başlıklı söyleşisi bugün Sokullu Semt Evi'nde yapıldı.

Sokullu Semt Evi adına açılış konuşmasını yapan Oğuz Gemalmaz, “Benim tabirimle aşkın ve kavganın şairi Ahmet Telli ile bir söyleşi gerçekleştireceğiz. Ahmet Telli sadece bir şair değil, şiir üzerine de düşünen bir Ağabeyimiz, o nedenle bugünkü konuşması önemli. Onunla gurur duyuyoruz.” dedi. 

Açılış sonrası Ahmet Telli sözlerine, “Politika bir egemenlik ve bir iktidar talebiyle ortaya çıkar. Bunu yaparken  bu egemenlik aracı olarak dili kullanır. Hatta öyledir ki dil başlı başına bir egemenlik aracıdır. Politika da bunu kullanır poetika da bunu kullanır. Ama işte tam da orada kullanış biçimi ortaya çıkıyor. Çünkü politika dilin erkeksi ve egemenlikçi yanını kullanırken, poetika onun sezgisel akla yakın kılarak daha dişil kılmaya çalışır. Poetika dişildir dersem belki de böylece tanım yapmış olurum.” diyerek başladı.

Konuşmasının diğer bölümünde poetikanın tarihsel sürecine değinen Telli, “Poetika, Hesiodos ile başlayan ezeli bir konu. Hesiodos'un Theogonia eseri bir poetika bildirisidir. Orada hatta tanrılardan önce şairlerin geldiğini anlatır. İlk yüz on beş mısra bunu anlatır. Poetika adlı kitabında Aristoteles, şiirin zamanına göre  tragedyanın kurallarını anlatır bize. Ama asıl şiir olan Hesiodos'un yapıtıdır.” dedi. 

ŞİİR BİR DÜŞÜNCE SİLSİLESİYLE ORTAYA ÇIKAR

Telli, şiirin oluş biçimi üzerine değinirken, "…Melih Cevdet’ten ödünç aldığımız bir şekilde, şiir duygularla değil fikirlerle yazılır. Fikirler duygu süzgecinden geçirilerek, dil dediğimiz araçla estetik bir form kazanır." dedi.

İlerleyen kısmında dinleyicilerden gelen soruları cevaplayan Telli, yine gelen istek üzerine şiirlerini okudu.  

Etkinliğin kapanış konuşmasını yapmak üzere Sokullu Semt Evi adına söz alan Deniz Aksoy, Resim Kulübü üyelerinin hazırladığı heykeli etkinlik hatırası olarak Ahmet Telli’ye hediye etti. 

Etkinlik sonrasında okurlarının kitaplarını imzalayıp sohbet eden Telli, Sokullu halkının ilgisinden memnuniyetini dile getirdi. 

Sokullu’da Rönesans devam edecek.

Sokullu’da Rönesans’ın Ocak ve Şubat aylarında yapacağı etkinlikler şöyle:

8 Ocak 2023 Pazar 15.00
Söyleşi ve Dinleti: Türkülerle Ruhi Su 
Katılımcılar: Tuncer TERCAN -Oğuz GEMALMAZ

29 Ocak 2023 Pazar 15.00
Söyleşi: Türkiye’de Aşının Toplumsal Anlamı ve Aşı Karşıtlığı
Kolaylaştırıcı: Prof. Dr. Erhan NALÇACI
Konuşmacı: Prof. Dr. Esin ŞENOL

4 Şubat 2023 Cumartesi 15.00
Söyleşi: İnsan Bencil Mi?
Konuşmacı: Doç. Dr. Nevzat Evrim ÖNAL

25 Şubat 2023 Cumartesi 15.00
Söyleşi: Cumhuriyet Ankarası’nın Tahrip Edilmesi
Kolaylaştırıcı: Ali Haydar ALPTEKİN 
Konuşmacı: Tezcan KARAKUŞ CANDAN

Tüm bu çalışmalar hakkında bilgi almak için sosyal medya hesapları üzerinden Sokullu Semt Evi’ne ulaşabilirsiniz.

gercekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)