Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük filozoflarından biri olan Yunan filozofu Aristo, Makedonya'nın Etagira şehrinde, M.Ö. 383 yılında doğmuştur.

Büyük İskender'in dedesi Kıral Amyntas'ın doktorunun oğludur. Çok küçükken babasız kalmış, söylendiğine göre söz dinlemez, yaramaz bir çocuk olarak büyümüştür.

Ama on yedi yaşında Eflâtun'un “Academia”sına girince durulmuş, kısa zamanda filozof'un en iyi öğrencisi durumuna yükselmiştir

M.Ö. 347'de Eflâtun ölünce, Aristo Küçük Asya daki Yunan şehirlerinden birine, Aternus'a giderek şehrin hükümdarının kızkardeşi ile evlenmiştir.

Üç yıl sonra, Lesbos adasında gezintideyken Makedonya Kıralı Philip'in çağırması üzerine İskender'e öğretmenlik etmiye gitmiştir.

334 yılında Büyük İskender Asya'ya gecene kadar genç hükümdarın yanında kalarak ona hem arkadaş, hem de öğütçü olmuştur.

322 yılında, Aristo Atina'da “Iise” adlı bir okul açmış, derslerini gezerek verdiği için bu okul “'Peripatetik” diye anılmıya başlanmıştır.

Atinalılar Makedonyalılara düşman oldukları halde, okula birçok öğrenci yazılmış, “Lise” bir bilim merkezi haline gelmiştir.

Biyoloji, tarih, politika konularında araştırmalar yapılan okulda günün bütün sorunları ele alınıyor, açıklanıyordu. Aristo'nun eserleri de ne kadar çok yönlü bir düşünür olduğunu açıkça gösterecek çeşitliliktedir.  

323'de İskender ölünce, Atinalılar Makedonya ile ilgili her şeye karşı kızgınlıklarını göstermek cesaretini elde ettiler.

Bu arada Aristo da dinsizlikle, gençleri kötülüğe sürüklemekle suçlandırılarak yargıçların önüne çıkarıldı.

Ölüm cezasının kaçınılmaz olduğunu anlıyan filozof Atina'dan ayrılmayı 'daha doğru’ buldu. Kbhalkis'e vardığında hastaydı. Ertesi yıl (M.Ö. 322) öldü. Onunla birlikte Yunan Medeniyetinin en büyük çağı da sona erdi.

(Büyük Adamlar, Varlık Yayınları, Ocak 1960)

Gercekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)