Özal'a kadar Varlık ve Türk Dili dergileri her kasım ayı Atatürk özel sayıları çıkarırdı. Günümüzde Kemalist Türk Dili Dergisi (Ahmet Miskioğlu) bile böyle bir girişimde bulunmuyor. Atatürk Şiirleri Antolojisi bir tür çok satan kitaptı. Hatta bir ara Kenan Paşa şiirleri çıkmıştı. MEB yayınlarından ya da Devlet Kitaplarından, hatırlamıyorum.

İkinci Özal devri denecek bu günlerde Müslüman genç şairlerin özellikle Zafer Acar, Yeprem Türk, Aykut Nasip Kelebek, Abdullah İlhan, Selim Sina Berk'in şiirlerinde 70'li yılların slogancı şiirini hatırlatan bir siyasal hava var; hatta Amerika'ya karşı yazdıkları, toplumcu şiiri çok andırıyor.

Öte yandan etnik kültür uğraşı veren halkların bu çabası mesela Kürt Şiiri Antolojisi gibi çalışmalara yansıyor. Müslüman yazarlar Kürtleri Türkleri ve öteki Anadolu halklarını İslam şemsiyesi altında birliğe çağırıyor.

Demek ki Türk milliyetçiliği ve Kemalizm gerilerken Kürt milliyetçiliği ve İslam ilerledi Türkiye'de.

Bu arada internet çok yaygınlaştı. Bu yaygınlaşmaya paralel olarak şiir antolojileri ve şiir kitapları öldü denebilir ya da ölü doğuyor denmeli.

ŞİİR YILLIKLARI

Şiir yıllıkları hala gündemde ama eski tartışmaları yaratmıyor. Google karşısında ansiklopediler de öldü. Dolaysıyla Voltaire de öldü. Epeydir farkettiğim bir sosyolojik gerçek ki Tuncer Uçarol su kenarları teorisiyle açıkar bu olguyu; Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da şiir dergisi yok denecek kadar az ya da hiç yok. Uluslararası şiir festivallerinin suyu artık ısındı. Artık kitap çevirtmek isteyen şairler uluslararası paslaşıyor. Sezai Karakoç Batı uygarlığının sanatı sinema demiş. Fotoğraf, film, radyo yokken Balzac, Tolstoy, Dostoyevski delice okunuyordu. Divan edebiyatının son devrine tekabül eder bu olgu. Artık hiç bir kitap delice okunmuyor. Aşklar bile delice değil. Kağıt çekiliyor dünyadan. Papirüs ömrünü bitirdi ve üstündeki bütün değerleri kendi ile birlikte götürüyor. hayat belki kendine bir çözüm bulur.

Osman Serhat Erkekli
(Akatalpa dergisi, Temmuz 2013)
Gerçekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)