Son Dakika



Baba tarafından Aşkenaz, anne tarafından Sefarad Yahudisi olan Margulies, kanser hasatlığı nedeniyle bir süredir tedavi görüyordu. 

5 Mayıs 1955 yılında İstanbul'da dünyaya gelen yazar, ilk ve orta öğrenimini Şişli Terakki ve High School'da tamamladı. 1972'de Robert Koleji'den mezun oldu.

İngiltere'nin çeşitli üniversitelerinde okuyarak iktisat doktoru oldu. Daha sonra iktisatı değil edebiyatı ve politikayı seçtiği görüldü. Sombahar dergisi çevresine katıldı. Şiir yazdı. Daha sonra Memet Fuat'ın Adam sanat dergisinde düzenli olarak şiirleri çıktı.

Politik olarak Troçkist görüşleri benimsedi. Türkiye'deki Troçkist parti DSİP'in kurucularından oldu.

Uzun süre Londra'da yaşadı. İlk şiir kitabını 1991 yılında çıkaran Margulies'in, şiir kitapları çoğunlukta olmak üzere, anı, çeviri, edebiyat, siyaset ve tarih kitapları yazdı. Son kitabı "Türk'ün Hizmetçisi - Türkiye'de Azınlık Olmak" 2020'de yayımlanmıştı. Türkçeye çevirdiği şairler arasında Ted Hughes, Philip Larkin ve Yehuda Amihay da bulunuyor.

Çok sayıda dergi ve gazete makalesi de bulunan yazar, 2009-2013 tarihleri arasında Taraf gazetesinde köşe yazarlığı yapmıştı.  

Margulies çözüm süreci zamanlarından Tayyip Erdoğan'ın misafiri oldu. Onu destekledi. Azılı bir Kemalizm ve Cumhuriyet düşmanı olarak göründü. 

Ergenekon tutuklamalarını savunmuş hatta bazı cezaları az bulmuştu.

15 Temmuz Fetö darbesini şöyle değerlendirmişti: “(…) Ben bu darbenin basitçe bir Fethullahçı marifeti olduğuna inanmıyorum. Evet, belli ki Fethullahçı subaylar da girişimin içindeymiş, fakat meselenin onlardan ibaret olmadığı çok açık. Rütbelilerin %40’ı, %50’si gibi oranlar telaffuz ediliyor. Fethullahçıların orduya bu kadar sirayet etmiş olması mümkün değildir. Demek ki darbecilerin ana gövdesi 1960’tan beri iyi tanıdığımız klasik Kemalist, “laik”, halk düşmanı subaylardı. Hükümetin sadece FETÖ’ye odaklanması beni kaygılandırıyor. Kemalistler, Ergenekoncular, hakiki darbeciler aklanmış oluyor çünkü.”  

Margulies, Kobane' dedikleri Suriye toprağında sıkışmış PYD-PKK'lileri kurtarmak için Türk askerinin Suriye'ye girip koridor açmasını isteyen bir çağrı metni de imzalamıştı. Cezayir Restoran'da toplanan Turgay Fişekçi, Akif Kurtuluş, Semih Gümüş, Metin Celal gibi imzacıların arasında Roni Margulies de vardı.

İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenmeye çalışılan “İfade Özgürlüğü Konferansı”na  AKP’li bakanlarla sarmaş dolaş konuşmacı olan 'liberal şair!' Roni Margulies, AKP iktidarı döneminde düşüncelerini dile getirdiği için cezaevlerinde yatan 2 binin üzerinde öğrenci arkadaşlarını unutmayan solcu öğrencilere çirkin bir parmak hareketi yaparken görüntülenmiş tepki toplamıştı.

RONİ MARGULİES'İN KİTAPLARI

"Saat Farkı" adlı kitabıyla 2002 Yunus Nadi Şiir Ödülünü kazandı. Yayımlanmış bazı kitapları şöyle: "Her Rind Bilir" (Remzi Kitabevi, 1991), "Gün Ortasında" (Korsan Yayınları, 1992), "Mağrur Olma Padişahım" (YKY, 1994), "Bilirim Niye Yanık Öter Ney" (YKY, 1996), "Uzaklıklar" (Adam Yayınları, 2000), "Elsa" (Adam Yayınları, 2000), "Saat Farkı" (Adam Yayınları, 2002), "TK 1980" (YKY, 2006), "Apollo Yılları" (YKY, 2010), "Şiir, Yahudilik Vesaire" (Kanat Kitap, 2004), "Bugün Pazar, Yahudiler Azar" (Kanat Kitap, 2006), "Larda Yüzen Al Sancak" (Kanat Kitap, 2007), "Kalpsiz Dünyanın Kalbi" (Kanat Kitap, 2009), "Ayrıca, Gülümser Çocukluğum Ardımdan" (Adam Yayınları, 2000), "Manastır'da İlân-ı Hürriyet - 1908-1909 Fotoğrafçı Manakis Biraderler" (YKY, 1997).

Son olarak serbestiyet. com'da yazıları yayınlanan Roni Margulies'in "Mutlu bitmiş bir göç öyküsü" başlıklı son yazısında soyu hakkında ilginç bilgiler verdi:

"Benim baba tarafım Polonya'dan gelmiştir. Dedem 1897'de Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bir vatandaşı olarak Krakow'da doğmuş, Birinci Dünya Savaşı'nda çarpıştıktan sonra Viyana Üniversitesi'nde okumuş, Berlin'de mühendis olarak ilk işine girmiş ve 1925 Nisan'ında evlendikten hemen sonra Türkiye'ye göçmüş. Kalıcı olmasını düşünmüyorlarmış bu göçün, bir yıl çalıştıktan sonra geri döneceklermiş, ama iş uzamış ve Naziler'in Polonya'yı işgal etmesiyle beraber geri dönülecek yer kalmamış, göç mecburen kalıcılaşmış. Anlatacağım göç dedeminki değil ama. Kardeşininki."

Gerçekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)