“Şiir Matineleri” 1950’lerin edebiyat dünyasında dikkat çeken etkinliklerdi. Attilâ İlhan’dan Özdemir Asaf’a, Behçet Necatigil’den Ümit Yaşar Oğuzcan’a pek çok şair matinelerde şiirlerini okumak için şiirseverlerle çeşitli mekânlarda bir araya gelirlerdi. Bu mekânlar arasında Galatasaray Lisesi de vardı. 

Galatasaray Lisesi; şair, akademisyen ve eleştirmen Bâki Asiltürk danışmanlığında şiir matinelerini canlandırmaya karar verdi ve bunun ilkini 3 Haziran 2024 Pazartesi günü gerçekleştirdi. 

Kapsamın geniş tutulması için “Edebiyat Matineleri” adı altında düzenlenen etkinlik, Mektep’in Tevfik Fikret Salonu’nda yapıldı. Yeni dönemde bir ilke imza atılan programın yönlendiriciliğini proje danışmanı Prof. Dr. Bâki Asiltürk ve proje oluşturucusu Galatasaray Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Özge Karahan Salkur ikilisi yaptı. Etkinlik danışmanı Bâki Asiltürk açılış konuşmasında amaçlarının nostalji yapmak olmadığını, sadece geçmişin şiirini değil asıl olarak günü ve geleceğin şiirini önemsediklerini belirtti. Ayrıca Galatasaray Lisesi salonlarının şiire aşina olduğunu ekleyen Asiltürk, kendisinin de bir dönem ders verdiği Mektep’in Türk edebiyatı tarihindeki yerine dikkat çekti. Şiir matinelerinin bundan sonraki süreçte, yeni dönemin ilk örneği olan bu etkinlikten ilham alarak yaygınlaşması dileğinde bulundu. Ve gecede şairler; başta Tevfik Fikret olmak üzere yolu Galatasaray’dan geçen şairleri şiirleri ve anılarıyla şiir ve kültür tarihimizdeki yerlerine de vurgu yaparak andı. 

Gecede Tuğrul Tanyol, Adnan Özer, Cenk Gündoğdu, Onur Caymaz, Ahmet Bozkurt, Zeynep Köylü, Bâki Asiltürk’ün yanı sıra Mektep’ten katılımla Kenan Ovacık ve Serdar Solkun şiirlerini okudu. Rahatsızlığı nedeniyle katılamayan şair Osman Çakmakçı’nın şiiri öğrencilerce kitapçıkta ilgiyle okundu. Mektep öğrencileri 1950’lerde matinelere sıkça katılan şairlerin şiirlerinden örnekler sundu. Geniş katılımın gözlendiği ve gerek öğrencilerde gerekse konuklarda büyük bir heyecan uyandıran gecenin sonunda okul müdürü Profesör Doktor Mustafa Reşat Dabak katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Matinenin gelenekselleştirilip her yıl Güz ve Bahar dönemlerinde iki kez düzenleneceği duyuruldu.

 

Gercekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)