Şemsi Yastıman'ın mezarı memleketi Kırşehir'e getiriliyor!

Şemsi Yastıman'ın mezarı memleketi Kırşehir'e getiriliyor!
09-07-2021


Kırşehir'in sevgili oğlu Şemsi Yastıman şiirinde dile getirdiği Memleket Hasreti'ne eriyor.

Kendi doğum gününde vefat eden ozan Şemsi Yastıman memleketinden uzaklarda Lapseki'de toprağa verildi- 10 temmuz 1994.

Onun 'memleket hasreti' ölümünden sonra 29 yıl daha devam etti. Bu durum UNESCO'nun bu yılı Ahilik yılı ilan etmesine kadar sürdü.

Ahiler onun sevgisini, özlemini, şiirlere dile getirdiği gibi kabul edemeyerek bu hasrete son verme kararını verdi. Bu hayırlı işte Kırşehir Belediyesi'nin de katkıları var.

İşte üstadın hasretini dile getirdiği dizeler,

Hacı Bektaş, Ahi Evran Sultanı
Aşık Paşa, Kaya Şeyhi cananı
İmarette neslim Şeyh Süleyman'ı
Aşk ile bağrıma sarmak istiyom.

Lapseki'den getirilen naşı  Şeyh Süleymen Türbesi'ne defnedilecek ve hem hemşehri Gırşehirli'lerin hem de o şehrin  oğlu Şemsi Yastıman'ın hasreti sonsuza kadar sona erecek. 9 temmuz cuma günü İmaret Camii mezarlığına defniyle başlayacak etkinlikler saat 19:00' da Neşet Ertaş kültür merkezindeki tiyatro gösterisiyle sonlanacak. Yastıman türbede Cevat Hakkı Tarım'ın yanında yatacak.

ahilik1

Şemsi Yastıman Türk Halk Müziği'ne kaynak kişi ve derleyici kimliği ile emeği geçmiş büyük halk sanatkârıdır. Asıl adı "Mehmet Galip Şemsettin" olan Şemsi Yastıman, "Bakkal Ahmed Ağa" ve "İlhamiye Hatun"un oğlu olarak dünyaya geldi. Saza ve söze ilgisi küçük yaşlarda başladı. O yıllarda Kırşehir ustalarından etkilendi. Ankara'da bulunduğu yıllarda "Yağcıoğlu Fehmi Efe" ve "Genç Osman"ın müzik meclislerine girerek kendini ve sazını geliştirdi. Sahneye çıkması da bu yıllarda geçti.

emine ışınsu

Şemsi Yastıman, özellikle halk müziği geleneğinin çalıp-söyleme tarzını benimsemiş bir halk sanatkârı olarak adından söz ettirdi. Âşıklık geleneğinin çeşitli türlerinde seslendirdiği eserlerle ve bilhassa dönemi içinde unutulmaya yüz tutmuş olan destan ve taşlamaları ile sevildi. Memleketi Kırşehir'in müzik potansiyelinin geniş kitlelere tanıtılmasına önayak oldu. Sanatçı kişiliği yanında, kendi adını taşıyan dükkânında saz dersleri vererek pek çok sanatçı yetiştirdi. (bkz. Hasan Cihat Örter, Serhan Yastıman) Türk halk müziği konusunda çeşitli kitaplar yayınlayarak kültür hayatına hizmetlerde bulundu.

En çok bilinen eseri, Kırşehir'e özlemini dile getiren "Memleket Hasreti" ve "Uzaylılar Hoşgeldiniz"dir.

karanlık ve uzun da olsa yollar
özlemli ve çetin de olsa gurbet
ezik ve karamsar olsa da ayrılık
soğuk ve buruk olsa da kalpler
bozkırın merkezindedir düşlerimiz
ve biliyoruz! saatler kaç olursa olsun
bir umut vaar

bu yollar sana çıkacak
ozanlar diyarı şirin Kırşehir.

Nur içinde yat "Gırşaari'nin sevgili oğlu.

Cem Güneş
Gerçekedebiyat.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Cem Güneş
Cem Güneş

İzmir doğumlu olmakla birlikte Kırşehir kütüğüne kayıtlıdır. 1987 yılından bu yana aynı zamanda vatandaşı olduğu Norveç"te yaşıyor. Bugüne kadar üç şiir ve iki öyku kitabı yayınlanan yazarımız, ne doğduğu topraklardan ne de ana dilinden kopabilmiştir. Romantik şiir ve sıra dışı yazgıları  kaleme aldığı öykülerinde, İskandinav kültüründen etkileri de gözlemliyoruz.