Gazeteci-yazar Şenol Çarık’ın Asi Kitap etiketiyle yayınlanan Türkiye Solunun Kısa Tarihi kitabı kısa bir sürede 2. baskı yaptı.

Türkiye siyasal tarihi üzerinde çalışan, sosyal demokrat, sol, sosyalist hareketi yakından takip eden bir gazeteci olan Çarık, tarihin tozlu sayfalarına girdi, kaynakları taradı, kimi tanıklarla konuştu ve bu çalışmayı ortaya çıkardı.

Osmanlı’nın son döneminden günümüze kadar öne çıkan birçok kişi, siyasi parti, dernek, sendika, oda ve vakıf, dergi ve gazeteler ile olaylar kitapta derli toplu bir şekilde sunuluyor.

Türkiye’deki sosyal demokrat, sol, sosyalist, devrimci hareketin kısa ana başlıklarıyla bir özeti bir bakıma. Adeta bir “gayya kuyusu” olan bu alanda her biri üzerine uzun uzun yazılan ve hâlâ da yazılacak olan konular, olaylar, kurumlar, kişiler en temel haliyle yer alıyor.

Özellikle yeni kuşağın toplumsal, siyasal ve ideolojik mücadelelerin en büyük öznesi olan solun tarihini ana hatlarıyla tanıması yolunda bir kapı aralamaya çalışılıyor...


Tanıtım Bülteninden:

12 Eylül öncesinde sosyalist ve devrimci örgütlerin kaç fraksiyona bölündükleri hep tartışma konusuydu. Kimine göre 49 kimine göre 54…

Askeri darbeye kadar hızla artan sayıda ve her geçen gün birbiri içinden bölünen yapılarıyla Türkiye Sosyalist Hareketi esaslı bir külliyatın konusuydu.

Bir de buna sosyalist dernekleri, devrimci sendikaları ve sivil toplum kuruluşları ile yasal siyasi partileri ekleyince külliyat epeyce kalabalıklaşıyordu.

Kim nerede kurulmuş, kurucuları kimler, hangi ideolojik politik hattı benimsemiş çok ayrıntılı ve uzun bir çalışmayı gerektiriyordu.

Sonra araya upuzun bir 12 Eylül girdi.

Ağır baskı ve cezaevi dönemi Türkiye sosyalist hareketini de kırdı ve savurdu. Pek çok örgüt ve  yapı dağıldı. Kalanların bir kısmı ise giderek küçüldü. Varlığını koruyanlar ise kabuk değiştirerek uzun koşularına devam ettiler. 

Gezi direnişi ise gençliğin uzun yıllar sonra sokakla buluştuğu birbirini gördüğü tanıdığı ve kitlesel gücünü keşfettiği bir eylemlilik oldu.

Aradan uzun yıllar geçmiş Türkiye köklü sosyalist devrimci gençliği yerini bambaşka bir yeni kuşağa bırakmıştı. İyi ama bu köklü ve gurur veren Türkiye sol tarihinde kim kimdi?

Kim hangi örgütü hangi derneği hangi sendikayı kurmuştu?

Hangi yazar hangi eserleri vermiş hangi büyük direniş tarihimizin dönüm noktası olmuştu?

İşte bu kitap bu saikle doğdu.

Genç araştırmacı yazar Şenol Çarık Türkiye Sosyalist Sol Hareketini yakından takip eden bir gazeteci olarak tarihin tozlu sayfalarına girdi tanıklarla konuştu ve bu kısa özeti ortaya çıkardı.

Türkiye solunun soyağacını öğrenmeye hazır mısınız?

Şenol Çarık, Türkiye Solunun Kısa Tarihi, Asi Kitap, 2. Baskı, Ocak 2017, 369 sayfa.


ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)